Δευτέρα, Μαΐου 11, 2015

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Λογοθεραπεία

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον Λόγο, την Ομιλία και κατ’ επέκταση την Επικοινωνία και τις διαταραχές αυτών των λειτουργιών.
Στόχο έχει την έρευνα, την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διάγνωση και την παρέμβαση των παραπάνω διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, ενήλικες, εφήβους και υπερήλικες).
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Λογοθεραπεία

 Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι νευρολογικές, δηλαδή να σχετίζονται με παθήσεις, ασθένειες ή διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), εξελικτικές αναπτυξιακές, οι οποίες συναντώνται κατά την αναπτυξιακή πορεία ενός ατόμου, καθώς το παιδί εξελίσσεται από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο επόμενο, λειτουργικές (μηχανισμοί όπως η κατάποση, των οποίων τα στάδια δεν συγχρονίζονται όπως πρέπει έχουν ως αποτέλεσμα ο μηχανισμός να μην είναι λειτουργικός) ή να οφείλονται σε ανατομικές αποκλίσεις (όπως για παράδειγμα η έλλειψη οδοντοστοιχίας στους ενήλικες επηρεάζει την άρθρωση).


Παθολογία Λόγου και άλλες διαταραχές
Ø  Αρθρωτικές και Φωνολογικές Διαταραχές
Διαταραχές άρθρωσης συγκεκριμένων φωνημάτων (όπως του /s/ ή του /r/) και φωνολογικές διαταραχές, δηλαδή η μη κατάκτηση των φωνημάτων από το παιδί με αποτέλεσμα τις αντικαταστάσεις, μεταθέσεις και παραλείψεις φωνημάτων στις λέξεις και την ακατάληπτη ομιλία.
Ø  Γλωσσικές Διαταραχές
Οι διαταραχές που συναντώνται σε όλα τα υποσυστήματα της γλώσσας (πραγματολογικές, σημασιολογικές, μορφολογικές, φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολίες στη σύνταξη και τη γραμματική).
Ø  Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (και Ειδική Γλωσσική Διαταραχή – SLI)
Ø  Διαταραχές Φωνής/Φώνησης και Αντήχησης
Διαταραχές στη φωνητική λειτουργία που εκδηλώνονται με βραχνάδα, τραχύτητα, μειωμένη ένταση κ.ά, ποικίλης αιτιολογίας όπως χρόνια λαρυγγίτιδα, οζίδια ή πολύποδες φωνητικών χορδών και άλλες αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα φώνησης και τη δυσκολία στην επικοινωνία.
Ø  Διαταραχές Ροής της Ομιλίας (Τραυλισμός, ταχυλαλία)
Ø  Επίκτητες Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας (όπως Αφασία, Δυσαρθρία, Απραξία)
Διαταραχές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής έπειτα από μία αιφνίδια κατάσταση που επηρεάζει το ΚΝΣ, όπως είναι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποιες νευρολογικές/ νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Ø  Διαταραχές Κατάποσης (Δυσφαγία)
Διαταραχή στο μηχανισμό και τη λειτουργία της κατάποσης, με κίνδυνο εισρόφησης (πνιγμού). Έχουν νευρολογικό υπόβαθρο (όπως οι επίκτητες διαταραχές λόγου και ομιλίας).
Επίσης, οι λογοθεραπευτές αντιμετωπίζουν διαταραχές επικοινωνίας, μάθησης ή/και κατάποσης γενικά σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως:
       Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
       Εγκεφαλική παράλυση (ΕΠ)
       Νοητική Υστέρηση (ΝΥ)
       Βαρηκοΐα – Κώφωση
       Κρανιοπροσωπικές Ανωμαλίες – Σχιστίες
       Σύνδρομα (πχ Down)
       Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση (ΚΕΚ)
       Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ)
       Νευροεκφυλιστικές παθήσεις (άνοιες, Parkinson, ALS, μυασθένειες κ.ά)
       Λαρυγγεκτομή – Γλωσσεκτομή
       Ασθενείς που φέρουν τραχειοστομία ή/και βρίσκονται σε κώμα
Στα πλαίσια της ενημέρωσης γύρω από την επιστήμη της λογοθεραπείας είναι προγραμματισμένες οι εκδηλώσεις για την ΠΗΛ (Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας) στις εξής πόλεις:
2 Μαΐου: Άνδρος (2 Μαΐου), Κάτω Αχαΐα (3 Μαΐου), Ιωάννινα (6 Μαΐου), Κεφαλλονιά (6 Μαΐου), Πάτρα (9 Μαΐου), Νεμέα (9 Μαΐου), Κουφάλια Θεσσαλονίκης (9 Μαΐου), Κέρκυρα (9 Μαΐου), Αθήνα (10 Μαΐου), Φλώρινα (10 Μαΐου).
Ο κατάλογος ενημερώνεται συνεχώς με νέες πόλεις. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις δράσεις αυτές, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.imeralogou.gr.
Η είσοδος και η συμμετοχή στις δράσεις της ΠΗΛ (Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας) 2015, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, θα είναι δωρεάν για όλους!

Επιπλέον, κάντε like στην σελίδα στο Facebook, ακολουθήστε στο Twitter, παίξτε μαζί με κουίζ, εκφράστε ελεύθερα τις απορίες σας, κάντε τις προτάσεις σας, μάθετε πρώτοι κάθε νέα εξέλιξη μέσα από καθημερινή δημοσίευση επιστημονικών άρθρων, και γίνετε μέλος της ομάδας μας. Αν αναρωτιέστε γιατί να μας εμπιστευτείτε, σας εγγυόμαστε ότι «Υπάρχει λόγος»!

Despinas Studio
Despinas Studio

Είμαστε μια ομάδα bloggers που βοηθάει άλλες bloggers να αλλάξουν το blog και τη ζωή τους προς το καλύτερο. Μάθε περισσότερα για τις συντάκτριές μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχεις ένα λεπτό στη διάθεσή σου γράψε μας ένα σχόλιο με τη γνώμη σου!Αν έχεις λιγότερο χρόνο τότε μοιράσου αυτό το άρθρο στα social media, δε θα σου πάρει πάνω από 10 δεπτερόλεπτα!

Editor's picks : Ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε