Δευτέρα, Ιουλίου 13, 2015

5+1 τρόποι να ενισχύσετε την επικοινωνία του παιδιού


6 ιδέες για ενίσχυση της επικοινωνίας του παιδιού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.. και όχι μόνο!

5+1 τρόποι να ενισχύσετε την επικοινωνία του παιδιού


1. Το παιχνίδι των ερωτήσεων
Σε μικρά παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη το λόγο, βοηθά να κάνετε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ρωτήστε το παιδί «Προτιμάς ρύζι ή πατάτες με το φαγητό σου;». Φυσικά βοηθά επιπλέον το οπτικό ερέθισμα, δηλαδή να δείχνετε καθώς κατονομάζετε, καθώς και η ίδια η χρήση των λέξεων πολλές φορές, μέχρι να καταφέρει το παιδί να τις μάθει. (Πχ «Αυτό είναι το ρύζι. Θέλεις ρύζι;»)Αποφύγετε τις πολλές ερωτήσεις σε μία φράση που ενδέχεται να μπερδέψουν το παιδί.


2. Αντίληψη και επεξεργασία ήχου
Καθώς κάθεστε στην παραλία, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τους ήχους που ακούτε. Ρωτήστε το παιδί «Τι είναι αυτό που ακούγεται;» Και απαντήστε ανάλογα (η θάλασσα, το κύμα, το αυτοκίνητο κ.ά) ή «Τι κάνει αυτό το θόρυβο; (Τα παιδιά που παίζουν και φωνάζουν δυνατά).
5+1 τρόποι να ενισχύσετε την επικοινωνία του παιδιού

3. Τραγούδι
Διαλέξτε τα τραγούδια που γνωρίζει το παιδί και του αρέσουν και δημιουργήστε μία λίστα αναπαραγωγής ή ξεκινήστε να τα τραγουδάτε. Έπειτα, σταματήστε απότομα τη μουσική και ζητήστε του να σας πει πώς συνεχίζει ο στίχος. Όποιος βρει τα περισσότερα κερδίζει!
4. Συζήτηση
Βρείτε κάρτες στο εμπόριο με φρούτα, ζώα κ.ά ή εναλλακτικά, ξεκινήστε με τα όσα βλέπετε γύρω σας. Αρχίστε να κατονομάζετε πράγματα που βλέπετε, ξεκινώντας από αυτά που πιθανώς να γνωρίζει (πχ ήλιος) και στη συνέχεια ρωτώντας «τι είναι αυτό;». Στη συνέχεια επεκτείνετε τη συζήτηση με ερωτήσεις και δεδομένα όπως «τι χρώμα είναι ο ήλιος;» «Νομίζω ότι ο ήλιος είναι πολύ ζεστός σήμερα», «Ο ήλιος είναι φωτεινός;» κ.ά. Προσπαθήστε συνεχώς να επιδιώκετε τη συζήτηση με το παιδί. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι της κατονομασίας ακόμη και με μικρά παιδιά που απλώς θα επαναλάβουν τη λέξη που είπατε, πχ «Ο ήλιος είναι κίτρινος. Τι χρώμα είναι ο ήλιος; Πες κι εσύ: κίτρινος».
5+1 τρόποι να ενισχύσετε την επικοινωνία του παιδιού

5. Σωστό ή λάθος;
Δημιουργήστε φατσούλες από χαρτόνι, μία χαρούμενη και μία λυπημένη και κολλήστε τις σε ένα ξυλάκι (ή ζητήστε ένα γλωσσοπίεστρο από το λογοθεραπευτή ή τον παιδίατρό σας). Ξεκινήστε την αλφαβήτα και ζητήστε από το παιδί να πει μία λέξη που αρχίζει από «α». Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε πρώτα εσείς κάποιο παράδειγμα. Πείτε όσες λέξεις μπορείτε να βρείτε, ο καθένας στη σειρά του, δείχνοντας στον «αντίπαλο» την αντίστοιχη φατσούλα σωστού-λάθους. Έπειτα προχωρήστε σε άλλα φωνήματα. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε από τα φωνήεντα, αν και δεν είναι εύκολο να βρείτε σε όλα λέξεις.
6. Παραμύθι
Τα βιβλία είναι η καλύτερη δραστηριότητα για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, καθώς και για την ενίσχυση άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η σκέψη, η μνήμη κ.ά. Διαλέξτε ένα αγαπημένο παραμύθι που σας αρέσει να διαβάζετε παρέα και μιλήστε με το παιδί για τη γνώμη του, τι έμαθε ο ήρωας του παραμυθιού ή το ίδιο το παιδί (ηθικό δίδαγμα), αν του άρεσε το τέλος και πώς πιστεύει ότι συνεχίζει η ιστορία.

5+1 τρόποι να ενισχύσετε την επικοινωνία του παιδιού

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κάποιο ερέθισμα ώστε να επιδιώξουν την επικοινωνία. Αν ένας γονιός πάντα δίνει στο παιδί ότι ζητά (πχ τώρα θα πεινάει) το ίδιο το παιδί δεν θα το ζητήσει. Ο βασικός λόγος που το παιδί ξεκινά να επικοινωνεί είναι για να εκφράσει τις ανάγκες του (σε πρώτο επίπεδο). Φροντίστε να έχετε υπομονή περιμένοντας να σας εκφράσει αυτό που νιώθει και να το βοηθάτε όταν δυσκολεύεται να βρει τις λέξεις που θέλει. Τέλος, το ύφος, οι γκριμάτσες του προσώπου μας και ο τόνος της φωνής μας προδίδουν το λεκτικό μήνυμα ακόμη και σε παιδιά που δεν καταλαβαίνουν πλήρως το λόγο ακόμη. Μπορείτε να ενισχύσετε, λοιπόν, και τα μη λεκτικά στοιχεία που χρωματίζουν το λόγο.


Σημείωση: Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι με κλιμάκωση ανάλογα με την ηλικία και τις αντίστοιχες ικανόητητες του κάθε παιδιού. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και να τις προσαρμόζετε ανάλογα. 
Despinas Studio
Despinas Studio

Είμαστε μια ομάδα bloggers που βοηθάει άλλες bloggers να αλλάξουν το blog και τη ζωή τους προς το καλύτερο. Μάθε περισσότερα για τις συντάκτριές μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν έχεις ένα λεπτό στη διάθεσή σου γράψε μας ένα σχόλιο με τη γνώμη σου!Αν έχεις λιγότερο χρόνο τότε μοιράσου αυτό το άρθρο στα social media, δε θα σου πάρει πάνω από 10 δεπτερόλεπτα!

Editor's picks : Ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε