Κυπριακή Συνταγή : Φλαούνες του Πάσχα

Διάβασε επίσης


Στην Κύπρο αντί για τσουρέκια φτιάχνουμε Φλαούνες το Πάσχα και σήμερα θα σου δώσω την παραδοσιακή συνταγή.



Ζύμη :


5 ποτήρια αλεύρι
2-3 κουταλιές ζάχαρη προαιρετικά
1 κουταλάκι μπέικιγκ πάουτερ
6-7 κόκκους μέχλεπι ( αρωματικό )
6-7 κόκκους μαστίχα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
1 ½ ποτήρι γάλα λιπαρό ( παρά κάτι )



Γέμιση :


1 κιλό τυρί ( όπως το θέλετε) Στην Κύπρο χρησιμοποιούν Παφίτικο τυρί και Κεφαλοτύρι
½ ποτήρι σιμιγδάλι
1 κομμάτι προζύμη μεγέθους ενός μεγάλου αυγού
6 αυγά περίπου χτυπημένα στο μίξερ
6-7 κόκκους μεχλέπι
6-7 μικρούς κόκκους μαστίχα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι μπέικιγκ πάουτερ
αρκετό δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
¾-1 ποτήρι σταφιδάκια προαιρετικά
250 γρ.σουσάμι ( 1 ½ ποτήρι )
1 αυγό για επάλειψη


Γέμιση :
  1. Αν θέλετε τρίβετε το τυρί 1-3 μέρες προηγουμένως. 
  2. Το βάζετε σε ανοιχτό δοχείο και το τοποθετείτε στο ψυγείο.
  3.  Το ανακατεύετε μια δύο φορές την ημέρα για να στεγνώσει. 
  4. Από το βράδυ , ή 4-5 ώρες προηγουμένως ετοιμάζετε τη γέμιση. 
  5. Χτυπάτε καλά τα αυγά στο μίξερ.
  6. Ενώνετε το τυρί με το σιμιγδάλι. 
  7. Κάνετε ένα βαθούλώμα στο μέσο, βάζετε το προζύμι και ρίχνετε πάνω του λίγο αυγό. 
  8. Το πιέζετε με τα δάχτυλά σας, τρίβοντάς το συγχρόνως και με λίγο τυρί για να διαλυθεί.
  9. Προσθέτετε τα αυγά, όσα σηκώσει,για να γίνει ένα μίγμα μάλλον σφικτό. 
  10. Το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε έξω από το ψυγείο για να μπει την ώρα που θα το χρησιμοποιήσετε. 


Ζύμη : 
  1. Αναμιγνύετε το αλέυρι με το μπέικιγκ πάουτερ και τη μαστίχα με το μεχλέπι που έχετε κοπανίσει μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη.
  2. Ρίχνετε το λάδι και ρυζιάζετε καλά.
  3. Τέλος, προσθέτετε το γάλα.όσο σηκώσει για να γίνει ζύμη αφράτη,κατάλληλη για φύλλο. 
  4. Την αφήνετε σκεπασμένη για ½ ώρα περίπου. 
  5. Πριν αρχίσετε τελειώνετε τη γέμιση.
  6. Προσθέτετε το δυόσμο, το μπέικιγκ πάουτερ,τα σταφιδάκια και την κοπανισμένη με μεχλέπι μαστίχα.
  7. Το ανακατεύτετε καλά και ετοιμάζετε τις φλαούνες ως εξής : έχετε πλύνει και στραγγίσει σε τρυπητό το σουσάμι και το έχετε απλώσει σε πετσέτα.
  8. Ανοίγετε πίτες με λεπτό φύλλο, στο μέγεθος που θέλετε να κάνετε τις φλαούνες σας.
  9. Τις βάζετε πάνω στο σουσάμι και τις πιέζετε για να κολλήσει καλά παντού στην κάτω πλευρά.
  10. Βάζετε γέμιση ανάλογη με το μέγεθος της πίτας. 
  11. Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα και πιέζετε τις γωνίες με πηρούνι.
  12. Τις κάνετε τετράγωνες ή τρίγωνες,με το κεντρικό τους μέρος να είναι ακάλυπτο. 
  13. Τις τοποθετείτε σε αλάδωτο ελαφρά αλευρωμένο ταψί και τις αλείφετε με χτυπημένο αυγό.
  14. Τις πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι στο κέντρο εκεί που δεν έχει φύλλο και τις φουρνίζετε. 
  15. Στην αρχή τις ψήνετε για 20 λεπτά σε δυνατό φούρνο για να ψηλώσουν και μετά σε μέτριο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 
  16. Ψήνονται σε 40-50 λεπτά περίπου. 



Σημείωση : Για να πετύχουν οι φλαούνες σας πρέπει :


  • Το μίγμα της γέμισης να είναι μάλλον σφικτό 
  • Να μην είναι πολύ η μαστίχα και το μεχλέπι γιατί μετά πικρίζουν 
  • Το κεντρικό τους μέρος πρέπει να είναι ακάλυπτο 
  • Να μην ανοίξετε τον φούρνο αν δεν περάσουν 25-30 λεπτά 
  • Τις ψήνετε στην αρχή σε δυνατό φούρνο και μετά σε μέτριο 

Υ.Γ. Σε κάθε χωριό ή πόλη της Κύπρου οι φλαούνες γίνονται με διαφορετικό τρόπο.

Την συνταγή την βρίσκετε και στο βιβλίο Μαγειρεύοντας Για Φίλους Τόμος Α' Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική του Σάνδρη Λυσσάνδρου

Τίνα από το It's My Life By Tina Michaelidou


1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->