6 Μύθοι και Αλήθειες για τη yoga

Διάβασε επίσης

H yoga είναι μια "δραστηριότητα" που τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς. Μαζί με εμένα φυσικά! Όπως είναι φυσικό, πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί. Πόσα από αυτά όμως είναι αλήθεια?



1. Πάμε να κάνουμε yoga να χαλαρώσουμε. Όχι φίλε μου. Δε χαλαρώνεις. Τουλάχιστον μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο να μπορέσεις να κοντρολάρεις την αναπνοή σου, να συγκεντρωθείς στην άσκηση και να νιώσεις την ενέργεια να ρέει ανενόχλητη στο σώμα σου, δε χαλαρώνεις. Λαχανιάζεις, ιδρώνεις (πάρα πολύ), πέφτεις, τρως τούμπες, φωνάζεις κάποιον να έρθει να σε λύσει, σκέφτεσαι να κλείσεις ραντεβού για πεντικιούρ (γιατί τα δάχτυλα των ποδιών από τόσο κοντά δε σου φαίνονται και τόσο περιποιημένα), λες "από σήμερα ξεκινάω δίαιτα" και εκατοντάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου. Όταν τελειώσεις τη σειρά των ασκήσεων και αρχίσεις τις αναπνοές σε καθιστή θέση και όταν πλέον ξαπλώνεις για να κάνεις την αποθεραπεία τότε ναι, χαλαρώνεις. Αφού έχει προηγηθεί ότι έχει προηγηθεί.
Η αλήθεια είναι: κάνοντας τακτικά την πρακτική σου, θα φτάσεις στο σημείο να κάνεις όλα τα παραπάνω και πραγματικά να νιώθεις ζεν.

2. Δεν κάνω yoga γιατί δεν είμαι ευλύγιστος-η. Μα γι'αυτό δεν κάνουμε yoga? Ή μάλλον και για αυτό. Ποιος είπε ότι πρέπει να είσαι Κομανέντσι για να παρακολουθείς τα μαθήματα και να κάνεις την πρακτική σου? Σωματική άσκηση σε συνδυασμό με πνευματική εργασία είναι, όχι τσίρκο.
Η αλήθεια είναι: Όσο άκαμπτος/-η και να νιώθεις, κάνε ένα μάθημα και μέσα σε μία ώρα θα δεις διαφορά στην ευλυγισία σου. Φαντάσου σε 1 μήνα τι θα δεις!


3. Πρέπει να γίνω vegeterian? Όχι βέβαια! Δεν θα σου πει κανένας τι πρέπει να τρως και τι όχι. Ξέρεις πόσες φορές έχω πάει για σουβλάκια μετά το μάθημα? Το γεγονός ότι βλέπεις πολλούς yogis να είναι και vegeterians συμβαίνει επειδή έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και φιλοσοφία.
Η αλήθεια είναι: Αν σου αρέσει η yoga και πιστεύεις σε αυτό, θα θέλεις κι εσύ να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, από μόνη σου. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα κόψεις το κρέας! Ούτε ότι θα σου επιβάλει οποιοσδήποτε οτιδήποτε, Απλά θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να ζήσεις και χωρίς πατατάκια κι ότι και τα μπρόκολα μια χαρά γεύση έχουν!

4. Δεν θέλω να κάνω yoga γιατί μπλέκει και θρησκευτικά θέματα/ή πρέπει να αλλάξω θρησκεία/ή (χειρότερο) η θρησκεία μου δεν το επιτρέπει. Σοβαρά τώρα. Τι σχέση έχει η θρησκεία με το να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου και να θέλεις να μεγιστοποιήσεις τις δυνατότητές του? Το ότι βασίζεται σε μια ανατολική φιλοσοφία, δε σημαίνει ότι πρέπει να ασπαστείς το βουδισμό. Ούτε ότι απαρνείσαι τη δική σου θρησκεία. Και γιατί μπλέκουμε τη θρησκεία?
Η αλήθεια είναι: Υπάρχουν πολλά "μάντρα" που μπορείς να τα επαναλαμβάνεις, όπως "αποδέξου την αλλαγή", "πίστεψε στον εαυτό σου" "αγάπα τον εαυτό σου" και υπάρχουν και πολλές "προσευχές" που λέγονται που αφορούν εσένα και τη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι ούτε θρησκευτικό ούτε αντι-θρησκευτικό. Αφορά μόνο εσένα.

5. Η yoga είναι για γυναίκες. Υπάρχει αυτό το στερεότυπο. Να σου θυμίσω όμως ότι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι της yoga είναι άντρες. Επίσης όλες οι πρακτικές βασίζονται σε ακολουθίες που δημιούργησαν άντρες, Επίσης η yoga απαιτεί δύναμη, αντοχή, σταθερότητα και υπομονή. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν πρέπει να τα έχουν οι άντρες?
Η αλήθεια είναι: Μπορεί να θεωρείται γυναικείο άθλημα γιατί αποπνέει μια "χάρη". Δεν είναι όμως. Και η ανάγκη και τα οφέλη μιας άσκησης είναι ίδια για όλους.


6. Δεν τα καταφέρνω στη yoga, γιατί δεν μπορώ να κάνω στηρίξεις στα χέρια/ την πόζα της χελώνας/ ανοίγματα κτλ. Θυμάσαι το "σημασία έχει το ταξίδι"? Αυτό λοιπόν. Το αν τα καταφέρνεις στη yoga ή όχι δεν θα στο πουν τα ανοίγματα και οι στηρίξεις. Θα το ξέρεις μόνη σου ακόμα κι αν δεν βλέπεις τον κόσμο ανάποδα. Yoga είναι αυτό που μαθαίνεις και αποκομίζεις στη διαδρομή σου μέχρι να κάνεις κατακόρυφο ή όποια άλλη πόζα εξασκείς. 
Η αλήθεια είναι: ότι όλοι έχουμε βάλει στόχους να πετύχουμε μια πόζα. Και να την τελειοποιήσουμε. Το ξέρεις όμως ότι ούτε οι δάσκαλοι δεν εκτελούν όλες τις ασκήσεις? Γιατί το κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Κλείσε τα μάτια, άκουσε το σώμα σου, άφησέ το να σε οδηγήσει και που ξέρεις... μπορεί μόλις ανοίξεις τα μάτια, να βλέπεις τον κόσμο ανάποδα!

Γι' αυτό βγάλε αυτά τα στερεότυπα από το μυαλό σου, πάρε το στρώμα σου και ξεκίνα! Θα διαπιστώσεις από μόνη σου ότι όλα αυτά είναι πέρα για πέρα μύθοι!
Namaste!

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->