Yoga & Pilates: ομοιότητες και διαφορές

Διάβασε επίσης

Υπάρχει μια άποψη σύμφωνα με την οποία το Pilates θεωρείται η yoga της Δύσης. Δεν διαφωνώ απόλυτα, γιατί και τα δύο είδη έχουν πολλές ομοιότητες. Όμως άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Ποιες είναι όμως οι βασικές τους ομοιότητες και ποιες οι διαφορές τους?



Αναπνοή
Και τα δύο είδη επικεντρώνονται στην αναπνοή. Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται με τον συγχρονισμό κίνησης και αναπνοής. Όμως κι εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Στο pilates η εισπνοή γίνεται από τη μύτη και η εκπνοή από το στόμα, ενώ η αναπνοή είναι πλευρική (τη νιώθεις στο στήθος και τα πλευρά). Στη yoga η εισπνοή και η εκπνοή γίνονται από τη μύτη (κατά την εκπνοή όμως νιώθεις την αναπνοή να περνάει πρώτα από το λαιμό), ενώ η αναπνοή είναι διαφραγματική (τη νιώθεις στην κοιλιά).

Εκγύμναση
Και τα δύο είδη γυμνάζουν το σώμα, ενώ δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στον κορμό. Και με τα δύο είδη αποκτάς καλύτερη στάση σώματος, γράμμωση, ευθυγραμμίζεται η σπονδυλική στήλη, δυναμώνουν οι μύες. Η διαφορά είναι στην εκτέλεση των ασκήσεων. Το pilates βασίζεται στην επανάληψη ασκήσεων, ενώ στη yoga παραμένεις σε μία θέση για μερικές αναπνοές και προσπαθείς να "μπεις" καλύτερα σε αυτή τη θέση. Ωστόσο εάν το δούμε συνολικά, το pilates είναι πιο στατικό πρόγραμμα συγκριτικά με τη yoga η οποία έχει πολλές εναλλαγές, ενώ διάφορα είδη της μπορούν να θεωρηθούν και "αερόβια" (π.χ. ashtanga yoga).

Αποκατάσταση από τραυματισμούς
Και τα δύο είδη ενδείκνυνται για την αποκατάσταση του σώματος και του οργανισμού από τους τραυματισμούς. Και αναλόγως με τον τραυματισμό πολλές ασκήσεις είτε δεν επιτρέπεται να εκτελούνται (γι' αυτό υπάρχουν πολλές παραλλαγές των ασκήσεων), είτε είναι ανακουφιστικές για το εκάστοτε πρόβλημα, οπότε δίνεται έμφαση εκεί. Αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι ο σωστός δάσκαλος, ο οποίος θα σε κατευθύνει και θα σε αποτρέψει από λάθος κινήσεις. Γιατί μπορεί να είναι προγράμματα αποκατάστασης, ωστόσο μία λάθος εκτέλεση μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες. 



Περιβάλλον και εξοπλισμός
Για το pilates χρειάζεσαι ένα στρώμα γυμναστικής, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθεί και εξοπλισμός, όπως βαράκια, στεφάνι, μπάλες μεγάλες και μικρές και λάστιχα. Επίσης υπάρχει και μηχάνημα Pilates ("κρεβάτι") για το οποίο όμως ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένος και καταρτισμένος. Για τη yoga χρειάζεσαι μόνο ένα λεπτό στρώμα γυμναστικής, ενώ συχνά διδάσκεται χωρίς μουσική. Το περιβάλλον πρέπει να είναι ήσυχο και να μην αποσπούν τη συγκέντρωσή σου εξωτερικοί παράγοντες. 

Άμεσα αποτελέσματα στο σώμα
Αυτή είναι μια βασική διαφορά. Το pilates προσφέρει γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα στο σώμα, όχι τόσο σε απώλεια κιλών, όσο σε σύσφιξη, γράμμωση και σμίλευμα του σώματος. Η yoga σε αυτό το κομμάτι είναι πιο αργή. Φυσικά και προσφέρει απίστευτα οφέλη στο σώμα, αλλά σχετικά με την απώλεια πόντων όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Μακροπρόθεσμα οφέλη στο σώμα και τη ζωή
Υπάρχει μια θεωρία που λέει "Μία φορά την εβδομάδα yoga και θα αλλάξει η αναπνοή σου. Δύο φορές την εβδομάδα και θα αλλάξει το σώμα σου. Τρεις φορές την εβδομάδα και θα αλλάξει η ζωή σου." Δεν είναι κανένα μαγικό εργαλείο που θα σου αλλάξει τη ζωή. Συμβαίνει όμως το εξής μαγικό: όσο θα εξασκείσαι στη yoga, τόσο εσύ από μόνη σου θα θέλεις να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Θα αρχίσεις να επιλέγεις πιο υγιεινές τροφές, θα αρχίσουν να σε απασχολούν λιγότερο θέματα μικρής βαρύτητας, θα αρχίσει να σε ενδιαφέρει περισσότερο το σώμα σου, θα αρχίσεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι περισσότερο τον εαυτό σου. Δεν ξέρω πως, αλλά συμβαίνει! 
Φυσικά εδώ πρέπει να τονίσω ότι με οποιαδήποτε μορφή άσκησης ερχόμαστε πιο κοντά στο σώμα μας και αρχίζουμε να αναπτύσσουμε διαφορετική σχέση μαζί του!

Ρίξε και μια ματιά στα παρακάτω σχετικά άρθρα, μπορεί να σε ενδιαφέρουν!

Εάν σε ενδιαφέρουν θέματα fitness, διατροφής και ευεξίας μην ξεχάσεις να μείνεις συντονισμένη κάθε Παρασκευή στη στήλη Body & Mind

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->