Ημέρα της Γυναίκας :4 ταινίες για γυναίκες που μας εμπνέουν

Διάβασε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είπα να σας προτείνω κάποιες ταινίες που αντικατοπτρίζουν δυναμικές, ανεξάρτητες γυναίκες. Μπορεί να τις έχετε ήδη δει, αλλά αξίζουν και δεύτερη προβολή. Αν τις χάσατε, μην χάνετε χρόνο. Διαλέξτε μία για απόψε, (προλαβαίνετε ακόμα να βγείτε να πάρετε ποπ-κορν) και απολαύστε.

Ημέρα της Γυναίκας :4 ταινίες για γυναίκες που μας εμπνέουν

Γράφει η Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr


The Help (2011)
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο και σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία προβάλει την κατάσταση εκμετάλλευσης την οποία ζούσαν οι αφρο-αμερικανές γυναίκες στις αρχές του 1960. Αφιέρωναν τη ζωή τους σε λευκές οικογένειες, ως υπηρέτριες, ως νταντάδες, ως μαγείρισσες, χωρίς κανένα σεβασμό. Τότε που οι αφρο-αμερικανοί έπρεπε να μπαίνουν στο σινεμά από την πίσω πόρτα και να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Σε κάθε εποχή όμως υπάρχουν αυτοί που αψηφούν το κατεστημένο, που ποθούν την αλλαγή και τη δικαιοσύνη. Έτσι, μια νεαρή δημοσιογράφος θα προσπαθήσει να πλησιάσει μια ομάδα γυναικών και να τις εμπνεύσει να μιλήσουν για όσα ζουν μέσα στα σπίτια των λευκών.
Με δυνατές ερμηνείες από τις Viola Davis, Emma Stone, Octavia Spencer, Allison Janney.

You is kind you is smart you is important


The blind side (2009)
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία δείχνει την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας που παίρνει υπό την προστασία της έναν αφρο-αμερικανό έφηβο που μέχρι στιγμής είχε πολύ δύσκολη ζωή. Ο Μάικλ αποδεικνύεται μεγάλο ταλέντο στο ποδόσφαιρο και είναι περιζήτητος για υποτροφίες στα κολέγια. Κι εκεί έρχονται οι αμφιβολίες για το αν η νέα του οικογένεια τον αγαπά πραγματικά ή αν θέλει απλά να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του. Μια ταινία για την αγάπη και το μητρικό ένστικτο σε όποια μορφή και αν εκφράζεται. Η Sandra Bullock δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, για την οποία κέρδισε Όσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου.


Big eyes (2014)
Δεκαετία του ’50. Η ζωγράφος Μάργκαρετ Κιν θα δει τα έργα της σε γκαλερί και σε πολλά άλλα μέρη, με μαζικές εκτυπώσεις, όμως δεν λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει. Ο άντρας της, επίσης ζωγράφος, βάζει το δικό του όνομα στους πίνακές της και γνωρίζει φήμη και επιτυχία. Βασισμένη και αυτή η ταινία σε πραγματικά γεγονότα, απεικονίζει τη δύσκολη και μειονεκτική θέση που βρίσκονταν πολύ συχνά οι γυναίκες σε όχι και πολύ μακρινές εποχές. H Amy Adams ενσαρκώνει με μεγάλο ταλέντο τη Μάργκαρετ Κιν και αφηγείται την ιστορία της.

Vera Drake (2004)

1950, Λονδίνο. Η Βέρα είναι μια συνηθισμένη γυναίκα, αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι βοηθάει νεαρές γυναίκες να κάνουν έκτρωση. Θέμα πολύ αμφιλεγόμενο ακόμα και στη δική μας εποχή. Και δε χρησιμοποιώ το ρήμα «βοηθάει» τυχαία. Το κάνει χωρίς να λαμβάνει χρήματα γιατί ακριβώς πιστεύει ότι βοηθάει αυτές τις γυναίκες. Αποδεικνύεται όμως ότι είναι αφελής αφού η φιλενάδα της που της στέλνει τις νεαρές κοπέλες απολαμβάνει την πληρωμή για αυτό που εκείνη προσφέρει αφιλοκερδώς. Στην πλοκή της ταινίας περιλαμβάνονται κι άλλες ιστορίες που κάνουν την ταινία πολύ ενδιαφέρουσα , ως μέσο για να δούμε τη ζωή μιας άλλης εποχής. Μπορεί να μην έχεις ακουστά το όνομα Imelda Staunton, θα το θυμάσαι όμως μετά από αυτή την ερμηνεία. Και ίσως επειδή δεν έχεις ξανακούσει το όνομα Imelda.

Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις, περιμένω στα σχόλια να μου πεις ποια ταινία ή ποια γυναίκα εμπνέει εσένα !

Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->