Όλα όσα έμαθα διαβάζοντας βιβλία

Διάβασε επίσης


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου διαβάζω μανιωδώς βιβλία. Ήμουν γύρω στα 10-11 όταν γνώρισα τον κόσμο των βιβλίων. Κι όταν λέω των βιβλίων σίγουρα δεν αναφέρομαι στα σχολικά βιβλία. Παρ' όλο που κι αυτά πάντα έχουν κάτι να σου προσφέρουν. 

Από τότε δεν έχω σταματήσει να διαβάζω και δεν το μετανιώνω. Ο πλούτος που αυτά σου προσφέρουν είναι απεριόριστος και ασύγκριτος.



Θυμάμαι το πρώτο βιβλίο που διάβασα. Ήταν ένα χαριτωμένο παιδικό βιβλίο της Τζάκλιν Ουίλσον. Ήταν σίγουρα το αγαπημένο μου τότε. Και τώρα θα έλεγα. Ίσως γιατί χάρη σε αυτό απέκτησα τις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Γνώρισα μια πολύ καλή μου φίλη. 

Το θέμα του βιβλίου ήταν η αξία της φιλίας και το πόσο δυνατή μπορεί να γίνει στις μικρές ηλικίες. Μου άρεσε πολύ. Μάλιστα, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τελειώνοντάς το γύρισα πάλι στην πρώτη σελίδα και ξεκίνησα να το διαβάζω για ακόμη μία φορά με δάκρυα στα μάτια. Ήταν ο λόγος που θύμιζε τη φίλη μου και τις όμορφες στιγμές που περνούσαμε μαζί. Χάρη σ'αυτό έμαθα σε πολύ νεαρή ηλικία τη δύναμη της αδελφικής αγάπης ανεξάρτητα από το τι πιστεύω σήμερα.

Διάβασε σχετικά 7 μέρη για να αγοράσεις βιβλία χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία

Τώρα, επτά χρόνια μετά εξακολουθώ να διαβάζω βιβλία. Ποτέ δεν έπαψα να το κάνω. Συνεχίζω να ξεφυλλίζω σελίδες και να διαβάζω μανιωδώς τις γραμμές τους προκειμένου να ταξιδέψω για πολλοστή φορά σε έναν ακόμη διαφορετικό κόσμο. 

Λένε, πως ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει πολλές εμπειρίες στη ζωή του, μπορεί να αποκτήσει πάρα πολλές διαβάζοντας. Ισχύει. Απόλυτα. 

Έχω ταξιδέψει σε πολλά νησιά της Ελλάδας, σε γραφικά μέρη της Ιταλίας, έχω θαυμάσει τον Πύργο του Άιφελ και έχω κάνει βόλτα στους κοσμογυρισμένους δρόμους του Παρισιού. Έζησα τον πόλεμο στο Ισραήλ και γνώρισα την κατεδάφιση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη. Έγινα μητέρα, σύζυγος, γιαγιά. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, αγάπησα, παντρεύτηκα, προδόθηκα, χώρισα, πέθανα. Και είμαι μόλις δεκαεπτά. Κι όχι δεν τα βίωσα όλα αυτά στην πραγματικότητα. Αλλά μέσα από τις σελίδες δεκάδων βιβλίων. Πίστεψέ με! Είναι απίστευτο!


Διάβασε ακόμη Πώς έγινα βιβλιοφάγος


Αν και έφηβη, είμαι ένα στάδιο πριν την ενηλικίωση. Κι όμως! Δεν γίνεται να τα ξέρω όλα! Δεν έχω ζήσει τίποτα. Είμαι ακόμη στη βάση μιας πολύ ψηλής "πυραμίδας". Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι έχω χτίσει γερά "θεμέλια". Χάρη στην αγάπη μου για τα βιβλία, χάρη στη δίψα μου για μάθηση συνειδητοποιώ ότι μπορώ πλέον να βαδίζω δίχως φόβο στη ζωή. Γιατί έχω εφοδιαστεί με έναν πολύ καλό "χάρτη"

Έναν "χάρτη" γεμάτο στοιχεία που θα με βοηθήσουν στο να πορεύομαι σε σωστά "μονοπάτια". Πλέον, μπορώ αναμφίβολα να σου πω τι σημαίνει καλό και τι κακό, τι είναι αγάπη, τι είναι φιλία, τι είναι μητρότητα, τι είναι πληρότητα. Όμως, μπορώ μόνο να σου τα εξηγήσω. Είναι στο χέρι μου να τα ζήσω. Να τα βιώσω όλα αυτά με κάθε δυνατό τρόπο.




Αναντίρρητα, τα βιβλία έχουν πολλά να σου προσφέρουν και όσον αφορά τον ψυχολογικό τομέα. Χάρη σε αυτά χαλαρώνεις, διασκεδάζεις, χαίρεσαι, ενθουσιάζεσαι, αλλά και συγκινείσαι, στενοχωριέσαι, λυπάσαι, θυμώνεις. Βιώνεις μέσα από μερικά φύλλα χαρτιού χιλιάδες ανάμεικτα συναισθήματα. Κι όμως!

Δεν είναι απλώς μερικά φύλλα χαρτιού. Είναι φύλλα χρυσού! Είναι ο πλούτος που μπορεί να αποκτήσει κάθε άνθρωπος για να νιώσει πλήρης και ολοκληρωμένος. 

Έστω και με αυτόν τον τρόπο. Βιώνοντας μερικές σύντομες στιγμές διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή! Μπορεί να σε κάνει να δεις με μια άλλη ματιά τον κόσμο γύρω σου. Μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα, το ήθος, τις ιδέες και τις πεποιθήσεις σου. Μπορεί να γίνει η αφορμή για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Διάβασε επίσης 10 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι



Την επόμενη φορά που θα διαβάσεις ένα βιβλίο όμως φρόντισε να είσαι προσεκτικός. Να ρουφήξεις κάθε πρόταση, κάθε λέξη αυτού που διαβάζεις. Επίσης, φρόντισε να συζητήσεις γι αυτό, να ανταλλάξεις απόψεις και κριτικές με τους φίλους σου.

 Σίγουρα θα αποτελέσει ένα όμορφο θέμα συζήτησης. Τέλος, μην νευριάσεις αν κάποιος φέρει διαφορετική άποψη για το βιβλίο που εσένα σε ενθουσίασε. Μην μπεις καν στο κόπο να στενοχωρηθείς.

Γιατί αυτό που δε σου είπα είναι ότι η μαγεία του βιβλίου κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς μέσα από τις σελίδες του. Και ο κόσμος αυτός διαφέρει για τον κάθε αναγνώστη.


Καλή ανάγνωση και καλό ταξίδι όπου κι αν ταξιδεύετε!


Είμαι η Μαρία, είμαι έφηβη και λατρεύω αυτό τον κόσμο! Γεννημένη την Άνοιξη, ζω για τα καλοκαίρια και αναπνέω με τους χειμώνες. Δίνω πολύ, αγαπάω πολύ και ονειρεύομαι. Καταφύγιο μου η γραφή και το διάβασμα. Το μότο μου: «Παύεις να υπάρχεις όταν παύεις να ονειρεύεσαι»

Μαρία Μπρέντα από το ιστολόγιο Μικρή Βιβλιοφάγος


1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Τι όμορφη ανάρτηση! Μέχρι τα 15 μου είχα διαβάσει όλη την κλασική παιδική λογοτεχνία. Μετά συνέχισα με την υπόλοιπη κλασική λογοτεχνία. Αυτό που μου λείπει όμως, αυτό που δεν έχω κάνει ως τώρα είναι να διαβάσω ένα μυθιστόρημα! Ειλικρινά, στην πρώτη ευκαιρία θα το κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->