5 + 1 γλυκά με λίγες θερμίδες για τις ημέρες των γιορτών

Διάβασε επίσης

Ένα πράγμα που μισώ να αγαπώ και αγαπώ να μισώ τα Χριστούγεννα είναι τα γλυκά. Αυτούς τους λαχταριστούς ευωδιαστούς και μπιρμπιλωτούς πειρασμούς που σε κάνουν να μη σηκώνεσαι από το τραπέζι ή να σηκώνεσαι από τον καναπέ για να φας "ένα-μικρό-γλυκάκι" που ποτέ δεν είναι ένα. Κι αν δεν είσαι και πολύ δυνατός χαρακτήρας καταλήγεις να περνάνε οι γιορτές και μαζί με το αίσθημα χαράς να σου φέρνουν και μερικά κιλά παραπάνω. Τι να προτιμήσεις όμως για να καλύψεις την ανάγκη σου (τη λιγούρα σου εννοώ) αλλά να μη μείνεις και ξάγρυπνη από τις ενοχές;




Σοκολατάκια
Εδώ εννοούμε αυτά με τη μαύρη σοκολάτα. Που έτσι κι αλλιώς θα φας ένα μόνο γιατί θα σε έχει κατακλύσει η πίκρα και δεν θα θέλεις άλλο. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην υγεία. Τα κακά νέα είναι ότι αυτά που σου αρέσουν (αυτά με τη γέμιση που λιώνουν στο στόμα) δεν είναι και τόσο ωφέλιμα.

Μαρόν γλασέ
Τα κάστανα τρώγονται το χειμώνα και τα μαρόν γλασέ τα Χριστούγεννα. Κλισέ αλλά αληθινό. Είναι ίσως το πιο θρεπτικό γλυκό που μπορείς να καταναλώσεις. Έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες από όλα τα γλυκά των ημερών. Βέβαια δεν μπορείς να περιοριστείς σε ένα, οπότε οι θερμίδες αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό όσο αυξάνονται και οι "μπουκίτσες" που τρως. Αλλά και πάλι, είπαμε είναι υγιεινά, οπότε καίγονται πιο εύκολα.

Δίπλες
Σε σύγκριση με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είναι το πιο αθώο. Το μέλι που προσθέτεις το κάνει ακόμα πιο θρεπτικό. Επίσης φτιάχνονται με ελαιόλαδο που συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κι από θερμίδες; Λιγότερες από ένα μελομακάρονο! Και είναι και πιο χορταστικές. Αμέ!

Αμυγδαλωτά
Παραδοσιακό νησιώτικο γλυκό, οπότε δεν είναι πολύ συχνό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν το πετύχεις όμως προτίμησε το. Περιέχουν αμύγδαλα, άχνη και ροδόνερο, οπότε δεν έχουν λίπος εκτός από αυτό των αμυγδάλων που είναι "καλό" λίπος και ωφέλιμο για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Πιστεύω ότι μπορείς να φας περισσότερα από ένα χωρίς ενοχές. Τουλάχιστον έτσι λέω στον εαυτό μου για να τον καθησυχάσω.


Μακαρόν
Αφράτο, νόστιμο, γλυκό, ελαφρύ. Κάτι ξέρουν οι Γάλλοι. Βέβαια έχουμε και την ακόμα καλύτερη ελληνική εκδοχή, αυτή των εργολάβων. Περιέχουν αμυγδαλόψιχα και αυγά οπότε αυτομάτως κατατάσσονται στα ελαφριά γλυκά.

Ζελέ 
Το ζελέ είναι το πιο ελαφρύ και "διαιτητικό" γλυκό όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά όλο το χρόνο. Έχει ελάχιστες θερμίδες, κάνει καλό στο στομάχι, είναι δροσιστικό και χωνευτικό. Ακόμα και οι πιο αυστηρές δίαιτες επιτρέπουν την κατανάλωση ζελέ. Ο μόνος ενδοιασμός που έχω είναι κατά πόσο είσαι διατεθειμένη να αφήσεις τα μελομακάρονα και τις τούρτες και να προτιμήσεις ζελέ. Έχω και μία απορία βέβαια. Ποια οικοδέσποινα θα έχει φτιάξει ζελέ για γλυκό.

Εσύ ποιο γλυκό τρως άφοβα τις ημέρες των γιορτών;

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->