Τι να πω στα παιδιά μου για την 28η Οκτωβρίου

Διάβασε επίσης

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το «Όχι» που είπε ο Μεταξάς στους Ιταλούς με αποτέλεσμα την είσοδο της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Τι να πω στα παιδιά μου για την 28η Οκτωβρίου

Κάπως έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξιστορούμε στα παιδιά μας τα γεγονότα με δικά μας λόγια για να κατανοήσουν την σημασία εκείνης της ημέρας και φυσικά τον λόγο που παίρνουν μέρος στις παρελάσεις.
Δυστυχώς με την παπαγαλία που υπάρχει στο σχολείο τα παιδιά μπερδεύουν την 28η Οκτωβρίου με αυτή της 25ης Μαρτίου που είναι 2 διαφορετικές Εθνικές εορτές .



Η 28η Οκτωβρίου είναι επίσημη γιορτή και είναι και ημέρα αργίας όπου οι Έλληνες τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού γιορτάζουν το «ΟΧΙ»
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου ο Ιωάννης Μεταξάς παρέλαβε ένα τελεσίγραφο από τον Ιταλό πρέσβη που ζητούσε την ελεύθερη διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
Ο Μεταξάς απάντησε «ΟΧΙ» , εκφράζοντας τη βούληση του Ελληνικού λαού.
Ξημερώματα, πριν τη λήξη του τελεσίγραφου, ιταλικά στρατεύματα κατέφτασαν στην Ελλάδα, έτσι αρχίζει και το λεγόμενο "Έπος του Σαράντα" .
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η επίσημη εορτή με παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.
Επίσης εκείνη τη μέρα ακούγονται τραγούδια της Σοφίας Βέμπο η οποία ερμήνευε πατριωτικά τραγούδια εκείνη την εποχή και εμψύχωνε τους Έλληνες. Αυτά είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία για την επέτειο της 28ης ,φυσικά μπορείτε να βρείτε πολλά εκπαιδευτικά site που αναφέρουν περισσότερα ή να επισκεφτείτε το «Πολεμικό Μουσείο» ή το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» όπου κάνουν έκθεση προς τιμήν των ηρώων.
Τέλος ,υπάρχουν πολλές ταινίες που έχουν γυριστεί για το 1940 όπου μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά ή να διαβάσετε κάποιο βιβλίο.
Σε πιο μεγάλη ηλικία τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τους Γερμανούς και τις καταστροφές που προκάλεσαν αλλά και για τα στρατόπεδα στο Άουσβιτς και στο Νταχάου. Ένα πολύ καλό βιβλίο που μπορείτε να προμηθευτείτε είναι και το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ –έχει γυριστεί και σε ταινία- και περιγράφει την ζωή της μικρής Άννας κατά την διάρκεια του πολέμου.





Επίσης ο ελληνικός κινηματογράφος έχει γυρίσει πολλές ταινίες που μπορείτε να δείτε :
·         28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30 (1971)
·         Όχι (1969)
·         Η μάχη της Κρήτης (ή στη μάχη της Κρήτης) 1970)
·         Υπολοχαγός Νατάσα (1970)
·         Κατάσκοπος Νέλλη (1981)
·         Η Μεσόγειος φλέγεται (1970)
·         Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
·         Η χαραυγή της Νίκης (1971)
·         Υποβρύχιο Παπανικολής (1971)
·         Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)
·         Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο (1970)
·         Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
·         Γοργοπόταμος (1968)
·         Το μπλόκο (1964)
·         Το νησί των γενναίων (1959)
·         Κονσέρτο για πολυβόλα (1967)

Eπιπλέον μπορείτε να προμηθευτείτε και κάποια βιβλία:
·         Το έπος του '40
·         Η Ελλάδα στις φλόγες του πολέμου 1940-1944
·         Αφηγήσεις για τη δεκαετία του 1940

Διάβασε σχετικά:
Παιδικά και εφηβικά βιβλία για την 28η Οκτωβρίου
Αλλάζοντας χρώματα το Φθινόπωρο



Τίνα από το It's my life by Tina Michaelidou

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->