Πώς να βγάλεις χρήματα με το blogging - Μύθοι και Αλήθειες

Διάβασε επίσης

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς bloggers και όχι μόνο είναι το πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα μέσω του blogging. Και γύρω από αυτό το θέμα έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι, μερικοί από τους όποιους έχουν καταρριφθεί άλλοι πάλι παραμένουν, δημιουργώντας διαρκώς παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.
Πώς να βγάλεις χρήματα με το blogging - Μύθοι και Αλήθειες

ΜΥΘΟΣ : Τα δωρεάν προϊόντα είναι χρηματική αμοιβή.



Τα δωρεάν προϊόντα ΔΕΝ αποτελούν χρηματική αμοιβή για τους Bloggers, όπως και δεν θεωρούνται χρηματική αμοιβή από τους δημοσιογράφους και τα περιοδικά που τα λαμβάνουν. Πρόκειται για Δείγματα Δημοσίων Σχέσων (PR samples) και αντιμετωπίζονται ως μέρος προωθητικού υλικού ενός προϊόντος, όπως ακριβώς και οι φωτογραφίες, οι αφίσες, τα ενημερωτικά φυλλάδια κτλ. Όταν μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό λαμβάνει για τους δημοσιογράφους του PR samples δεν τα κοστολογεί , καθώς αυτά συνοδεύονται από ένα απλό δελτίο αποστολής και η αναγραφόμενη αξία τους είναι μηδενική.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε αυτό πάμε να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να βγάλουμε χρήματα «μπλογκάροντας».

1. Η επί πληρωμή δημιουργία άρθρων. Υπάρχουν sponsored άρθρα ή βίντεο που έχουν δημιουργηθεί επί πληρωμή. Σε αυτήν την περίπτωση η εταιρεία ή ο ενδιάμεσος της (εταιρεία δημοσίων σχέσεων) προσεγγίζει διάφορους Bloggers με σκοπό την επί πληρωμή δημιουργία άρθρων για τα προϊόντα τους. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα Publi των περιοδικών, αναλυτικά άρθρα για συγκεκριμένα προϊόντα που περιέχουν έμμεσα και όχι άμεσα διαφημιστικά μηνύματα. Δεν είναι λοιπόν ξεκάθαρη διαφήμιση, όπου ο διαφημιζόμενος πληρώνει για την αγορά συγκεκριμένου διαφημιστικού χώρου.
Πώς να βγάλεις χρήματα με το blogging - Μύθοι και Αλήθειες

 Η επί πληρωμή συγγραφή άρθρων αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη πρακτική δημιουργίας εσόδων για bloggers του εξωτερικού, με τις τιμές ανά άρθρο να ξεκινούν από τα 25$. Τα πληρωμένα άρθρα δεν είναι απαραίτητο να δημοσιευτούν στο Blog του συγγραφέα τους. Μπορεί κάποιος να αρθρογραφεί για παράδειγμα σε ένα περιοδικό και να πληρώνεται ως editor για κάθε άρθρο που δημιουργεί.

2. Ghost writing. Είναι ουσιαστικά το ίδιο με την επί πληρωμή δημιουργία άρθρων αλλά χωρίς να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα πουθενά. Ουσιαστικά αρθρογραφείτε και πουλάτε τα άρθρα σας για να δημοσιευθούν από άλλους σαν να ήταν δικά τους.

3. Η πληρωμένη φιλοξενία άρθρων. Πολλές εταιρείες δημιουργούν μόνες τους τα άρθρα που θέλουν να φιλοξενηθούν από διάφορα Blogs. Έχουν ήδη έτοιμα τα άρθρα και τα δημοσιεύουν επί πληρωμή σε διάφορα ιστολόγια. Σε αυτήν την περίπτωση ο blogger δεν χρειάζεται να γράψει κάτι , απλά να δημοσιεύσει στο Blog του το άρθρο που του δίνει η εταιρεία.
Πώς να βγάλεις χρήματα με το blogging - Μύθοι και Αλήθειες

4. Πώληση διαφημιστικού χώρου. Ένα ακόμη τρόπος να βγάλετε λεφτά «μπλογκάροντας» είναι η πώληση διαφημιστικού χώρου. Να αναρτήσετε δηλαδή συγκεκριμένα banners μια εταιρείας με link προς το site της. Η αμοιβή αυτή συμφωνείται από κοινού μεταξύ της εταιρείας και του ιστολόγου/υπεύθυνου site. Σίγουρα όμως αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί η επισκεψιμότητα του ιστολογίου , αν θέλετε να διεκδικήσετε υψηλές αμοιβές.

5. Google Adsense. Ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος – αν και όχι ο πιο αποτελεσματικός – για να βάλετε διαφημίσεις στο ιστολόγιο σας. Απλά θα δημιουργήσετε ένα λογαριασμό μέσω της Google Adsense και θα επιλέξετε διάφορους τύπους διαφημίσεων που θα προσθέσετε στο site σας, εύκολα και απλά μέσω της προσθήκης Gagdet. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν χρειάζεται να βάλετε πολλές διαφημίσεις στο ιστολόγιο σας. Το να το φορτώσετε με google ads δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουν επιτυχία, ενώ αντίθετα μπορεί να έχει περισσότερα έσοδα μόνο μια διαφήμιση. Υπάρχει αναλυτική περιγραφή από την ίδια την Google για το πώς να βάζετε διαφημίσεις και ποιες θέσεις είναι οι πιο πετυχημένες. Η πληρωμή μέσω της Google Adsense γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό μόλις φτάσετε τα 70€ (για την Ελλάδα). Ωστόσο, αυτός ο τρόπος δημιουργίας εσόδων, έχει κατηγορηθεί από πολλούς Bloggers ότι δεν είναι και τόσο επικερδής. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να φτάσεις το κατώτερο όριο των 70€, ακόμα και αν έχεις πολλές επισκέψεις.
Πώς να βγάλεις χρήματα με το blogging - Μύθοι και Αλήθειες

6. Affiliate marketing. To affiliate Marketing είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τρόπος για να βγάλετε χρήματα από το Blog σας. Μέσω εταιριών, που είναι ευρέως γνωστά ως affiliate networks και λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ανάμεσα σε εσάς και τους διαφημιζόμενους, μπορείτε να βάλετε διαφημίσεις στο site σας, με την ίδια ακριβώς λογική του Google Adsense. Τα πιο γνωστά affiliate networks στην Ελλάδα είναι η Linkwise, και η Forestview. Το κάθε ένα από αυτά προσφέρει πλήθος δημιουργικών και widgets Που μπορείτε να βάλετε στο Blog σας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν είναι απαραίτητο ότι θα ξεκινήσετε να βγάζετε χρήματα μέσω του affiliate marketing. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των διαφημίσεων που θα βάζετε στο site σας, να γνωρίζετε πολύ καλά το κοινό που σας παρακολουθεί και που απευθύνεστε. Τα κέρδη σας υπολογίζονται συνήθως με ποσοστά και προμήθειες επί των πωλήσεων από τα διαφημιζόμενα site Και σπανιότερα με τα κλικ που πατιούνται σε αυτά.
Πώς να βγάλεις χρήματα με το blogging - Μύθοι και Αλήθειες

7. Πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών. Αυτός ο τρόπος δημιουργίας εσόδων απευθύνεται κυρίως σε επιχειρηματικά blog. Όμως τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι Bloggers προωθούν προϊόντα τους μέσω του blog τους. Ιδιαίτερη επιτυχία έχουν όσοι φτιάχνουν καλλυντικά, κοσμήματα ή ακόμα και γλυκά (μαρμελάδες κτλ) αλλά και διάφορες άλλες δημιουργίες όπως κεντήματα, κεριά, διακοσμητικά κτλ. Επίσης, μέσω του Blog μπορούν να πωληθούν και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες ομορφιάς (νύχια, μακιγιάζ κτλ), κατασκευή ιστοσελίδων, επισκευή υπολογιστών, λογιστικές υπηρεσίες κα.

8. Πώληση ebook. Περισσότερο διαδεδομένο στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για την πώληση ενός προϊόντος πάλι. Προσωπικά δεν το βρίσκω αρκετά επικερδές, τουλάχιστον όχι για την Ελλάδα και όχι ακόμα.

Πώς να οργανώσεις ένα επιτυχημένο Blog Sale
9. Blog sale. Η επιλογή των νέων. Πολλές fashion αλλά και beauty bloggers στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνουν blog sale προκειμένου να προωθήσουν σε προσιτές τιμές ρούχα, αξεσουάρ και καλλυντικά που δεν χρειάζονται πλέον και θεωρούν ότι μπορούν να τα πουλήσουν για να βγάλουν ένα μικρό χαρτζιλίκι. Έχω γράψει ένα αναλυτικό άρθρο για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα blog sale. 

10. Δημιουργία Σεμιναρίων. Ίσως η πιο συχνή επιλογή για τους ξένους Bloggers. Πρόκειται ουσιαστικά για την πώληση Webinars ή Σεμιναρίων πάνω στο θέμα που ειδικεύεται ο ιστολόγος. Τα πιο συχνά στο εξωτερικό είναι σχετικά με life coaching, NLP, Marketing , sales, εναλλακτική φιλοσοφία και εναλλακτικές θεραπείες αλλά και arts & crafts.



Αυτοί είναι πιο διαδεδομένοι τρόποι για να βγάλετε λεφτά μέσω του Blog σας. Παράλληλα υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι, να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς όμως να πάρετε πραγματική αμοιβή. Για παράδειγμα μπορείτε να κερδίσετε Bonus rewards συστήνοντας το αγαπημένο σας κατάστημα και να εξοικονομήσετε χρήματα από την επόμενη παραγγελία σας. Έτσι λειτουργεί το Iherb για παράδειγμα. Για κάθε φίλο σας που συστήνετε με τον κωδικό σας, εκείνος εξοικονομεί κάποια χρήματα από την πρώτη του παραγγελία αλλά και εσείς έχετε την δυνατότητα να εξοικονομήσετε χρήματα με τις συστάσεις σας.

Κατερίνα από τα The KM Projects

2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Δυστυχώς ή ευτυχώς, πολλά απο τα οποία αναφέρατε πιο πάνω, ισχύουν μόνο στο εξωτερικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Google Adsense είναι από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να βγάλει ένας blogger χρήματα από το blog του. Πληρώνει πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στο είδος της, παρέχει συνεχώς βελτιστοποιημένους κώδικες και πολύ καλά στατιστικά για να καταλάβεις πότε μια διαφήμιση είναι σωστά τοποθετημένη. Με τη σωστή τοποθέτηση των διαφημίσεων, μπορείς να βγάλεις αρκετά χρήματα από την εταιρεία.

    Φυσικά, όσο είσαι σε πλατφόρμες όπως το Blogger, δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό καθώς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα όσα παρέχει η εταιρεία. Ούτε μπορείς να συνδέσεις την Google Adsense με την Double Click for Publishers για να εμφανίζεις καλύτερες διαφημίσεις. Οπότε, είναι απόλυτα λογικό να μην βγάζεις και αρκετά χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->