Πώς να κατοχυρώσεις τα πνευματικά δικαιώματα για τις φωτογραφίες σου

Διάβασε επίσης

Μέσα απ’ αυτήν την στήλη θα μoιράζομαι μαζί σου μικρά μυστικά που  έχω ανακαλύψει κατά καιρούς γύρω από την φωτογραφία σε σχέση με το blogging και όχι μόνο..
Θέλω λοιπόν να αρχίσω με κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που απασχολεί όλους όσοι ανεβάζουμε δικές μας φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
Την κατοχύρωση τους σαν δικά μας δημιουργήματα.



Copyrighted Photos - Easy Photo Tips



Γιατί δεν λέω, καλό το watermark πάνω σε κάθε φωτογραφία, αλλά πάρα πολύ εύκολα με ένα απλό κροπάρισμα (και όχι μόνο)  μπορεί να αφαιρεθεί.
Αν πάλι το τοποθετήσεις στο κέντρο τότε πάει .. καταστράφηκε όλη η φωτογραφία κι εσύ είσαι καλλιτέχνης, δεν σου πάει η καρδιά να το κάνεις!
Ο τρόπος που ανακάλυψα όμως κατοχυρώνει την φωτογραφία σαν δημιούργημά σου και με ένα απλό δεξί κλικ θα φαίνεται στις ιδιότητες το όνομα σου!
Θέλεις να μάθεις πώς;
Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι αυτός ο τρόπος γίνεται με photoshop,  ξέρω πως οι περισσότερες το θεωρούμε δύσκολο και πολύπλοκο όμως δεν είναι και αν μάθεις να κάνεις κάποια βασικά πράγματα με photoshop τότε δεν θα μπορείς να δουλέψεις με τίποτα άλλο!
Πάμε όμως να δούμε πώς γίνεται.
Αρχικά ανοίγουμε την φωτογραφία και πάμε file και μετά  file info.



copyrighted-photos



Tο πατάμε και μας ανοίγει ένα παράθυρο όπου θα εισάγουμε τις πληροφορίες της εικόνας μας.



copyrighted-photos



Αρχικά στο «document title»  θα βάλουμε τον τίτλο που της δίνουμε κι από κάτω ακριβώς στο «author» το όνομά μας,
συνεχίζοντας παρακάτω στα «keywords» γράφουμε ξανά το όνομα της φωτογραφίας  και μετά είναι το πιο σημαντικό όλων … το «copyrighted status»,
εκεί πατώντας το βελάκι θα επιλέξουμε το copyrighted και στο επόμενο πεδίο το «copyrighted notice» θα γράψουμε «Copyrighted by onoma mas”.
Τέλος συμπληρώνουμε αν θέλουμε το url του blog μας στο πεδίο «copyrighted info url” κι αυτό ήταν!
Αν κοιτάξουμε τώρα πάνω στην οριζόντια μπάρα δίπλα από το όνομα της φωτογραφίας θα δούμε πως εμφανίζεται το σήμα του copyright.



copyrighted-photos



Έτσι, οπουδήποτε και να ανέβει η φωτογραφία μας με ένα απλό δεξί κλικ και πηγαίνοντας στις ιδιότητες θα φαίνεται το όνομα του δημιουργού..



copyrighted-photos




Τέλειο;
Αν έχεις οποιδήποτε απορία θα χαρώ να βοηθήσω.


Είμαι η Τζίνα από το blog «Εικόνες και Ψίθυροι».

12 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Καλησπέρα Τζίνα μου, πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου για όσους χειρίζονται το photoshop! Αν όμως δεν το έχω εγκατεστημένο στον υπολογιστή μου, μπορώ να ακολουθήσω τα βήματα με κάποιο άλλο πρόγραμμα πχ pxlr photo editor? Ευχαριστώ, Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δουλέψει καθόλου το pxlr photo editor και δεν ξέρω να σου πω αν γίνεται.. αν όμως εσύ το χειρίζεσαι διέθεσε λίγο χρόνο και ψάξτο.. και βέβαια πολύ θα εκτιμούσα αν μας έλεγες την όποια ανακάλυψή σου, φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικό αλλά δεν έχω το Photoshop. Μου είχε φανεί και εμένα δύσκολο τότε που πήρα τον υπολογιστή, πρέπει να το ψάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξεκίνα σιγά σιγά με απλά πράγματα και όσα σε εξυπηρετούν, εξ' άλλου υπάρχουν τόσα βιντεάκια στο διαδίκτυο που είναι πραγματικά θησαυρός για όσους θέλουν να μάθουν photoshop!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια πληροφορία!!!Ευχαριστούμε!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να κάτι πολύ πολύ χρήσιμο το οποίο δεν γνώριζα. Το κακό είναι πως δουλεύω το picassa. Ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξω. Θα το ψάξω βέβαια πρώτα μήπως έχει ανάλογη δυνατότητα. Μήπως εσύ το γνωρίζεις? Πάντως ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!!!! Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είπα και πριν δεν έχω δουλέψει άλλα προγράμματα, εκτός από ελάχιστα το pickmonkey, οπότε δεν ξέρω αν έχει κάποιο άλλο αυτή την δυνατότητα.
      Πρέπει να το ψάξεις.. :)

      Διαγραφή
  5. Τζίνα μου φανταστική η πληροφορία που μοιράστηκες μαζί μας! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που την βρήκες χρήσιμη, φιλιά κι από εμένα :)

      Διαγραφή
  6. Χρήσιμη πληροφορία! Δεν το γνώριζα! Η αλήθεια είναι ότι δεν δουλεύω photoshop οπότε δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το κάνω κάπου αλλού.
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήσιμη πληροφορία, ευχαριστώ. Μια απορία, το σύμβολο του copyrighted εμφανίζετε μόνο αν την ανοίξω στο Photoshop. Αν την ανοίξω με άλλο πρόγραμμα, δεν εμφανίζετε, βέβαια στο παράθυρο με τις λεπτομέρειες γράφει τον δημιουργό. λεπτομέρειες ιδέα; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->