Τρίτη, Απριλίου 26, 2016

Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας

Θυμάσαι που  είχα πάει βόλτα με τους Atenistas και περιδιάβηκα το Open Walk Athens στην Αθέατη Αθήνα;Σου είχα μιλήσει σχετικά εδώ. Τώρα ήρθε η στιγμή να σου δείξω τα άδυτα της Ρώσικης εκκλησίας ή μάλλον καλύτερα τις κατακόμβες της.
Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας
Η Ρώσικη εκκλησία Αθηνών βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 21Α και Λεωφόρο Αμαλίας. Ο ναός του Σωτήρα Λυκοδήμου, ή όπως είναι γνωστός, Ρώσικη εκκλησία, είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κτίριο της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα.
Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας

Η ουρά των Atenistas για το ναό εκείνη την ημέρα ήταν τεράστια. Αλλά πιστέψτε με άξιζε η αναμονή.
Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα, χτισμένο στην τοποθεσία όπου βρισκόταν η εκκλησία την οποία είχε ανεγείρει η βυζαντινή αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία και η οποία είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού.

Στις κατακόμβες της Ρώσικης ΕκκλησίαςΗ αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε ότι στην αρχαία Αθήνα στο σημείο αυτό υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Λύκειο Απόλλωνα. Επί Ρωμαιοκρατίας, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αδριανός, λειτουργούσαν εκεί ρωμαϊκά λουτρά, το λεγόμενο βαλανείον.


Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας

Eνώ γινόταν η αναστήλωση, εντοπίστηκε πέντε μέτρα κάτω από το δάπεδο του ναού δεξαμενή υδραγωγείου, ενταγμένη στο αρχαίο πεισιστράτειο υδραγωγείο, από την οποία έπαιρνε νερό το Λουτρό της οδού Ναυάρχου Νικόδημου. Η επικάλυψή της και το πάτωμα που μεσολαβούσε στηρίζονταν επί 256 στηλίσκων από οπτόπλινθους.

Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας

Στο νότιο τοίχο υπάρχουν κάποιες αυθεντικές τοιχογραφίες: επρόκειτο για καθολικό γυναικείο μοναστήρι, το οποίο στην Φραγκοκρατία κατέλαβαν Βενεδικτίνοι μοναχοί.

Στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας


Το 1847 η εκκλησία παραχωρήθηκε στη ρώσικη παροικία των Αθηνών. Μεταξύ άλλων κειμηλίων έχει και μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, δώρο της Βασίλισσας Όλγας.

Αν είσται κλειστοφοβικοί δεν θα σας συμβούλευα να την επισκεφτείτε, αν όμως δεν είστε και σας δοθεί η ευκαιρία (απαιτείται ειδική άδεια) τότε είναι ένα σημείο της Αθέατης Αθήνας που αξίζει να δείτε οπωσδήποτε.

Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.

Katerina The KM Projects
Katerina The KM Projects

Είμαστε μια ομάδα bloggers που βοηθάει άλλες bloggers να αλλάξουν το blog και τη ζωή τους προς το καλύτερο. Μάθε περισσότερα για τις συντάκτριές μας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σου είναι σημαντική για μας και προσπαθούμε να απαντάμε σε όλα τα σχόλια το συντομότερο.