Την Κυριακή το πρωί πήγα μια βόλτα στον Εθνικό μας κήπο και μοιράζομαι τις ανακαλύψεις μου μαζί σας.
Είχα μια δουλειά στο κέντρο την Κυριακή που μας πέρασε και σε αντίθεση με πολλούς Αθηναίους που έτρεξαν να βρουν λίγη δροσιά στις κοντινές παραλίες, εγώ είπα να περιπλανηθώ λίγο στον Εθνικό κήπο. Προσπάθησα να αποφύγω το Ζάπειο και την έξοδο προς Ηροδότου Αττικού και να περιπλανηθώ στο υπόλοιπο κομμάτι του κήπου , που μέχρι τώρα μου ήταν άγνωστο.
Ξέρατε ότι ... Στην αρχαιότητα κομμάτι του κτήματος ήταν ο ιδιωτικός κήπος του φιλόσοφου και βοτανολόγου Θεόφραστου ενός των διαδόχων του Αριστοτέλη. Ο κήπος ήταν ένα δώρο από το Δημήτριο το Φαληρέα στο δάσκαλό του. Υπήρχε επίσης ένα ιερό και μια βιβλιοθήκη.
Ο κήπος μετονομάστηκε σε Εθνικό Κήπο το 1927 κατά την περίοδο της αβασίλευτης δημοκρατίας. Είναι ανοιχτός για το κοινό από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου και καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες επισκέπτες (Έλληνες και ξένους) σε μια συνολική έκταση 285 στρεμμάτων.
Σε πολλά ξέφωτα του κήπου θα συναντήσετε ομάδες που ασχολούνται είτε με γιόγκα ή άλλες μορφές εναλλακτικής άσκησης ή ακόμα και θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Επίσης, διοργανώνονται πολλές δράσεις και εκδηλώσεις από τον δήμο Αθηναίων.
Η κύρια είσοδος του πάρκου είναι από την Λεωφόρο που μετονομάστηκε σε Αμαλίας προς τιμήν της, αφού αυτή οραματίστηκε τον κήπο. Υπάρχουν άλλες έξι είσοδοι στον κήπο: μία από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις από την οδό Ηρώδου Αττικού (η μία είναι κλειδωμένη με αλυσίδα) και δύο από την περιοχή τού Ζαππείου πάρκου. Στον κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, καφετέρια, η παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά.
Αν σας φέρει ο δρόμος σας από το κέντρο, αξίζει μια βόλτα στον Εθνικό κήπο. Είναι μια πηγή δροσιάς και πρασίνου που αξίζει και βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης μας.
Κατερίνα από τα The KM Projects
Δημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!