10 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι

Διάβασε επίσης


Καλοκαίρι έρχεται, λίγο η παραλία, λίγο ο ήλιος του μεσημεριού και αυτή η γλυκιά ζέστη τα απογεύματα είναι λογικό να θέλουμε να ταξιδέψουμε σε κόσμους φανταστικούς ή χώρες μακρινές.

4 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι

 Και ποιος είναι πιο σίγουρος τρόπος για ένα μαγευτικό καλοκαιρινό ταξίδι; Μα ένα καλό βιβλίο φυσικά. Εγώ ξεχώρισα αρκετά βιβλία για το καλοκαίρι αυτό και σου τα προτείνω.


Αρχικά να σου πω ότι χω κολλήσει με την σκαδιναβική αστυνομικκή λογοτεχνία και ειδικά με το Νορβηγό Jo Nesbo. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να διαβάσω όλα του τα βιβλία, αλλά δε θα σου μιλήσω μόνο γι'αυτόν στις βιβλιοπροτάσεις μου για το καλοκαίρι γι'αυτό συνέχισε να διαβάζεις.

Jo Nesbo & Σκαδιναβική Αστυνομική Λογοτεχνία


Η πρώτη μου επαφή με την σκαδιναβική αστυνομική λογοτεχνία ήταν με τον Σουηδό, Στιγκ Λάρσον και το περήγιμο "Κορίτσι με το τατουάζ". Ο "έρωτας" ήταν σχεδόν κεραυνοβόλος και υποστηρικτής ήταν και ο σύζυγος καθώς και εκείνος από την πλευρά του είχε ξετρελαθεί με την σειρά αυτή.

Όμως ο Στιγκ Λάρσον πέθανε νωρίς και εγώ έμεινα με το παράπονο. Δεν ήξερα βλέπετε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο κύμα Σκαδιναβικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας. 

Τον Jo Nesbo τον γνώρισα μέσα από το βιβλίο του "Ο κοκκινολαίμης" . Τώρα λίγους μήνες μετά τολμώ να πω ότι έχω μαζέψει τα περισσότερα βιβλία του και έχω ξεκινήσει μανιωδώς να τον διαβάζω. 

Έχω διαβάσει επίσης τις κατσαρίδες και τώρα διαβάζω το βιβλίο του Ο Γιος

Πάμε όμως να σου πω και για τα υπόλοιπα βιβλία που έχω να σου προτείνω για το καλοκαίρι.


4 βιβλία για το καλοκαίρι


Τουαρέγκ του Νίκου Ζερβονικολάκη. Το μπλε των Τουαρέγκ είναι βαθύ και σε αιχμαλωτίζει . Τουαρέγκ, είναι οι πολεμιστές της ερήμου, που διατρέχουν αιώνες τη Σαχάρα τυλιγμένοι με τα μπλε τιρμπάνια, που αφήνουν να φαίνονται μόνο τα μάτια τους. Οι μπλε άνθρωποι, είναι σκληροί όσο και η ζωή που κάνουν. Τρυφεροί όσο μια όαση ύστερα από ένα εξαντλητικό ταξίδι με το καραβάνι.
 Τουαρέγκ του Νίκου Ζερβονικολάκη

Ο Τροπικός του Αιγόκερω του Χένρι Μίλλερ. Ο συγγραφέας αφηγείται τα παιδικά του χρόνια και την εφηβεία πού έζησε στην Αμερική στα χρόνια προτού την εγκαταλείψει.  Περιγράφει μια ζωή έξω από κανόνες και όρια , αφηνιασμένος από τα πάθη και το παιχνίδι του με την αλήθεια. Ζει την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και την ζει τραγουδώντας στεντόρεια το τραγούδι που ξεγελάει το χρόνο.
 Ο Τροπικός του Αιγόκερω του Χένρι Μίλλερ



Τηγανητές Γοργόνες του Παναγιώτη Ρϊζου.  Μια συλλογή από ιστορίες, άλλες τόσο ακραίες που είναι αδύνατον να είναι αληθινές άλλες τόσο αληθινές που σχεδόν είναι ψέμα. Διατυπωμένες με χιούμορ και μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του συγγραφέα. Ιστορίες που ακροβατούν ανάμεσα στις αλήθειες των ηρώων τους και στην καυστική ματιά του συγγραφέα . Και διαβάζεις τις ιστορίες, σχεδόν σα να κοιτάς μέσα από «καλειδοσκόπιο» και βλέπεις τους ήρωες να διασκορπίζονται στις πολύχρωμες ανησυχίες τους.

Τηγανητές Γοργόνες του Παναγιώτη Ρϊζου

Το έπος των Χαραφίς του Ναγκίμπ Μαχφούζ. Το καλοκαίρι με εξιτάρουν βιβλία με μακρινούς  προορισμούς. Και αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για να σε ταξιδέψει σε αλλοτινές εποχές στους δρόμους της Αιγύπτου. Το Έπος των Χαραφίς είναι η ιστορία του Ασούρ ελ Νάγκι, του πρώτου αρχηγού των Χαραφίς και των απογόνων του. Πρόκειται για μια γενεαλογία γεμάτη δράματα και συνωμοσίες, ερωτικούς δεσμούς και προδοσίες, αλλά και γάμους, φόνους,ίντριγκες. 'Ενα βιβλίο για την κατοχή και την απώλεια της εξουσίας.

Το έπος των Χαραφίς του Ναγκίμπ Μαχφούζ






MIDDLESEX – Ανάμεσα στα δύο φύλα του Τζέφρυ Ευγενίδης

Εκδόσεις LIBRO

Πόσα μπορεί να χωρέσει κανείς σε 752 σελίδες; (Ναι 752 σελίδες, καλά διαβάσατε) Τα πάντα θα έλεγα εγώ. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον χώρο, που θα σας μεταφέρει από το 1922 στο Ντιτρόιτ της Αμερικής του 1960 και θα τελειώσει στο σύγχρονο Βερολίνο.


Το Middlesex είναι η ιστορία ενός ερμαφρόδιτου, που μεγάλωσε ως κορίτσι μέχρι τα 14 χρόνια του και στην εφηβεία ανακάλυψε ότι είναι ένα αγόρι παγιδευμένο σε κοριτσίστικο σώμα. Η ιστορία μια οικογένειας Μικρασιατών, μέσα από την ζωή και τις εμπειρίες των παππούδων που ξέφυγαν από την γενοκτονία για να βρεθούν στην γη της επαγγελίας, η ιστορία του παιδιού τους Μίλτον και του δικού του παιδιού της Καλλιόπης ή μετέπειτα Καλ. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξετυλίγεται μέσα από αιμομικτικές σχέσεις. Ο Ευγενίδης καταφέρνει να σε ταξιδέψει, προβληματίσει, εξοργίσει, συγκινήσει. Με μια λέξη: Καθηλωτικό.


Το χαστούκι του Χρήστου Τσιόλκα

Όλα ξεκίνησαν από ένα χαστούκι. Το χαστούκι που δίνει ένας ενήλικας σε ένα παιδί.Ένα χαστούκι που διχάζει τους ήρωες του μυθιστορήματος του Ελληνοαυστραλού συγγραφέα.Ένα χαστούκι που έρχεται να ταράξει τα νερά της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Αυστραλίας,μιας κοινωνίας που παρόλο που γνωρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία, ο πολυσύνθετος χαρακτήρας της κρύβει ένα σαθρό οικοδόμημα. Σε ένα οικογενειακό μπάρμπεκιου , ένα ενοχλητικό και προβληματικό παιδί, ετοιμάζεται να χτυπήσει ένα  άλλο, όταν παρεμβαίνει ο πατέρας του δεύτερου για να το σταματήσει και το χαστουκίζει για να το συνετίσει.
4 βιβλία για το Φθινόπωρο

 Ο Τσιόλκας αναλύει κάθε έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου,αφιερώνοντας ένα κεφάλαιο στον καθένα. 10 διαφορετικοί πρωταγωνιστές και μάρτυρες του ίδου γεγονότος,10  διαφορετικές ματιές απέναντι στο χαστούκι αναλύονται ξεχωριστά, με σκοπό να μας δώσουν μια γεύση της σύγχρονης Αυστραλίας και πώς αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Ένα ανάγνωσμα που "χαστουκίζει" τα δήθεν και τα πρέπει της σύγχρονης κοινωνίας.

Τέλος, θα σου μιλήσω για ένα ακόμη βιβλίο. Ένα βιβλίο που μιλάει για την πανοπλία που φοράμε όλοι μας, είτε πολεμάμε δράκους, είτε σώζουμε δεσποσύνες.
Ο ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία


Ένα βιβλίο για την εσωτερική αναζήτηση, που αξίζει να διαβάσουν όλοι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Γιατί όλοι μας, κάποια στιγμή, αναγκαζόμαστε να φορέσουμε πανοπλίες. Μόνο που κάποιοι ξεχνάμε να την βγάλουμε και τότε αυτή σκουριάζει επάνω μας.
Ο ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία


Ο ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία, είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την αναζήτηση της ψυχής μας και του εγώ μας. Ένα παραμύθι για μεγάλους, που οδηγεί στο "γνώθι σαυτόν".

Κατερίνα The KM Projects



Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->