Μία αλμυρή και μία γλυκιά συνταγή που θα σου λύσουν τα χέρια

Διάβασε επίσης

Σκέψου...χτυπάει το τηλέφωνο και οι κουμπάροι ή οι φίλοι σου λένε..."ερχόμαστε από εκεί" ή σε παίρνει το παιδί σου και σου λέει "μαμά έρχομαι με δυο φίλους και πεινάμε"... Τι κάνεις;;; Σου έχω τη λύση! Μια εύκολη τυρόπιτα κι ένα γλυκάκι με σφολιάτα και μερέντα μόνο!

εύκολη τυρόπιτα

Ας δούμε τι θα χρειαστείς για την τυρόπιτα:

350-400γρ. τυρί φέτα
100-150 γρ. κίτρινο τυρί
2 αυγά
λίγο μαύρο και κόκκινο πιπέρι
λίγο γάλα φρέσκο
2 φύλλα σφολιάτας
κι αν έχεις μερικά φυλλαράκια δυόσμο (εγώ δεν είχα και πολύ μου κακοφάνηκε...ο δυόσμος απογειώνει μια τυρόπιτα)

Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνεις με ένα πιρούνι τη φέτα και προσθέτεις σε μικρά κυβάκια το κίτρινο τυρί. προσθέτεις τα αυγά και το γάλα κι αρχίζεις να ανακατεύεις καλά ώστε να γίνει ένα όμορφο μείγμα.
Στο πυρέξ ή στο ταψί σου αφού το έχεις λαδώσει καλά στρώνεις το ένα φύλλο σφολιάτας και μετά απλώνεις το μείγμα τυριών που έχεις φτιάξει. Προσπαθείς να το απλώσεις ομοιόμορφα για να βγουν ωραία τα κομμάτια! Μετά βάζεις και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και χαράζεις με ένα καλό μαχαίρι τα κομμάτια σου και με ένα πινέλο βάζεις λίγο γάλα στην επιφάνεια για να πάρει η σφολιάτα ωραίο χρώμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

εύκολη τυρόπιτα

Ψήνεις σε προ θερμασμένο φούρνο για μισή ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς. (Η ώρα ποικίλει ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος οπότε να ρίχνεις και καμιά ματιά για να μη σου αρπάξει η σφολιάτα.)

Για να δούμε τι χρειάζεσαι για το γλυκό:

1 φύλλο σφολιάτας κομμένο στα δύο κάθετα
μπόλικη λαχταριστή μερέντα

Έχεις τα φύλλα σου σε κάθετο προσανατολισμό κι αρχίζεις να κόβεις ρίγες στα δύο πλαϊνά του κάθε φύλλου.
Πλεξούδα σφολιάτας τρόπος κοψίματος

Στο κέντρο απλώνεις μπόλικη μερέντα και μετά τη σκεπάζεις σχηματίζοντας πλεξούδα.

Πλεξούδα σφολιάτας με μερέντα

Με ένα πινέλο βάζεις λίγο γάλα στην επιφάνεια για να πάρει η σφολιάτα ωραίο χρώμα (δεν ξεχνιόμαστε).
Πλεξούδα σφολιάτας με μερέντα

Ψήνεις σε προ θερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

Πλεξούδα σφολιάτας με μερέντα
Οι πλεξούδες εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά σε ένα λεπτό εκείνο το βράδυ που δεν πρόλαβα να τις φωτογραφίσω κομμένες και σερβιρισμένες. Όπως καταλαβαίνεις η παρέα τις τίμησε δεόντως.

Ο σκοπός του κειμένου σήμερα είναι διπλός. Σίγουρα συνταγή για τυρόπιτα έχεις ξαναδεί πολλές φορές. Για μένα παλιότερα η έννοια πίτα έκρυβε μια δυσκολία. Φοβόμουν να καταπιαστώ με πίτες γιατί φοβόμουν ότι θα αποτύχω μέχρι που σκέφτηκα τη λύση της σφολιάτας και δικαιώθηκα γιατί το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο. Επίσης θα σου πω κι ένα μυστικό μου. Τα τυριά που χρησιμοποίησα ήταν στην κατάψυξη για πέντε μήνες περίπου. Μην τρομάζεις και μην γουρλώνεις τα μάτια... Θα εξηγήσω αμέσως... Πριν φύγουμε για διακοπές καλοκαιριού είχε τύχει και είχαμε ψωνίσει τυριά που δεν τα καταναλώσαμε. Είμαι πολύ αντίθετη στο να πετάω φαγητό κι έτσι τα συσκεύασα καλά σε τάπερ και τα έβαλα στην κατάψυξη. Προχθές που ήθελα να φτιάξω τυρόπιτα τα ξεπάγωσα από το μεσημέρι κι έτσι το βράδυ είχα έτοιμα τα υλικά μου. Αν κάτι δεν έχει λήξει και παγώσει σε άριστη κατάσταση τότε δεν παθαίνει τίποτα.

Εσύ έχεις κάποια εύκολη συνταγή που σε βγάζει από τη δύσκολη θέση;;;

Έλενα



2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Υπέροχα και τα δύο Έλενα μου! Εύκολα και γρήγορα έχεις κάτι να βάλεις στο στόμα σου ...χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιαμ μιαμ! Ειδικά αυτό με τη σοκολάτα πολύ το ζήλεψα και εννοείται θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->