Παρενόχληση στον εργασιακό χώρο - Η συγκλονιστική ιστορία της Μαρίας

Διάβασε επίσης

Η Μαρία, παιδί μικροαστικής οικογένειας, με σπουδές στο εξωτερικό και μικρή εργασιακή εμπειρία κατάφερε να βρει δουλειά σχετικά γρήγορα αμέσως μόλις τελείωσε και το μεταπτυχιακό της.

Το καλό πρόσωπο που έδειξε κατά τη διάρκεια πρακτικής άσκησής της σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων της έδωσε το εισιτήριο για ένα πιο σίγουρο εργασιακό μέλλον.


Η Μαρία ήταν συγκαταβατικός άνθρωπος, δινόταν σε ό,τι και αν έκανε, δεν είχε “τουπέ”, χαριζόταν στη δουλειά, δεν είπε ποτέ “αυτό δεν είναι δική μου δουλειά”.
Κάπως έτσι, κέρδισε μια σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά και αορίστου πόνου.Ο προϊστάμενός της ήταν υπέρ το δέον διαχυτικός μαζί της.
(“Βρε μήπως το κάνει επειδή με συμπαθεί;” αναρωτιόταν η Μαρία.

Γράφει η Σοφία Ξανθοπούλου - Δημοσιογράφος

Τα δε χέρια του μόνο κοντά δεν ήταν.
Κάθε φορά που η Μαρία έγραφε στον υπολογιστή της, δεν έχανε την ευκαιρία να πηγαίνει προς το μέρος της, να τη χαϊδεύει στον ώμο, να χώνει το χέρι του κάτω από το μπλουζάκι της και να τις τραβά τις τιράντες του σουτιέν της τόσο δυνατά ώσπου να κάνουν “σκρατς!!!”.

Όταν την καλούσε στο γραφείο του για την ατζέντα της ημέρας η πρώτη του ερώτηση ήταν “είναι ασορτί το κιλοτάκι σου με τη μπλούζα σου σήμερα;”.


Θα μου πεις τώρα “ και τι έκανε η Μαρία;”.
Η Μαρία προσπαθούσε με ευγενικό τρόπο να δείξει ότι αυτή η συμπεριφορά την ενοχλούσε αλλά κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό.

Το έκανες χθες βράδυ; Ποια στάση αλήθεια προτιμάς;”
Έχεις κάποιο πρόβλημα με το σεξ; Μάλλον έχεις, ε; Ε, κοίτα να απενεχοποιηθείς. Εγώ για το καλό σου το λέω”.

Ποιο καλό της;
Πήγαινε στο σπίτι της και τα νεύρα της ήταν πάνω από το κεφάλι της. Η ένταση που ένιωθε μέσα της άρχισε να τις φέρνει πολλούς ψυχοσωματικούς επισκέπτες.
Ισχυροί πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, ζαλάδες αλλά και άρνηση για δουλειά.
Μα, καλά, γιατί ήταν τόσο αδύναμη να απαντήσει;
Και αν γινόταν ρεζίλι στους υπόλοιπους συναδέλφους;
Και αν αυτός την έβγαζε τρελή; Άλλωστε είχε τα χρόνια του πατέρα της. Αυτός ήταν τα διπλάσια χρόνια σε εκείνο το γραφείο από εκείνη. Ποιος θα πίστευε ποιον;
Όλες αυτές οι σκέψεις στοίχειωναν το μυαλό της. Το βράδυ ίσα που κατάφερνε να κοιμηθεί.

Μια Παρασκευή, θα έφτανε στην εταιρία ο γενικός διευθυντής από τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας.
Η Μαρία καθώς προχωρούσε στο διάδρομο κρατώντας το φάκελο πεπραγμένων συνάντησε τον εργασιακό “διάολό” της που της είπε “τι κάνεις κούκλα;;;” και της τσίμπησε το στήθος.

Αυτό ήταν.
Η Μαρία θόλωσε εντελώς.
Άφησε το φάκελο στη γραμματεία και δήλωσε αδιαθεσία.
Πήγε στο σπίτι της αλλά πλέον το κεφάλι της πονούσε σε απίστευτο βαθμό.
Κάποια στιγμή ένιωσε να νεκρώνει όλο της το σώμα. Δεν είχε αέρα. Μα ναι. Είχε αρχίσει να την κυριεύει κρίση πανικού.
Η μητέρα της κάλεσε ασθενοφόρο όταν πια η Μαρία δεν μπορούσε καν να μιλήσει.
Αν δεν έκανε εμετό θα είχε πάθει σίγουρα εγκεφαλικό επεισόδιο” τόνισε ο γιατρός που της έδωσε αναρρωτική άδεια ένα μήνα.


Και τώρα τι κάνεις;
Απευθύνεσαι σε δικηγόρο;
Μιλάς στην επιθεώρηση εργασίας;
Ωχ, θεέ μου τι μπλέξιμο!
Τι μπλέξιμο στα καλά καθούμενα!

Η Μαρία αποφάσισε να ενημερώσει τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας. Είχε πολλές αμφιβολίες για το αν θα βρει ανταπόκριση, αν θα την καταλάβουν, αν θα συναισθανθούν την κατάστασή της. Αν , αν, αν, αν. Ένα βουνό ΑΝ.

Αυτό το βουνό που καλούνται να ανέβουν πολλές χιλιάδες γυναικών ανά τον κόσμο που βιώνουν βία στο εργασιακό περιβάλλον.

Η τύχη βοήθησε τη Μαρία και βρήκε την άκρη και το δρόμο της.
Η Μαρία μίλησε και ακούστηκε. Φρόντισαν κάποιοι άλλοι (γιατί τελικά υπάρχουν και άνθρωποι εκεί έξω) να την απαλλάξουν από το Γολγοθά της.

Τι γίνεται όμως παραέξω; Πόσες γυναίκες έχουν την τύχη της Μαρίας;
Πόσα κορίτσια υποφέρουν και υπομένουν αυτή την εργασιακή κακοποίηση για ένα κομμάτι ψωμί; Δεν είναι καιρός να σπάσουμε την “ομερτά” της σεξουαλικής παρενόχλησης παντού;

Διάβασε και αυτό:

 • Μία στις δέκα Ελληνίδες δέχεται σεξουαλική παρενόχληση έως και βιασμό από προϊσταμένους ή συναδέλφους της. Το 85% των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση απολύονται ή παραιτούνται. Στο δημόσιο τομέα συνήθως μετατίθενται σε άλλο τμήμα, ενώ ο θύτης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υφίσταται καμιά επίπτωση

 • Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει εκδώσει συμβουλευτικό εγχειρίδιο κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ έχει θέσει σε 24ωρη λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

 • Ο νόμος 3896/2010 ορίζει ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι παράνομη ο δρόμος για την εφαρμογή του όμως είναι πολύ μακρύς. Χρειάζεται να ισχύσει στην πράξη το νομοθετικό πλαίσιο. Δεν αρκεί όμως να εφαρμόσουμε το νόμο. Πρέπει να αναπτυχθούν και στην Ελλάδα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης για να καταπολεμηθεί η σεξουαλική παρενόχληση παντού.

Δες και αυτό: 
Σοφία Ξανθοπούλου
Δημοσιογράφος στη Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης Fm100-Tv100
Δημιουργός του PONTIOTUBE και blogger στο forever hugs 


2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

 1. Δυστυχώς πολλές οι Μαρίες εκεί έξω σε μια κατά τα άλλα χώρα ισότητας. Και να τολμήσεις να μιλήσεις στις αρχές ξέρεις ότι η σκέψη τους θα είναι....Τα θέλει ο κώλος της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις δίκιο, Τούλα, γι'αυτό πρέπει να μιλάμε γι'αυτά τα θέματα,να ευαισθητοποιηθούν όλοι!

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->