6 εύκολοι τρόποι για να γίνεις πιο δημιουργικός

Διάβασε επίσης

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να σε κατακλύζουν οι ιδέες, να έρχεται η μία πίσω από την άλλη με τέτοια ταχύτητα που να μην προλαβαίνεις καν να τις σημειώσεις σε χαρτί? Και πόσες φορές δε σου έχει συμβεί να προσπαθείς να "στύψεις" το μυαλό σου για να σκεφτείς κάτι (μία λύση, ένα πλάνο, οτιδήποτε) αλλά να μην κατεβαίνει καμία ιδέα, ούτε καν κάτι βασικό; Αν τα ζυγίσεις λοιπόν, μήπως η ζυγαριά κλίνει περισσότερο προς τη δεύτερη περίπτωση;


Εάν ναι, δε χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Ούτε να αποθαρρύνεσαι. Να προσθέσεις κάποιες νέες συνήθειες χρειάζεται μόνο. Γιατί η επιστήμονες και οι ερευνητές μελέτησαν και αυτό το κομμάτι. Και σου έχουν και τις λύσεις!

1. Χαμήλωσε τα φώτα.
Στο γραφείο είναι λιγάκι δύσκολο να τους έχεις όλους στα σκοτάδια για να κατεβάσεις εσύ ιδέες. Στο σπίτι όμως μπορείς να το κάνεις. Πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει και μία έρευνα που υποστήριζε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι κοιμούνται πιο αργά το βράδυ. Χμμ.. αν σκεφτούμε ότι ο χαμηλός φωτισμός συμβάλει στη δημιουργικότητα, τότε δεν είναι πιο έξυπνοι αυτοί που κοιμούνται αργά, αλλά πιο δημιουργικοί. Αν δεν έχεις πολύ πρωινό ξύπνημα μπορείς να το δοκιμάσεις!

2. Άλλαξε το πρωινό που τρως.
Έγινε μία έρευνα στη Δανία όπου ζήτησαν από μία ομάδα να φτιάξουν το πρωινό που τρώνε συνήθως και από μία άλλη ομάδα να κάνουν μικρές αλλαγές, όπως η παρουσίαση του πιάτου, η σειρά που βάζουν τα υλικά για να φτιάξουν το πρωινό τους, να αλλάξουν ένα υλικό κτλ. Παρατήρησαν λοιπόν ότι η δεύτερη ομάδα ήταν περισσότερο δημιουργική και ευπροσάρμοστη μέσα στην ημέρα, κι αυτό γιατί πιέζοντας το μυαλό τους να αλλάξουν κάτι από την καθημερινή ρουτίνα τους βοήθησε να έχουν πιο εύκολα νέες ιδέες. 


3. Φτιάξε ένα dream board
Αυτό είναι το αγαπημένο μου, δοκιμασμένο και με επιτυχία! Είναι περισσότερο πηγή έμπνευσης, αλλά η δημιουργικότητα δεν είναι συναφής με την έμπνευση? Πάρε ένα χαρτόνι σε έντονο χρώμα και κόλλησε πάνω του φωτογραφίες που σε εμπνέουν. Και φυσικά δε χρειάζεται να περιοριστείς εκεί. Μπορείς να κολλήσεις και μικρο-αντικειμενάκια, όπως ένα κομμάτι ύφασμα που σου αρέσει, μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι, να γράψεις κάτι, και γενικώς να το γεμίσεις με ότι σου τραβάει την προσοχή και σε ευχαριστεί! Κρέμασέ το σε σημείο που θα το βλέπεις συχνά, όπως πάνω από το γραφείο σου, κι αυτό θα σου δίνει έμπνευση τις δύσκολες στιγμές. Και φυσικά μπορείς να το τροποποιείς όποτε το κρίνεις απαραίτητο.

4. Κάνε ένα ταξίδι. 
Μάλλον τώρα έχεις γυρίσει από τις διακοπές σου. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν θα τις έχεις ανάγκη ξανά. Το γνωρίζεις ήδη ότι όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση έντονου στρες ή κούρασης, το μυαλό αλλά και το σώμα αδυνατεί καμιά φορά να εκτελέσει και κάποιες από τις βασικές λειτουργίες. Φρόντισε με την πρώτη ευκαιρία να ξεκουράζεσαι και να εκμεταλλεύεσαι τον ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας ένα ταξίδι, όχι απαραίτητα μακρινό, αλλά κατα προτίμηση σε έναν προορισμό που δεν έχεις ξαναεπισκεφθεί. Νέες εικόνες, νέες γεύσεις, νέες μυρωδιές, νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες!


5. Μην τακτοποιείς το γραφείο σου. 
Λοιπόν, αυτό το διάβασα κάπου στο ίντερνετ, αλλά δεν θα σταθώ εκεί. Μου το έχει εκμυστηρευτεί ένας φίλος μου, όταν έψαχνε γραμματέα για το γραφείο του. Μου είπε συγκεκριμένα "Ένα από τα κριτήρια που έχω είναι το πως διατηρεί το γραφείο μία γραμματέας. Εάν το έχει πάρα πολύ καθαρό δεν μου εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη." Φυσικά και απόρησα και όταν τον ρώτησα γιατί μου απάντησε "Μα είναι απλό. Το απόλυτα τακτοποιημένο γραφείο μου δείχνει άνθρωπο που δε βγαίνει έξω από τα κουτάκια του." Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο είναι πρακτικό όταν μοιράζεσαι το ίδιο γραφείο με άλλους ανθρώπους, κι όταν αυτό το γραφείο δεν βρίσκεται στο σπίτι σου, αλλά και πάλι, θα σου έλεγα να το δοκιμάσεις στο σπίτι, γιατί όχι? 

6. Ρίξε μια ματιά στην εφαρμογή coffitivity
Είναι το μικρό μου μυστικό! Οι ερευνητές λένε ότι όταν υπάρχει θόρυβος τριγύρω που σου αποσπά την προσοχή τότε πιέζεσαι να σκεφτείς περισσότερο ακόμα και να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε μία καφετέρια. Επειδή όμως δεν μπορείς να κάθεσαι σε μία καφετέρια όλη τη μέρα, υπάρχει αυτή η μαγική εφαρμογή! Έχει διάφορους ήχους που συνήθως ακούγονται στο background σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα καφέ, το εστιατόριο, το πανεπιστήμιο. Το αγαπημένο μου είναι το "morning murmur", το οποίο κάποιες μέρες αντικαθιστά και το ραδιόφωνο. Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Εσύ έχεις βρει με ποιους τρόπους γίνεσαι περισσότερο δημιουργικός?

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->