Γιατί ένα μουσικό όργανο είναι το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων για το παιδί σου

Διάβασε επίσης


Μπαίνοντας σ’ ένα κατάστημα παιχνιδιών συχνά αναρωτιόμαστε ποιο θα ήταν το πιο κατάλληλο παιχνίδι-δώρο για τα παιδιά μας και αν τα μουσικά παιχνίδια που βλέπουμε μπορούν να τους προσφέρουν παράλληλα την ευχαρίστηση με την γνώση, το παιχνίδι με την μάθηση.

Γιατί ένα μουσικό όργανο είναι το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων για το παιδί σου

Παρατηρώντας διάφορα μουσικά παιχνίδια όπως το ξυλόφωνο, τη μελόντικα, το ντέφι, το παιδικό τύμπανο, την παιδική κιθάρα, το ακορντεόν κ.ά., ανακαλύπτουμε έναν καινούργιο κόσμο που μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας ακόμα και από τη βρεφική του ηλικία.

Γράφει η Μαρία ΓΙάνναρη, μουσικολόγος

Το παιδί το αντιλαμβάνεται σαν παιχνίδι αλλά εμείς όμως έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Την επαφή του από την βρεφική ηλικία με την μελωδία και τον ρυθμό. Τι σημαίνει όμως αυτό; Στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου γίνεται η επεξεργασία της μελωδίας και στην αριστερή πλευρά ο ρυθμός. Με συνέπεια, να γίνεται ταυτόχρονα η συνεχής απασχόληση και των δύο ημισφαιρίων ισόρροπα. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη μουσική ενστικτωδώς και τρέφουν αγάπη για αυτή. Συχνά παρατηρούμε, να κουνάνε τα ποδαράκια και τα χεράκια όταν ακούν έναν ρυθμό, συμμετέχοντας σε αυτό. Γίνονται μέρος του και χωρίς να γίνεται απόλυτα κατανοητό δημιουργούν και δικούς τους ήχους.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι μαθητές οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τη μουσική και με μουσικά όργανα από μικρή ηλικία, παρουσιάζουν βελτιώσεις στις μαθησιακές και μαθηματικές τους ικανότητες, σε σύγκριση με άλλους συμμαθητές τους, διότι καλούνται να απομνημονεύσουν εικόνες , δεδομένα, να διαβάζουν με κώδικες, δηλαδή τις νότες.


Πως μπορώ όμως να αποφασίσω ποιο μουσικό όργανο είναι το κατάλληλο για το δικό μου παιδί;

Τι γίνεται όμως όταν θα έρθει η στιγμή που το παιδί θα πρέπει να επιλέξει ποιό μουσικό όργανο θα ξεκινήσει; Σαν γονιός ως πρώτο βήμα θα πρέπει να παρατηρήσετε τις κινήσεις του παιδιού σας, πάντα στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Δοκιμάστε το σαν ένα μουσικό παιχνίδι και παρατηρήστε. Φωνάζει δυνατά; Κάνει απότομες κινήσεις ή χαλαρές; Όταν ακούει μουσική σε ποιο σημείο εστιάζει; Στους έντονους ρυθμούς ή στην απαλή μελωδία; Αλλάζει τον τόνο της φωνής του ή τον κρατάει σταθερό;

Tα μουσικά όργανα χωρίζονται σε κατηγορίες. Και ανάλογα με την ηλικία και τη συμπεριφορά του παιδιού κατευθυνόμαστε. Είναι τα έγχορδα, τα κρουστά, τα πνευστά και τα πληκτροφόρα. Καλό θα ήταν να τον φέρετε σε επαφή με κάποιο μουσικό όργανο δικής σας επιλογής, για αρχή.


Εάν είναι ένα παιδί με έντονη και θορυβώδης παρουσία η κατεύθυνση θα είναι προς τα πνευστά ή κρουστά. Δηλαδή σε μια τρομπέτα ή ντραμς. Αντίθετα με ένα παιδί που κινείται σε χαμηλότερους τόνους, πιο πιθανό είναι η φλογέρα ή και το πιάνο. Στη περίπτωση που το παιδί είναι πολύ μικρής ηλικίας, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ξυλόφωνο ή ακόμα και ένα μικρό ταμπούρλο που είναι πιο χαμηλών απαιτήσεων. 

Πάντα λαμβάνουμε υπόψη, την ηλικία και τις ικανότητες του κάθε παιδιού.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου επιστρατεύει τη φαντασία και τη προσπάθεια στο πλαίσιο της ομάδας να οδηγήσει το παιδί σε έναν κόσμο γεμάτο υπευθυνότητα, έμπνευση και φυσικά στην αξιοποίηση των ικανοτήτων του. Σε όποιο μουσικό όργανο κατασταλάξει το παιδί σας, παροτρύνετε το! Στηρίξτε το! Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ο τρόπος που θα γυμνάζει τον εγκέφαλο του, θα του αποφέρει υψηλά ποσοστά στις εξετάσεις του και στη κατάκτηση των στόχων της ζωής του.

Μαρία Γιάνναρη, καθηγήτρια πιάνου,μουσικολόγος και μουσικοθεραπεύτρια

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου γίνεται η επεξεργασία της μελωδίας και στην αριστερή πλευρά ο ρυθμός!!!! Εντυπωσιακό...δεν το ήξερα, πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο, σκεφτόμουν για δώρο φέτος ένα πιάνο αλλά μάλλον δεν είναι αυτό που μας ταιριάζει απ' ότι κατάλαβα τώρα. Καλές γιορτές σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->