Τι είναι το vision board και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου

Διάβασε επίσης

Vision board ή αλλιώς dream board και καμιά φορά mood board, αν και το τελευταίο έχει λίγο διαφορετική σημασία. Τι είναι; Πώς φτιάχνεται και πώς λειτουργεί;

Τι είναι το vision board και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου
Κάθε χρόνο και πιο συγκεκριμένα κάθε Πρωτοχρονιά, θέτεις νέους στόχους. Τα γνωστά resolutions. Κάποια στην πορεία τα ξεχνάς, κάποια τα εγκαταλείπεις, για κάποια δεν έχεις όρεξη και κάποια όσο περνάει ο καιρός σου φαίνονται ουτοπικά. Και την επόμενη Πρωτοχρονιά πάλι από την αρχή. Τι μπορείς να κάνεις για να μείνεις αφοσιωμένη στον στόχο σου και να μην παραιτηθείς; Vision board.
Το vision board είναι ουσιαστικά ένα κολάζ με αγαπημένες εικόνες που στόχο έχει να σε εμπνεύσει, να σου θυμίζει τους στόχους σου, να σε παρακινεί, να σε βοηθάει να μην το βάζεις κάτω, να σου φτιάχνει τη διάθεση και να σου θυμίζει τη διαδρομή σου. Είναι όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό και ουσιαστικό. Σε βοηθάει να βάλεις σε τάξη τα "θέλω" σου, να θέσεις προτεραιότητες, να δεις στην πραγματικότητα τι σου λείπει και τι χρειάζεσαι, να δεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και πού θέλεις πραγματικά να φτάσεις. Γι' αυτό δεν είναι ένα απλό κολάζ ή μια συλλογή εικόνων, όπως θα μπορούσε να είναι το mood board. Είναι περισσότερο κάτι σαν πλάνο.

Τι είναι το vision board και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου

Τι θα χρειαστείς:
  • ένα μεγάλο χαρτόνι σε έντονο χρώμα της προτίμησής σου
  • ψαλίδι
  • κόλλα
  • περιοδικά
  • αγαπημένες εικόνες, φωτογραφίες, κομματάκια από ύφασμα, ότι άλλο σου αρέσει που θα μπορούσε να κολλήσει στο χαρτόνι
  • μαρκαδόρος
  • μία κόλλα χαρτί Α4

Πώς θα ξεκινήσεις και τι θα βάλεις μέσα;
Όπως είπαμε προηγουμένως χρειάζεται μια προετοιμασία. Παίρνεις μία κόλλα χαρτί και φτιάχνεις έναν μεγάλο κύκλο και τον χωρίζεις σε 8 μέρη. Κάθε "κομμάτι" της πίτας (κύκλου) είναι ένας τομέας της ζωής σου. Προσπάθησε να καλύψεις όλους τους τομείς. Δουλειά, έρωτας, οικογένεια, χρήματα, διασκέδαση, χόμπυ-ασχολίες, ταξίδια, φιλία. Σκέψου σε κάθε τομέα πόσο ικανοποιημένη είσαι βάζοντας ένα ποσοστό και σημείωσε τι χρειάζεσαι ώστε αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 100%. Για παράδειγμα: Σου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και τα κάνεις με την πρώτη ευκαιρία. Όμως δεν έχεις ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό. Που θα ήθελες να πας πιο πολύ; Ας υποθέσουμε στο Παρίσι. Θα βρεις φωτογραφίες που να απεικονίζουν το Παρίσι ή κάποιο χαρακτηριστικό του ή κάτι που θα έκανες όταν πας εκεί. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις χρησιμοποιήσεις στο vision board σου. Κάτι αντίστοιχο θα κάνεις και με τους υπόλοιπους τομείς και στόχους σου. Θα χρησιμοποιήσεις τα περιοδικά για να βρεις τις εικόνες που σου αρέσουν, που σε εμπνέουν και σου ταιριάζουν. Μπορείς να εκτυπώσεις και φωτογραφίες από το ίντερνετ, να χρησιμοποιήσεις δικές σου φωτογραφίες, ακόμα και μικρά κομματάκια χαρτιών ή υφάσματος. Γενικότερα χρησιμοποίησε οτιδήποτε σου αρέσει και σου φέρνει στο μυαλό αυτά που θέλεις να πετύχεις!

Τι είναι το vision board και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου


Τι να προσέξεις;
Αρχικά μην ξεχάσεις να βάλεις στο κέντρο του χαρτονιού μια εικόνα/φωτογραφία που θα αντιπροσωπεύει εσένα. Όλα λοιπόν θα αναπτύσσονται γύρω από αυτή την εικόνα. Ανάμεσα στις εικόνες που θα έχεις κολλήσει να αφήσεις κενό χώρο. Είναι συμβολικό, σημαίνει ότι δίνεις χώρο να αναπτυχθούν οι στόχοι σου κι επιπλέον έχεις χώρο να προσθέσεις νέους στόχους. Οπωσδήποτε να συμπεριλάβεις κάτι από κάθε τομέα της ζωής σου. Μην επικεντρωθείς σε ένα μόνο και ρίξεις όλη την ενέργειά σου εκεί. Θυμήσου ότι όλα τα "κουτάκια" είναι σημαντικά για να είμαστε ισορροπημένοι. Τέλος μπορείς να εμπλουτίσεις το κολάζ σου με quotes που σε εμπνέουν τα οποία θα γράψεις μόνη σου στο χαρτόνι.

Τι είναι το vision board και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου


Πώς λειτουργεί;
Αφού έχεις φτιάξει το vision board το τοποθετείς σε ένα σημείο που θα το βλέπεις συχνά. Στο γραφείο σου, απέναντι από το κρεβάτι σου, στην κουζίνα, στο σημείο που σίγουρα θα το βλέπεις πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Με αυτό τον τρόπο σε παρακινεί, σε εμπνέει, σε βοηθάει να μην ξεχνάς πού θέλεις να φτάσεις, πού βρίσκεσαι, από που ξεκίνησες. Κι αν λειτουργεί; Ναι, λειτουργεί. Πέρσι ήταν η πρώτη φορά που το εφάρμοσα. Μπορεί να μην πέτυχα και τους 10 στόχους που έθεσα, πέτυχα όμως τους 7 και προσπάθησα για τους άλλους 3. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που θα λειτουργήσει "ενισχυτικά", γιατί μην ξεχνάς ότι πρέπει να παλεύουμε για να κατακτήσουμε αυτά που θέλουμε. Απλά καμιά φορά μπορεί να χρειαζόμαστε ένα έξτρα push, μία παρακίνηση παραπάνω για τις φορές που μας παίρνει από κάτω! Κι αν κι εσύ δεν πετύχεις όλους τους στόχους σου, δεν πειράζει! Θα ξέρεις ότι έχεις προσπαθήσει. Και είμαι σίγουρη ότι την επόμενη χρονιά ακόμα κι αν ο τομέας που σε ενδιαφέρει δεν έχει φτάσει στο 100% θα έχει σίγουρα βελτιωθεί αισθητά. Κι είναι κι αυτό μια σημαντική κατάκτηση!

Διάβασε σχετικά:

6 απλά βήματα για να καταφέρεις πραγματικά να υλοποιήσεις τους στόχους του 2019
…ώστε να μη μετατραπούν σε στόχους του 2020

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->