Πόσες θερμίδες περιέχει το Πασχαλινό τραπέζι;

Διάβασε επίσης

Περισσότερες από όσες φαντάζεσαι. Όχι τόσο λόγω της ποιότητας της τροφής, όσο λόγω της κατανάλωσης. Κάνε για λίγο εικόνα αυτό που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο. Έχει προηγηθεί μία μακρά (ή και λιγότερο μακρά) περίοδος νηστείας. Που δεν έχεις καταναλώσει καθόλου κρέας, και εάν είσαι και αυστηρή με τη νηστεία, τότε δεν έχεις φάει ούτε τυρί ούτε αυγά όλη αυτή την περίοδο. Εάν δεν είσαι χορτοφάγος είναι λογικό να σου έχουν λείψει αυτές οι τροφές και να περιμένεις την ημέρα του Πάσχα που τελικά τρως πολύ περισσότερο απ'ότι συνήθως. Ακόμα και στην περίπτωση που δε νηστεύεις, πάλι αυξάνεις την ποσότητα, λίγο τα τραπέζια, λίγο το κέφι, λίγο το γιορτινό κλίμα, λίγο όλα αυτά που απλώνονται στο τραπέζι μπροστά σου λίγο το ένα λίγο το άλλο, ξεφεύγεις. Και δεν θα περιοριστείς σε μερικά γραμμάρια αρνιού (χωρίς πέτσα). Θα το συνοδεύσεις με όλα τα ορεκτικά, τα κυρίως και τα επιδόρπια μαζί.




Πόσες θερμίδες περιέχονται σε κάθε φαγητό ξεχωριστά;

1. Αρνί. Τα 130 γραμμάρια αρνιού έχουν 242 θερμίδες. Είναι βασική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, οπότε εάν αποφύγεις την πέτσα (οι θερμίδες αναφέρονται σε αρνί χωρίς πέτσα) τότε τα πράγματα δεν είναι πολύ άσχημα.

2. Αυγά. Αυτά κι αν είναι θρεπτικά και υγιεινά, βέβαια όταν τα τρως μόνα τους με σαλάτα, δεν ξέρω εάν ισχύει το ίδιο στο Πασχαλινό τραπέζι. Δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, γύρω στις 80, όμως έχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η οποία θα ανέβει έτσι κι αλλιώς από το αρνί. Κι έχει ανέβει κι από τα οστρακοειδή που έχεις φάει τις προηγούμενες μέρες της νηστείας. Προσωπικά τα υπερλατρεύω και πάντα τα προτιμώ, όμως δεν τρώω αρνί. Εσύ που περιμένεις την ημέρα του Πάσχα για τον οβελία δεν ξέρω κατά πόσο θα προτιμήσεις να φας ένα αυγό και ίσως καλύτερα να περιοριστείς στο τσούγκρισμα.

3. Μαγειρίτσα. Περιέχει 580 θερμίδες ανά μερίδα και πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Τη λες και θερμιδική βόμβα.

4. Κοκορέτσι. Περιέχει περίπου όσες θερμίδες έχει το αρνί. Και πολύ υψηλά επίπεδα λίπους, οπότε καλύτερα να φας ένα μικρό κομματάκι έτσι για το καλό και για τη γεύση.


5. Τσουρέκι. Μία φέτα περιέχει περίπου 200 θερμίδες. Περίπου όσες κι ένα πασχαλινό κουλουράκι. Αυτό βέβαια είναι μαχαιριά στην καρδιά, γιατί ποτέ δεν μένεις στο ένα κουλουράκι. Ειδικά με τον καφέ! Το τσουρέκι όμως θεωρείται μια καλή επιλογή για επιδόρπιο, αρκεί να είναι απλό και όχι γεμιστό ή σιροπιαστό.

6. Σοκολατένια αυγά. Ένα σοκολατένιο αυγό μεγάλου μεγέθους (200 gr) περιέχει 1060 θερμίδες, ενώ ο σοκολατένιος λαγός μεσαίου μεγέθους 980 θερμίδες. Για μία ακόμα φορά η μαύρη σοκολάτα παραμένει η πιο θρεπτική επιλογή γλυκού με τις λιγότερες θερμίδες.

7. Αλκοόλ. Αυτή τη μέρα δεν τρως μόνο πολύ. Πίνεις και πολύ. Ένα ποτήρι λευκό κρασί περιέχει 103 θερμίδες, ενώ το κόκκινο, αν και θεωρητικά περισσότερο υγιεινή επιλογή, περιέχει 120 θερμίδες. Μικρή η διαφορά, αλλά θα πιεις μόνο ένα ποτήρι;

Το άρθρο αυτό δεν γράφτηκε για να μετράς τις μπουκιές σου εκείνη την ημέρα. Έχει καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό χαρακτήρα, χωρίς καμία πρόθεση να σε κάνει να περάσεις εκείνη την ημέρα με γιαουρτάκι με χαμηλά λιπαρά και φυσικό χυμό. Καλό θα ήταν να μην το παρακάνεις, όχι για να μην παχύνεις (ποιος πάχυνε επειδή έφαγε μια μέρα λίγο παραπάνω;) αλλά για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις, όπως βαρυστομαχιά, ώστε να μη σου χαλάσουν το κέφι. Φάε, πιες και πέρασε όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάς!

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->