7 Μυστικά που δεν σου λέει κανείς όταν ψάχνεις για δουλειά

Διάβασε επίσης

Ξέρω ότι το πιο πιθανό είναι να έχεις διαβάσει άπειρα άρθρα για το πως να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη εργασίας. Τι πρέπει να κάνεις όταν πας για συνέντευξη, πως πρέπει να ντυθείς κτλ. Όμως, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, τα οποία έμαθα στην αναζήτηση μου για εργασία τόσο ως νεότερη όσο και ως μεγαλύτερη, αφού και πρόσφατα πέρασα από το στάδιο αυτό. Εδώ λοιπόν θα σου μιλήσω ανοιχτά για όλα όσα δεν σου λέει κανείς όταν ψάχνεις για δουλειά. Είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει αρκετούς.

Καταρχάς, πριν ξεκινήσω, είναι καλό να αναφέρω ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς καλά για την αναζήτηση εργασίας, να εξοπλιστείς με γερό στομάχι και υπομονή γιατί είναι πολύ πιθανό να ακούσεις και να δεις πολλά. Προσπάθησε να αποφύγεις τις κακοτοπιές, έχε το νου σου και τα μάτια σου ανοιχτά και μην ανταποκρίνεσαι σε αγγελίες που ψαρεύουν θύματα και όχι εργαζόμενους.

Αν ψάχνεις για δουλειά σου προτείνω να κάνεις αναζήτηση της θέσης εργασίας που σε ενδιαφέρει στη jooble 

 Και προς θεού απέφυγε να μπλεχτείς σε πυραμίδες. Πυραμίδες, είναι αυτές οι Multi level Marketing εταιρείες που σε αναγκάζουν να πληρώσεις για να μπεις στην ομάδα τους (γιατί είναι τρομερή ευκαιρία που ελάχιστοι γνωρίζουν και άλλα τέτοια) και που για να πληρωθείς θα πρέπει να φέρεις κι άλλους να γραφτούν στην ομάδα σου, είτε πρόκειται για πωλήσεις είτε για οτιδήποτε άλλο, πρόσεχε γιατί είναι απάτη. Πάμε λοιπόν να δούμε τι άλλο θα πρέπει να έχεις υπόψη σου.

Job searching secrets

#1. Κάνε σωστή προετοιμασία
Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για δουλειά, καλό είναι να αναρωτηθείς τι θα ήθελες αφενός να κάνεις αλλά και τι θα μπορούσες να κάνεις. Μπορεί να μην σου έρθουν όλα ρόδινα, αλλά αν δεν είσαι ευτυχισμένη στην εργασία που επέλεξες να κάνεις καλύτερα να μην την κάνεις καθόλου. Βάλε ένα χρονικό περιθώριο και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να αναζητήσει την ιδανική εργασία. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον δεν έχεις βρει κάποια δουλειά, τότε και μόνο τότε άρχισε να ψάχνεις για τις αμέσως καλύτερες επιλογές σου. Είναι αλήθεια ότι με τα επίπεδα ανεργείας να είναι αρκετά υψηλά, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, δεν έχουν όλοι αυτήν την πολυτέλεια. Όμως θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι υπάρχουν διάφορα είδη ανεργείας. Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη διαρθρωτική ανεργία. Όταν στην αγορά εργασίας υπάρχουν κενές θέσεις
αλλά οι άνεργοι δεν μπορούν να απασχοληθούν στις υπάρχουσες κενές θέσεις, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα και την ειδίκευση των ανέργων και σ' αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων. Έτσι λοιπόν, ενώ εσύ ψάχνεις για θέσεις γραφείου η αγορά μπορεί να έχει ανάγκη για πωλήτριες. Αναρωτήσου λοιπόν αν θα μπορούσες να απασχοληθείς σε μια τέτοια θέση. Είναι σημαντικό, καθώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις την συνέντευξη για δουλειά.



#2. Ξεκίνα με την δημιουργία ενός άρτιου βιογραφικού και μιας συνοδευτικής επιστολής. 
 Αυτό που εγώ έχω να σου προτείνω είναι να έχεις πάντα διαθέσιμο το βιογραφικό σου σε ηλεκτρονική μορφή και προσπάθησε να μην το στέλνεις ποτέ μα ποτέ με φαξ ή ταχυδρομικώς. Και φυσικά μην τολμήσεις να το έχεις χειρόγραφο. Ξέρω ότι ακούγεται υπερβολικό, αλλά έχω δει HR managers που έχουν απορρίψει βιογραφικά που τους ήρθαν χειρόγραφα στα χέρια και με φαξ. Εν έτη 2018 είναι απαραίτητο να ξέρεις τουλάχιστον να χρησιμοποιείς τις βασικές εφαρμογές ενός Η/Υ.

woman using phone while sitting inside the room

#3. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για κενές θέσεις εργασίας
Αν υπάρχουν εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, μην περιμένεις να ανοίξει μια θέση σε αυτές και να το ανακοινώσουν σε site για εργασία. Φρόντισε να στείλεις ένα βιογραφικό στο τμήμα HR της κάθε εταιρείας που σε ενδιαφέρει. Αν μπορείς να βρεις και τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού ακόμη καλύτερα.

#4. Μάθε τα πάντα για την εταιρεία αλλά και τον υπεύθυνο της συνέντευξης
Αν υπάρχουν εταιρείες που σε ενδιαφέρουν φρόντισε να μάθεις τα πάντα για αυτές και το έργο τους. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Πριν πας για συνέντευξη θα πρέπει να γνωρίζεις σε τι δραστηριοποιείται η εταιρεία που πας. Σε αυτό θα σε βοηθήσει η ιστοσελίδα της εταιρείας. Διάβασε καλά την ιστορία της, τους τομείς δραστηριότητας της και φυσικά το όραμα της. Στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες υπάρχουν διαθέσιμες αυτές οι πληροφορίες. Επίσης, μην αμελήσεις να μάθεις ότι μπορείς και για τον άνθρωπο που θα σου πάρει συνέντευξη. Μπες στο προφίλ του στο linkedin ή στο facebook Και ρίξε μια ματιά στο δικό του βιογραφικό και στα χόμπυ του αν έχει.

#5. Πρόσεχε την δημόσια εικόνα σου.
Όπως μπορείς κι εσύ να μπεις και να αναζητήσεις τα πάντα για τους άλλους έτσι και οι άλλοι μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν τα πάντα για σένα. Απέφυγε να αναρτήσεις ακραίες πολιτικές απόψεις στο προφίλ σου, προσπάθησε να δημοσιοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερα επιτεύγματα εργασίας ή σπουδών και προσπάθησε να μην ποστάρεις δημόσια φωτογραφίες από bachelor party που θα έκαναν να κοκκινίζουν και οι πιο γλεντζέδες. Καλό είναι να τα περιορίσεις όλα αυτά στο ελάχιστο.
job searching tips

#6. Έλεγξε το περιβάλλον εργασίας της εταιρείας που σε ενδιαφέρει
Επιτέλους, μετά από τόσα βιογραφικά που έστειλες ήρθε η απάντηση και έκλεισες ραντεβού για συνέντευξη σε μια εταιρεία. Έχεις επιλέξει τι θα φορέσεις στην συνέντευξη για δουλειά ακολουθώντας τις συμβουλές της Ειρήνης και έχεις διαβάσει τις 12 χρήσιμες συμβουλές για την συνέντευξη για δουλειά από την Ελευθερία. Αυτό που εγώ σου προτείνω είναι όταν θα φτάσεις στην εταιρεία και όσο περιμένεις να μπεις για συνέντευξη, παρατήρησε το περιβάλλον εργασίας που επικρατεί και αν μπορείς ανέλυσε κάποιες θέσεις. Αν υπάρχουν κι άλλοι υπάλληλοι στον χώροι που εκείνη την στιγμή εργάζονται, παρατήρησε διεξοδικά τις μεταξύ τους σχέσεις. Πως μιλούν, πως απευθύνουν τον λόγο ένας στον άλλο. Είναι αγχωμένοι ή χαλαροί όταν δουλεύουν. Μπορείς να μάθεις πολλά για μια επιχείρηση, παρατηρώντας τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που την απαρτίζουν και μελετώντας το περιβάλλον εργασίας τους.

#7. Πήγαινε πεπεισμένος ότι θα πάρεις την δουλειά ή μάθε κάτι από την αποτυχία σου
Λένε ότι πρέπει να είσαι ντυμένος για την δουλειά που θέλεις να αποκτήσεις. Εγώ θα σου πω, να είσαι πεπεισμένος ότι μπορείς να την κάνεις. Να είσαι τόσο σίγουρος για τις ικανότητες σου που ακόμα κι αν φτάσουν να σου πουν ότι σε κάτι υστερείς (κατά την δική τους άποψη) η απάντηση σου να είναι : "λυπάμαι, αλλά μάλλον δεν είμαι αυτό που ψάχνεται, ούτε εσείς αυτό που εγώ ψάχνω" αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορούν να σε αποκτήσουν, γιατί είσαι πολύ καλός για αυτούς. Μάθε να μην πουλάς φτηνά τον εαυτό σου. Ακόμα και αν δεν πετύχεις στην συνέντευξη, βγαίνοντας από αυτήν, πάρε ένα σημειωματάριο και σημείωσε ποια ήταν τα λάθη που έκανες και σου στοίχισαν τη θέση αυτή.

job searching tips


Να θυμάσαι: στο #edityourlifemag θα μαθαίνεις κάτι καινούριο για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->