Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει το παιδί μου Αγγλικά;

Διάβασε επίσης

Το πρώτο άρθρο για τη σεζόν που ξεκινά δε θα μπορούσε να μην αφορά ένα θέμα σχολικό. Ένα θέμα που με ρωτούν πολλές μανούλες γύρω στα τέλη καλοκαιριού. Ένα θέμα που με τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο απασχολεί πλέον όλο και περισσότερος γονείς. Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα;

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει το παιδί μου αγγλικά;

Πριν ξεκινήσω να σου λέω όμως την άποψη μου ας γνωριστούμε καλύτερα για να καταλάβεις με ποια ιδιότητα θα σου πω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου. εκτός από momblogger ήμουν και είμαι εκπαιδευτικός και μάλιστα καθηγήτρια Αγγλικών. Έχω τελειώσει το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ εδώ και πολλά χρόνια ομολογώ. Έχω δουλέψει ως καθηγήτρια σε φροντιστήρια, ως δασκάλα σε δημόσια δημοτικά αλλά κάνω και ιδιαίτερα μαθήματα. Οπότε νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω την καυτή αυτή ερώτηση!

Παλιότερα στο δημοτικό σχολείο η ξένη γλώσσα έμπαινε στο πρόγραμμα σπουδών στην Τρίτη τάξη κι έτσι οι γονείς ενεργοποιούνταν λίγο αργότερα. Στις μέρες μας όμως τα παιδιά έρχονται κυριολεκτικά πολύ νωρίτερα σε επαφή με τα αγγλικά μιας και στο δημοτικό σχολείο πλέον τα αγγλικά έχουν εισαχθεί από την Πρώτη τάξη αλλά και πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν εντάξει την ξένη γλώσσα στο πρόγραμμά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται άγχος και ανησυχία στους γονείς σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν αγγλικά.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει το παιδί μου αγγλικά


Ας δούμε κάποια πρακτικά ζητήματα σχετικά με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Υπάρχουν τέσσερις ικανότητες (skills) οι οποίες πρέπει να κατακτηθούν από τον κάθε μαθητή. Προφορικός λόγος (speaking), ακουστικό (listening), γραφή (writing) κι ανάγνωση (reading). Όταν το παιδί ξεκινά από μικρή ηλικία να έρχεται σε επαφή με μια ξένη γλώσσα, εξελίσσει τον προφορικό λόγο μέσω της ακουστικής ικανότητας. Αρχίζει να εκτίθεται στη γλώσσα μέσω της ακουστικής ικανότητας (input) κι έτσι σιγά σιγά κι όταν θα νιώσει έτοιμο το ίδιο το παιδί θα παράγει λόγο (output) σε μορφή λέξεων που αργότερα θα γίνουν απλές φράσεις και στο τέλος θα σχηματίσει ακόμα και σύνθετες προτάσεις.

Ο πιο όμορφος τρόπος για να μάθει ένα παιδί μια γλώσσα είναι να τη μάθει βιωματικά. Αυτό προσπαθούν να πετύχουν τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και οι παιδικοί σταθμοί που έχουν εντάξει τα αγγλικά σε τμήματα με παιδάκια μικρής ηλικίας (3,5-4 & 5 χρόνων). Σε αυτές τις ηλικίες η διαδικασία της μάθησης γίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα τραγούδια κι αλλά οπτικοακουστικά ερεθίσματα και το παιδί παράγει γλώσσα σιγά σιγά και με βιωματικό τρόπο όπως είπαμε και πιο πριν. Η ηλικία όμως που το παιδί θα περάσει σε γραφή και ανάγνωση για μένα καλό θα είναι να βρίσκεται περίπου στην Τρίτη δημοτικού. Καλό είναι το παιδί να έχει κατακτήσει την Ελληνική γλώσσα ως προς το αλφάβητο και τις βασικές γραμματικές δομές της μητρικής του γλώσσας καθώς αν είναι μικρότερο μπορεί να οδηγηθεί σε σύγχυση και να έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως αδυναμία κατανόησης και άρνηση προς την καινούρια γλώσσα.

Τέλος να πω ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι ένα όμορφο ταξίδι. Δε μαθαίνεις μόνο γραφή, ανάγνωση, λεξιλόγιο και γραμματική. Έρχεσαι σε επαφή με μια νέα κουλτούρα. Μέσα από τα κείμενα μαθαίνεις ήθη κι έθιμα των ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα που εσύ ή το κάθε παιδί μαθαίνει.  Μαθαίνοντας αγγλικά δεν περιορίζεσαι μόνο στα στενά όρια της Μεγάλης Βρετανίας αλλά μπορείς να έρθεις σε επαφή με κάθε 'άνθρωπο που είναι σε θέση να μιλήσει Αγγλικά. Η γλώσσα αυτή εκτείνεται σε Αμερική, Αυστραλία κι όχι μόνο.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει το παιδί μου αγγλικά


Κλείνοντας, θέλω να πω ότι μαθαίνοντας μια γλώσσα γίνεσαι πολίτης του κόσμου κι αυτό είναι μια αξία ανεκτίμητη. Καλό θα είναι λοιπόν οι γονείς να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να αγαπήσουν τα μαθήματα και να μην τα βλέπουν σαν αγγαρεία, σαν μια υποχρέωση που απλά τους επιβλήθηκε. Γονείς ,μπορείτε να μεταδώσετε στα παιδιά σας την αγάπη για τα ταξίδια, την εξερεύνηση νέων πραγμάτων και τότε η εκμάθηση των αγγλικών θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο.

Αυτά για σήμερα,
Έλενα

Διάβασε ακόμα: Πως θα εξοικονομήσεις χρήματα από τη λίστα των σχολικών
Ιδέες και DIYs πως να οργανώσεις το γραφείο σου το Φθινόπωρο
Πως να ντυθείς στο σχολείο αν είσαι εκπαιδευτικός

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->