Κρίση πανικού : Τι την προκαλεί ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή

Διάβασε επίσης


Μήπως έχεις πάθει κι εσύ κρίση πανικού; 

Τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους θα πάθει στην ζωή του ένα με δύο επεισόδια κρίσης πανικού. Αλλά καλύτερα ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν κίνδυνο για την ζωή μας, όμως προκαλούν έντονο φόβο και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας. 

Κρίση πανικού: οι αιτίες, τα συμπτώματα, η θεραπεία / αντιμετώπιση


Ο πάσχων πανικοβάλλεται κατά την διάρκεια του επεισοδίου και κυριεύεται από έντονο φόβο άγνοιας,ειδικά την πρώτη φορά. Η κρίση πανικού μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή όπως για παράδειγμα στην οδήγηση ή τον ύπνο.

Γράφει η Πινακά Θωμαή , Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, από το ιστολόγιο Let's talk for all


Ας δούμε όμως τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού. 


Οι κρίσεις πανικού είναι ψυχοσωματικά συμπτώματα, είναι ψυχαναγκασμοί, ιδεοληψίες που σε τρομάζουν, επεισόδια έντονου άγχους, η κούραση ψυχής, το βάρος στο στήθος, η στεναχώρια και η θλίψη. Συνήθως έπειτα από μια κρίση πανικού ο παθών καταλήγει στα επείγοντα ή στον καρδιολόγο (λόγω του ότι το επεισόδιο μοιάζει με έμφραγμα), οπότε και με έναν επερχόμενο θάνατο. Το επεισόδιο θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό για να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο και να καταλήξει στο γνωστό «δεν έχεις τίποτα», που συνήθως αναγνωρίζεται ως μια απλή κρίση πανικού. Εάν υπάρχει συχνότητα στις κρίσεις μιλάμε για ένα συχνό φαινόμενο διαταραχής πανικού και θα πρέπει να αναζητηθεί συμβουλή ειδικού για ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της κρίσης πανικού;

  • Ταχυκαρδίες
  • Τρέμουλο
  • Αίσθηση απώλειας πλήρους ελέγχου (αίσθηση έξω από το σώμα σου)
  • Τάση για εμετό
  • Φόβος του ατόμου ότι τρελαίνεται
  • Αλισθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου
  • Εφίδρωση
  • Δύσποια, σφίξιμο στο στήθος
  • Γρήγορες ανάσες
  • Ρίγη ή εξάψεις
  • Ναυτία
  • Τάσεις λιποθυμίας κ.α


Όλα τα παραπάνω συμπτώματα έχετε την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να τα σταματήσετε, είναι όμως αλήθεια αυτό;


Εστιάστε στην αναπνοή, επιβραδύνετε τον ρυθμό της αναπνοής και εκπνοής καθώς είναι σαν να ‘’διατάζετε’’ τους παλμούς σας να πέσουν. Αυτή είναι η στρατηγική αναπνοής (tactical breathing).

Κρίσεις πανικού; Γιατί ντρέπεσαι;


Μην περνάς το μαρτύριο σου μόνος..δεν χρειάζεται να το κρύβεις από κανέναν. Δεν έκανες εσύ κάτι κακό για να έχεις λόγο να κρύβεσαι και να σκέφτεσαι τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσένα. Μίλα, μοιράσου την εμπειρία σου (ίσως βοηθήσεις και κάποιον άλλο που βιώνει την ίδια κατάσταση). Μίλα, μοιράσου την εμπειρία, να ‘’φύγει’’ από μέσα σου, θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Αλήθεια, θα ντρεπόσουν για έναν σωματικό πόνο; Γιατί να ντραπείς για τον πόνο ψυχής εφόσον είναι το ίδιο σημαντικός; Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο… Εάν κάποιος σε κρίνει για τις κρίσεις σου, να θυμάσαι πως η ντροπή θα πρέπει να είναι όλη δική του και όχι δική σου.


Πινακά Θωμαή
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας από το ιστολόγιο Let's talk for all

Κρίση πανικού πώς θα την αντιμετωπίσεις μέσα σε λίγα δεπτερόλεπτα



Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->