Πώς θα δείξεις στη Google ότι σου ανήκει το blog σου - Google search console and webmaster tools tutorial

Διάβασε επίσης


 Με τα κορίτσια της ομάδας του Edit your Life μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το blogging και τους έχω υποσχεθεί πως θα αφήσω και εγώ το λιθαράκι μου στην προσπάθεια αυτή που κάνουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τις νέες bloggers,, ενδεχομένως και παλαιότερες στο sport αυτό.



Γράφει η Τούλα από το Lol Moms



Επαλήθευση ιδιοκτησίας blog και ορισμός προτιμώμενου domain στα webmaster tools

  Κάπως έτσι σήμερα με βρίσκεις και πάλι εδώ για να σου δείξω πως θα επαληθεύσεις το blog σου αλλά και πως θα υποδείξεις στην google πιο url σου να χρησιμοποιεί.
 Στο προηγούμενο guest post σου έδειξα σε ένα tutorial πως να δημιουργήσεις και να υποβάλλεις sitemaps στην Google για το blog σου. Ένας από τους τρόπους υποβολής που υπέδειξα,ο πιο σημαντικός θα έλεγα ήταν η υποβολή sitemap στα webmaster tools, ωστόσο για να έχεις το δικαίωμα να υποβάλλεις τους χάρτες σου αλλά και για άλλους λόγους πρέπει να αποδείξεις στην Google ότι το blog ή το site σου ανήκει.


Επαλήθευση ιδιοκτησίας blog και ορισμός προτιμώμενου domain στα webmaster tools


 Ξεκινώντας θα πρέπει να συνδεθείς στον google λογαρισμό σου και να επισκεφτείς την Google Search Console (κοινώς webmaster tools).
Στην σελίδα που ανοίγει θα δεις πάνω δεξιά ένα κόκκινο κουμπί που γράφει ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ, πατώντας θα ανοίξει ένα αναδυόμενο παράθυρο όπου πρέπει να γράψεις το url του blog σου και να πατήσεις προσθήκη.


Επαλήθευση ιδιοκτησίας blog και ορισμός προτιμώμενου domain στα webmaster tools

Πατώντας Προσθήκη θα ανοίξει αυτόματα η σελίδα επιβεβαίωσης κατοχής ιδιοκτησίας blog.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να επαληθεύσεις το blog σου, σήμερα θα σου δείξω τον πιο απλό τρόπο.
Στην καρτέλα Εναλλακτικές μέθοδοι επέλεξε Ετικέτα HTML και κάνε copy τον κώδικα που  εμφανίζει.


Επαλήθευση ιδιοκτησίας blog και ορισμός προτιμώμενου domain στα webmaster tools

Τώρα πρέπει να προσθέσεις αυτή την γραμμή κώδικα που αντεγράψες στο blog σου.
Επίσκεψη στον blogger.com 
Θέμα-Επεξεργασία HTML 
Αναζήτηση <head> 
Paste τον κώδικα ακριβώς από κάτω, δηλαδή στο άνοιγμα της ετικέτας head και Αποθήκευση
Σημείωση: Αν χρησιμοποιείς meta tags στο πρότυπό σου, είναι καλύτερα να το προσθέσεις εκεί.
Επιστρέφεις στο Google search console και πατάς ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ.

Που πας να φύγεις;;; Δεν τελειώσαμε ακόμα!!!
 Η Google θεωρεί διαφορετικές ιδιοκτησίες τα url που ξεκινούν με http από τα https οπότε ακόμη κι αν είχες προσθέσει παλαιότερα το url του blog σου το οποίο ξεκινούσε με http, τώρα που ο blogger παρέχει SSL στα blogs προσαρμοσμένου τομέα σε όσους δηλαδή χρησιμοποιούμε domain πρέπει να προσθέσεις και αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τα .blogspot.com urls που δεν χρησιμοποιούν κάποιο domain αλλά έχουν κάνει την ανακατεύθυνση HTTPS μέσω των ρυθμίσεων του blog τους.

 Διαφορετική ιδιοκτησία θεωρείτε και το naked url σου, για παράδειγμα toblogmou.gr χωρίς τα www στην αρχή.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσθέσεις και για τα 4 urls του blog σου, στο Google search console.
Δεν χρειάζεται να προσθέσεις ξανά τον κώδικα επιβεβαίωσης στο πρότυπο του blog σου αλλά απλά να επαναλάβεις την διαδικασία ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ που σου έδειξα παραπάνω.
Όταν τελειώσεις με τις προσθήκες σου, η αρχική σου σελίδα search console θα δείχνει έτσι.


Επαλήθευση ιδιοκτησίας blog και ορισμός προτιμώμενου domain στα webmaster tools



Ορισμός προτιμώμενου τομέα στην Google
 Μπορεί να σε κούρασα αλλά κάνε λιγάκι υπομονή ακόμη! Σειρά έχει να  υποδείξεις στην Google πιο είναι το αγαπημένο σου url.
 Πρέπει να το κάνεις αυτό γιατί οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν τα full και τα naked urls σαν ανεξάρτητα, οπότε τα εισερχόμενα σε αυτές links www.toblogmou.gr και toblogmou.gr υπολογίζονται σαν ξεχωριστές "οντότητες" και είναι σαν να συναγωνίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό αν όμως διαλέξεις το αγαπημένο σου domain (προτεινόμενος τομέας) διευκρινίζετε ότι είναι το ίδιο και συγχωνεύετε η δύναμική των urls σου.

Είναι πάρα πολύ απλό να διαλέξεις  το url που προτιμας.
Στην αρχική σου σελίδα του Google Search Console κάνεις click πάνω στην μικρογραφία του url που θέλεις να σετάρεις. 
Στην σελίδα που θα ανοίξει θα πατήσεις το γρανάζι που βρίσκετε τέρμα πάνω δεξιά και από εκεί  Ρυθμίσεις ιστότοπου.


Επαλήθευση ιδιοκτησίας blog και ορισμός προτιμώμενου domain στα webmaster tools
Τώρα θα επιλεξεις αν προτιμάς το url σου με www ή όχι
set prefered domain at webmaster tools

Αν απορείς πιο είναι καλύτερο να διαλέξεις από άποψη SEO η Google έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία σημασία, αυτό που πραγματικά μετράει είναι να χρησιμοποιείς εσύ αυτό το url που θα διαλέξεις όταν στέλνεις link προς τον εαυτό σου και όταν μοιράζεσαι το url σου για χρήση από άλλους. Προσωπικά για το lol moms χρησιμοποιώ το full url μου.

Μέχρι πριν λίγο καιρό έπρεπε να σετάρεις το προτιμώμενο domain σε όλα τα urls που είχες κάνει προσθήκη σαν ιδιότητες. Στην καινούρια έκδοση του Google search console γίνετε αυτόματα, παρόλα αυτά καλό θα ήταν να το τσεκάρεις και να το κάνεις χειροκίνητα αν δεν έχει γίνει.

Σημαντικό... Θυμήσου πως αυτή η ρύθμιση καθορίζει ποιος κεντρικός υπολογιστής, με ή χωρίς www, θα πρέπει να θεωρηθεί κανονικός κεντρικός υπολογιστής κατά την ευρετηρίαση του blog σου.
Στο url που επέλεξες μπορείς να κοιτάς μόνο σε αυτό για την αναζήτηση επισκεψιμότητας, ευρετηρίαση δεδομένων και πρέπει να υποβαλείς εκεί τα Sitemap σου για τα οποία μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Τα υπόλοιπα urls δεν θα συλλέγουν δεδομένα.

Τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο έτσι; Αν πάλι δυσκολεύτηκες σε κάτι feel free να μας ρωτήσεις ότι θέλεις αφήνοντας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.


Πώς θα δείξεις στη Google ότι σου ανήκει το blog σου


Κάπου εδώ είναι το τέλος αυτού του άρθρου και αν έφτασες μέχρι εδώ φίλη blogger σημαίνει ότι έχεις κολλήσει και εσύ το μικρόβιο του blogging.
Συνέχισε να ακολουθείς τις συμβουλές του edit your life και σε λίγο καιρό το blog σου αλλά και η συμπεριφορά σου θα αποκτήσουν επαγγελματική χροιά .
Ο δρόμος όμως είναι μακρύς ακόμη οπότε ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΣΑΣ

Τούλα από το Lol Moms

Ευχαριστούμε την Τούλα που για μία ακόμη φορά μας εμπιστεύθηκε τις πολύτιμες γνώσεις της με τη μορφή ενός τόσο κατανοητού και επεξηγηματικού tutorial.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->