Δοκίμασα τη μέθοδο τακτοποίησης της Μαρί Κόντο και είχα αυτά τα αποτελέσματα

Διάβασε επίσης

Πριν μερικούς μήνες έτυχε να ακούσω για το βιβλίο-φαινόμενο "The life changing magic of tidying" ή όπως διασκευάστηκε στα ελληνικά "Σπίτι σε τάξη, Ζωή σε τάξη: Η μαγεία του να ταχτοποιείς". Χωρίς να θέλω να κάνω αποκαλύψεις-σπόιλερ ή να φανερώσω τα μυστικά του βιβλίου, θέλω να σας μιλήσω για το τι μου έκανε εντύπωση από τη συγκεκριμένη μέθοδο τακτοποίησης, τι εφάρμοσα εγώ στο δικό μου σπίτι και αν πραγματικά δούλεψε η Konmari μέθοδος για εμένα.


Γράφει η Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr

Δοκίμασα τη μέθοδο τακτοποίησης της Μαρί Κόντο και είχα αυτά τα αποτελέσματα


Αλλά πριν περάσω στις εντυπώσεις μου από αυτή τη μέθοδο τακτοποίησης, πρέπει να σας πω τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες και σε τι οφείλεται η τρομερή επιτυχία της. Η τακτοποίηση των αντικειμένων είναι το δεύτερο βήμα, γιατί πρώτα πρέπει να γίνει το βήμα "ξεκαθάρισμα", δηλαδή "τι κρατάω; τι πετάω;". Η Μαρί Κόντο μας εφιστά την προσοχή σε αυτό το βήμα και τονίζει ότι δεν πρέπει να περάσεις στην τακτοποίηση χωρίς να έχεις ολοκληρώσει το ξεκαθάρισμα, ακόμα κι αν πρόκειται για το πιο μικρό μπιμπελό. Σε κάθε κατηγορία με την οποία ασχολείσαι, πρώτα θα περάσουν όλα τα αντικείμενα από τα χέρια σου για να αποφασίσεις τι θα κρατήσεις και τι θα πετάξεις/δωρίσεις, και μετά μπορείς να αρχίσεις να βρίσκεις θέση στα πράγματα και να ταχτοποιείς.

πώς να τακτοποιήσεις με τη μέθοδο της Marie Kondo
πηγή εικόνας https://blog.public.gr/marie-kondo-spiti-se-taxi-contest/

Το πρώτο πράγμα που μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο και πιστεύω πως είναι σημαντικό να τηρήσεις,  ήταν η σειρά με την οποία η Marie Kondo  μας προτρέπει να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας. Ουσιαστικά μας λέει να ξεκινήσουμε από κάτι εύκολο, όπως είναι τα ρούχα και σιγά σιγά να φτάσουμε στα δύσκολα, όπως είναι αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς, εφαρμόζοντας την μέθοδο, εξοικειώνεσαι όλο και περισσότερο με αυτήν και με τον εαυτό σου, με το πώς νιώθεις για το κάθε αντικείμενο που τακτοποιείς, κι αυτό θα κάνει το ξεκαθάρισμα πιο εύκολο όταν επιτέλους φτάσεις στη δύσκολη κατηγορία των αντικειμένων που είναι συναισθηματικά φορτισμένα.

τι είναι η μέθοδος τακτοποίησης της Μαρί Κόντο και πώς να την εφαρμόσεις


Επίσης, πολύ σημαντικό βήμα που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι αυτό που ακολουθεί της ερώτησης «Αυτό μου δίνει χαρά;» (Does this spark joy?).  Αφού πιάσεις ένα ένα αντικείμενο στα χέρια σου για να ρωτήσεις την ύψιστη ερώτηση, αν αποφασίσεις ότι το αντικείμενο δεν σου δίνει χαρά και ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς, πρέπει να το ευχαριστήσεις ειλικρινά για ό,τι σου πρόσφερε. Όσο χαζό κι αν σου φαίνεται πρέπει να πεις ευχαριστώ σε ένα ρούχο, σε ένα βιβλίο ή σε ένα παλιό φλατ μαξιλάρι, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο ένα τοπ-τιραντάκι. Δεν χρειάζεται να το πεις δυνατά, αλλά σκέψου κάτι appropriate όπως «Σ’ ευχαριστώ για όλες τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού που ήσουν δίπλα μου». Έτσι νιώθεις πραγματικά ότι το κάθε αντικείμενο εκπλήρωσε τον σκοπό του και ότι παίρνεις την σωστή απόφαση που το αποχωρίζεσαι.

Δοκίμασα τη μέθοδο τακτοποίησης της Μαρί Κόντο και είχα αυτά τα αποτελέσματα


Ένα άλλο σημείο ,το οποίο τονίζει και η ίδια η συγγραφέας, είναι να μην πιέσετε κάποιον άλλο να ακολουθήσει τη μέθοδο. Πολλοί από τους πελάτες της ή και τους αναγνώστες, όπως μας αφηγείται στο βιβλίο, σκέφτονται πώς θα καταφέρουν να πείσουν τον σύντροφό τους, τα παιδιά τους ή τη μητέρα τους να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο. Όμως η Marie προτρέπει να μην ζητήσουμε από άλλους να κάνουν ό,τι κάνουμε εμείς. Πιστεύει ειλικρινά ότι πρέπει να αφοσιωθούμε στον δικό μας χώρο και στα δικά μας υπάρχοντα και θεωρεί ότι αν ακολουθήσουμε σωστά τη μέθοδο, η αλλαγή θα είναι τόσο εμφανής στους γύρω μας που σύντομα θα αρχίσουν να μας ρωτάνε οι ίδιοι πώς διατηρούμε το χώρο μας τόσο ταχτοποιημένο, ή πώς νιώθουμε τόσο ξένοιαστοι και έχουμε βάλει σε τάξη το νοικοκυριό μας, το σπίτι μας και τη ζωή μας.

πώς να τακτοποιήσεις με τη μέθοδο της Marie Kondo


Αυτό είναι κάτι που μπορώ να σας το επαληθεύσω. Στο διάστημα που προσπαθούσα να εφαρμόσω την Konmari μέθοδο μου πέρασε η ιδέα να προσπαθήσω να πείσω τον σύντροφό μου να κάνει κι αυτός ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματά του και να ταχτοποιήσει τα ρούχα του όπως κι εγώ. Αντιστάθηκα όμως, όσο δύσκολο κι αν μου φάνηκε, και χαίρομαι πολύ γιατί κατάλαβα πόσο δίκιο είχε η Μarie Kondo και πόσο καλύτερα είναι όταν το κίνητρο έρχεται από τον ίδιο τον άλλο κι όχι από δική μας πίεση. Μετά από περίπου τρεις μήνες όπου εγώ συνέχισα να χρησιμοποιώ τη μέθοδο αυτή, μετακομίσαμε με το σύντροφό μου από διαμέρισμα σε μία μονοκατοικία. Ενώ πριν έδινα πολύ σημασία στο να είναι όλα τα ρούχα και όλα τα συρτάρια ταχτοποιημένα, εν μέσω μετακόμισης πράγματα όπως το συρτάρι με τις κάλτσες μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Μετά από τρεις εβδομάδες, όταν κάποια μέρα ο σύντροφός μου έβαζε στη θέσης τους τα πλυμένα ρούχα από την απλώστρα, θέλησε από μόνος του να ταχτοποιήσει ωραία και καλά τις κάλτσες με αυτή τη μέθοδο κι έτσι με ρώτησε πώς γίνεται. Κατεύνασα τον ενθουσιασμό μου (για να μην του αλλάξω γνώμη) και πολύ απλά του έδειξα αυτό που με ρώτησε. Σας διαβεβαιώ ότι όχι μόνο τακτοποίησε και δίπλωσε τις κάλτσες του, αλλά έκανε και τις δικές μου, αφού μοιραζόμαστε το συρτάρι, κι αφού κι εγώ όταν τακτοποιούσα έκανα πάντα και τις δικές του. Μετά προχώρησε και έκανε το συρτάρι με τα εσώρουχα και στις μέρες που ακολούθησαν μου ζήτησε συμβουλές για το πώς να ταχτοποιήσει τα t-shirts και για το αν πρέπει να αποχωριστεί κάποια από αυτά αφού πλέον δεν τα φοράει.

Δοκίμασα τη μέθοδο τακτοποίησης της Μαρί Κόντο και είχα αυτά τα αποτελέσματα


Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχω ολοκληρώσει την τακτοποίηση όλου του σπιτιού και όλων των κατηγοριών που αναφέρει η Marie Kondo. Σε πρώτη φάση έκανα τα ρούχα αφού είναι το πρώτο βήμα και μετά τα έκανα ξανά με περισσότερη ειλικρίνεια όταν απαντούσα στο αν "αυτό μου δίνει χαρά;". Έπειτα ξεκαθάρισα τα βιβλία από τα οποία τελικά πολλά ήταν αυτά στα οποία είπα αντίο χωρίς να τα έχω διαβάσει. Ύστερα σκέφτηκα "Αχ, τι καλά που τα πάω, έχω καταλάβει πολύ καλά αυτή την Konmari μέθοδο και την εφαρμόζω τέλεια! Ας ξεκουραστώ τώρα..." και μετά ήρθε η μετακόμιση και αποφάσισα να αρχίσω να πακετάρω μπας και είμαι έτοιμη μέχρι τη μέρα που έπρεπε να μπούμε στο νέο σπίτι.

πώς να τακτοποιήσεις με τη μέθοδο της Marie Kondo


Κάτι τελευταίο που θέλω να προσθέσω είναι το πόσο εύκολο είναι τελικά να διατηρήσεις τα ρούχα ή τον οποιοδήποτε χώρο ταχτοποιημένο αν ακολουθήσεις σωστά τη μέθοδο. Γιατί όταν περάσει ο ενθουσιασμός του βιβλίου και της ένθερμης τακτοποίησης, εκεί θα είναι η πραγματική δοκιμασία του να καταφέρεις να διατηρήσεις το χώρο έτσι όπως τον τακτοποίησες. Βλέποντας όμως τους χώρους του σπιτιού σου οργανωμένους, χωρίς αντικείμενα στοιβαγμένα στο πάτωμα ή στα έπιπλα, ανοίγοντας τα συρτάρια ή τα ντουλάπια και βλέποντας τα σε τάξη, σου δίνει ώθηση να συνεχίσεις την προσπάθεια. Άλλωστε παίρνει πολύ λίγη ώρα να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση, αντί να τα πηγαίνεις από δω κι από κει μέσα στο σπίτι κι από το ένα δωμάτιο στο άλλο.



Εγώ σκοπεύω να ξανακάνω τη μέθοδο εξαρχής, ίσως όχι στα ρούχα γιατί ήταν ο μόνος τομέας που τακτοποίησα εξονυχιστικά, αλλά μόλις τακτοποιηθούμε λίγο καλύτερα στο καινούριο σπίτι πιστεύω θα μας βοηθήσει πολύ να δούμε ξανά τα πράγματα που έχουμε, να εξετάσουμε αν κάτι έχει εκπληρώσει το σκοπό του και ήρθε η ώρα να πούμε αντίο και αν υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε και να αποθηκεύσουμε αυτά που θα μείνουν.

Αγόρασε το βιβλίο εδώ


Ελπίζω κι εσείς αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε την Konmari μέθοδο να έχετε μια πολύ θετική εμπειρία. Και ίσως ξανασκεφτείτε το και μην ξεκινήσετε να τακτοποιείτε κάθε συρτάρι και ντουλάπι και γωνιά του σπιτιού αν σκοπεύετε να μετακομίσετε σε ενάμιση μήνα!

Αν θέλεις γενικά να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη (και όχι μόνο το σπίτι) τότε σίγουρα θα σε βοηθήσει το ΔΩΡΕΑΝ 12 σέλιδο workbook που έχω δημιουργήσει με τίτλο "Οι στόχοι μου αξίζουν" ώστε να πετύχεις τους στόχους σου. Μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από εδώ.


Γράψε μου στα σχόλια αν εσύ έχεις ακούσει για τη μέθοδο τακτοποίησης της Μαρί Κόντο. Μήπως έχεις δει τη σειρά της στο Netflix ή έχεις διαβάσει το βιβλίο; Πώς σου φάνηκε η Konmari μέθοδος;

Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr 

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Γεια! Έχω δει τη σειρά στο Νetflix κ έχω διαβάσει το βιβλίο!!! Η μέθοδός της μου φαίνεται τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->