Πώς να διαλέξετε τα σωστά γυαλιά ηλίου για το σπορ που κάνετε

Διάβασε επίσης



Έχουμε μιλήσει πολλές φορές τόσο για τη γυμναστική και την άθληση όσο και για την αντηλιακή προστασία. Δεν έχουμε όμως μιλήσει ακόμα για τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου για κάθε άθλημα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε...

Πώς να διαλέξετε τα σωστά γυαλιά ηλίου για το σπορ που κάνετε


Όποιος έχει κάνει κάποιο σπορ σε εξωτερικό χώρο μέρα μεσημέρι, γνωρίζει πόσο απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου. Η έντονη ηλιοφάνεια χωρίς την προστασία των γυαλιών είναι κυριολεκτικά ένα μαρτύριο, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα μεγάλη ζημιά στα μάτια μας. Από την άλλη, το να φοράμε τα ακατάλληλα γυαλιά μπορεί να μας ξεβολέψει ακόμα περισσότερο ή ακόμα και να βλάψει την υγεία των ματιών μας. Πώς πρέπει, λοιπόν, να διαλέξουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου που θα προστατεύσουν τα μάτια μας και θα μας βοηθήσουν σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο αγαπημένο μας άθλημα;

Γυαλιά ηλίου η σωστή επιλογή




Φακοί

Πολλή προσοχή! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοράτε τα καθημερινά σας γυαλιά, όταν αθλείστε! Οι φακοί μπορεί να σπάσουν με μια απότομη κίνηση και να σας προκαλέσουν σοβαρά τραύματα. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που έχουν τα αθλητικά γυαλιά είναι οι πολυκαρβονικοί φακοί, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί, ελαφριοί και δεν θρυμματίζονται. Επίσης, με δεδομένο ότι η ηλιοφάνεια στους εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι πολύ υψηλή, τα γυαλιά πρέπει να δεσμεύουν στο 100% και τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB), ενώ η απορροφητικότητά τους πρέπει να είναι άνω του 85%. Σε αθλήματα, όπως το σκι ή η ιστιοπλοΐα, ακόμα και μία φορά χωρίς γυαλιά μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στα μάτια.

Σκελετός

Ο σκελετός των αθλητικών γυαλιών ηλίου πρέπει να είναι μαλακός, εύκαμπτος και ελαφρύς. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα γυαλιά ηλίου για αθλητές είναι σε σχήμα μάσκας, για να αγκαλιάζουν αρμονικά το πρόσωπο και να παραμένουν στη θέση τους. Πάντως, δεν είναι υποχρεωτικό να φορέσετε μάσκα. Οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιά εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο και φυσικά διαθέτει τα χαρακτηριστικά των φακών που προαναφέρθηκαν είναι κατάλληλο. Extra plus είναι ο σκελετός που είναι επενδυμένος με υλικό rubber για άνετη εφαρμογή που κρατάει τα γυαλιά στη θέση τους, ακόμα και αν ιδρώσετε.

Απόχρωση φακών

Στους επαγγελματίες αθλητές, υπάρχει ένα ολόκληρο team από οφθαλμίατρους και οπτικούς, οι οποίοι ψάχνουν τη σωστή απόχρωση στους φακούς ανάλογα με το άθλημα. Οι χρωματιστοί φακοί έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που βοηθούν κατά τη διάρκεια της άθλησης. Για παράδειγμα, στο γκολφ έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν οι ανοιχτοί καφέ φακοί, επειδή αυξάνουν την αντίθεση της άσπρης μπάλας με το μπλε του ουρανού και το πράσινο του γρασιδιού. Στο baseball και στο τένις ιδανικοί θεωρούνται οι φακοί στο χρώμα του κεχριμπαριού, επειδή μειώνουν την αντίθεση της σκιάς του ουρανού πάνω στον αγωνιστικό χώρο και ο αθλητής μπορεί να δει καλύτερα τη μπάλα. Στο σκι, οι πορτοκαλί ή ροζ φακοί προσφέρουν καλύτερη όραση στην ομίχλη και αμβλύνουν τις σκιές πάνω στην πίστα.

Άλλα χαρακτηριστικά

Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν σε καλύτερες αθλητικές επιδόσεις είναι οι πολωτικοί (polarized) και οι φωτοχρωμικοί φακοί. Οι πρώτοι μειώνουν την αντηλιά και προσαρμόζονται αμέσως στην έντονη φωτεινότητα, κάτι που είναι απαραίτητο σε αθλήματα, όπως το σερφ και η ποδηλασία. Οι δεύτεροι σκουραίνουν αυτόματα ανάλογα με τη φωτεινότητα και έτσι επιτρέπουν στους αθλητές να βλέπουν καλύτερα, ακόμα και αν ο ήλιος κρυφτεί απότομα πίσω από κάποιο σύννεφο.

Σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου


Για περισσότερες συμβουλές για το πώς να διαλέξετε το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιά ηλίου για το αγαπημένο σας σπορ, επισκεφθείτε τα Καταστήματα Οπτικών Eyebuy.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού με τα σωστά γυαλιά ηλίου!
Εμείς θα τα ξαναπούμε , μετά από μια μικρή ανάπαυλα για διακοπές, στις 21 Αυγούστου!





Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->