Είναι οκ/ Δεν είναι οκ της Διαλειμματικής Νηστείας

Διάβασε επίσης

 Στο πρώτο lockdown αποφάσισα να πειραματιστώ με τη διαλειμματική νηστεία. Στο δεύτερο lockdown αποφάσισα ότι η διαλειμματική νηστεία δεν κάνει για μένα. Στο τρίτο lockdown προσπάθησα να καταλάβω για ποιο λόγο δεν έκανε για μένα. Γιατί όλοι ορκίζονται σε αυτό τον τρόπο ζωής/ μέθοδο διατροφής ενώ εμένα μάλλον δεν με ωφέλησε και τόσο πολύ; Μήπως έκανα κάτι λάθος; Μήπως πήρα κάτι με στραβό μάτι; Μήπως δεν κατάλαβα κάτι καλά; Μήπως δεν είχα μελετήσει επαρκώς το savoir vivre της διαλειμματικής νηστείας; Μα και βέβαια έχει και η διαλειμματική νηστεία το savoir vivre της! Και το καταγράψαμε! Έτσι θα σε αφήναμε;

do's & dont's intermittent fasting

Πριν προχωρήσουμε όμως στα do's & dont's αυτού του τρόπου διατροφής θα σου πω πολύ συνοπτικά τι είναι η διαλειμματική νηστεία. Πολύ απλά και "λαϊκά" λοιπόν είναι η νηστεία με διαλείμματα. Τι εννοούμε νηστεία και πόσο μεγάλα και συχνά είναι τα διαλείμματα; Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα. Ένα πολύ διαδεδομένο είναι το πρωτόκολλο 16:8 και το 18:6. Που σημαίνει πάλι απλά και "λαϊκά" πάλι ότι από τις 24 ώρες που έχει η μέρα τις 16 (συνεχόμενες) ώρες νηστεύεις (δεν τρως απολύτως τίποτα, μόνο νερό) και 8 (συνεχόμενες) ώρες είναι το "παράθυρο σίτισης" όπου μπορείς να καταναλώνεις τα γεύματά σου. Για παράδειγμα μπορείς να τρως από τις 10.00 μέχρι τις 18.00. Από τις 18.00 μέχρι τις 10.00 (της επόμενης μέρας) δεν καταναλώνεις καμία τροφή και κανένα ρόφημα εκτός από νερό φυσικά που μπορείς να το πίνεις άφθονα. Εάν θέλεις να διαβάσεις πιο αναλυτικά την εμπειρία μου, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες κάνε κλικ εδώ. 

Πριν προχωρήσεις παρακάτω, θέλω να διευκρινίσω ότι μιλάω αποκλειστικά και μόνο από τη δική μου εμπειρία και από την έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο. Δεν είμαι γιατρός και φυσικά θα υπάρχουν πολλά πράγματα που μου έχουν ξεφύγει ή πράγματα που δεν γνωρίζω.

do's & dont's intermittent fasting


Είναι οκ:

  • Να έχεις μιλήσει και συνεννοηθεί με τον γιατρό σου ώστε να σου δώσει όποια πληροφορία ή κατεύθυνση χρειάζεσαι για να ακολουθήσεις το πρωτόκολλο που θα σε καλύπτει. Μπορεί να προωθείται ως τρόπος ζωής και όχι ως δίαιτα, αλλά ας μην γελιόμαστε, είναι "νηστεία" οπότε πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις ο,τιδήποτε.
  • Να "σπάσεις" τη νηστεία καμιά φορά. Ακολουθώντας διάφορες ομάδες στα social media παρατήρησα ότι ο κυριότερος λόγος που κάποιος επιλέγει αυτή τη μέθοδο είναι η απώλεια βάρους, άσχετα εάν μακροπρόθεσμα έχει επιπλέον οφέλη. Το πρωταρχικό κίνητρο για την πλειοψηφία είναι η απώλεια κιλών. Δεν βρίσκω όμως κανένα λόγο να υπάρχει τόση αυστηρότητα με το σπάσιμο της νηστείας εφόσον γίνεται μία φορά. Γιατί να νιώσεις τύψεις επειδή έφαγες ένα κρακεράκι κατά τη διάρκεια της "νηστείας" σου ή επειδή πρόσθεσες λεμόνι στο νερό σου; 
  • Να βάλεις έναν στόχο και να προσπαθείς να τον πετύχεις. Ένα κομμάτι που μου άρεσε στην περίοδο της γνωριμίας μου με τη διαλειμματική νηστεία είναι ότι καθημερινά ένιωθα ότι πετυχαίνω έναν στόχο. Σου δίνει μία αίσθηση ολοκλήρωσης και ικανοποίησης. Εάν λοιπόν τη διαλειμματική νηστεία τη βλέπεις σαν ένα μέσο να πετύχεις έναν στόχο, τότε ναι, είναι οκ.
  • Να αποφασίσεις ότι δεν κάνει για σένα. Ας μην γινόμαστε εμμονικοί (ουπς! αυτό ανήκει στα dont's, το γράφω και παρακάτω). Το ότι η διαλειμματική νηστεία δεν λειτούργησε για σένα, σε κούρασε, σε "έριξε", σε απογοήτευσε δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι να καταπιέζεσαι να ακολουθήσεις μία μέθοδο που δεν καλύπτει τις ανάγκες σου. 
do's & dont's intermittent fasting



Δεν είναι οκ:
  • Να νομίζεις ότι είναι μία μαγική δίαιτα. Δεν θέλω να σοκαριστείς με αυτό που θα διαβάσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο λόγος που χάνεις βάρος είναι το θερμιδικό έλλειμμα (δηλαδή το να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες). Στη διαλειμματική νηστεία πετυχαίνεις πιο εύκολα το θερμιδικό έλλειμμα, γιατί έχεις λιγότερες ώρες στη διάθεσή σου για φαγητό. Μέσα σε 8,6,4 ή και 1 ώρα (στα πιο αυστηρά πρωτόκολλα) σίγουρα καταναλώνεις λιγότερη τροφή από ότι εάν έτρωγες συχνά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Εάν όμως στο παράθυρο σίτισης (δηλαδή σε αυτές τις 8,6 ή 4 ώρες) καταναλώνεις ό,τι βρεθεί μπροστά σου ή τρως ανθυγιεινά τότε είναι βέβαιο ότι θα πάρεις βάρος. Κι ας μένεις νηστική τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
  • Να σου γίνει εμμονή. Αυτό είναι πρόβλημα. Όπως είπαμε παραπάνω είναι οκ να θέλεις να ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο ζωής εφόσον σου ταιριάζει, αλλά μην φτάνεις στο άκρο ώστε να σου γίνει εμμονή. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στη διαλειμματική νηστεία, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει εφόσον υποτίθεται ότι σου παρέχει ευελιξία και ελευθερία. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να σου γίνει εμμονή το φαγητό. Έχει διαπιστωθεί έπειτα από μελέτες ότι πολλοί άνθρωποι που δοκίμασαν τη διαλειμματική νηστεία ήρθαν αντιμέτωποι με διατροφικές διαταραχές. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και εφόσον θέλεις να κάνεις κάτι για την υγεία και το σώμα σου τότε πρέπει και να τα αντιμετωπίζεις με σεβασμό και κατανόηση. 
  • Να αρνηθείς την κοινωνική σου ζωή. Δεν μιλάω για αυτή την περίοδο που είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι μας. Μιλάω για μία "κανονική" και φυσιολογική ζωή. Εάν φτάσεις στο σημείο να αρνηθείς την έξοδο για φαγητό με φίλους στις 19.00, επειδή το παράθυρο σίτισης σου κλείνει στις 18.00, εάν αποφεύγεις να πας στα γενέθλια που είσαι καλεσμένη το βράδυ γιατί μετά τις 20.00 πίνεις μόνο νερό, εάν αναβάλλεις όλες σου τις κοινωνικές δραστηριότητες και εξόδους επειδή κάνεις διαλειμματική νηστεία, τότε θα σου πω ότι αυτό δεν είναι το νόημα της ζωής. Ούτε και της διαλειμματικής νηστείας.
Συνοψίζοντας, ναι είναι οκ εφόσον έχεις πάρει τις πληροφορίες σου, να θέλεις να τη δοκιμάσεις με σύνεση μέχρι να δεις πώς θα πάει. Είναι οκ εάν δεις ότι δεν σου ταιριάζει να αποφασίσεις να μην τη συνεχίσεις. Είναι απολύτως οκ εάν δεις ότι σε βολεύει κι ότι νιώθεις καλύτερα κι έχεις περισσότερη ενέργεια και ευεξία να συνεχίσεις να την κάνεις. Είναι οκ όσο είσαι εσύ οκ. 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->