Blogging εναντίον Microblogging

Διάβασε επίσης

Και λοιπόν, έφτιαξες blog. Και ξεκίνησες να αρθρογραφείς και να μοιράζεσαι όλα όσα σε προβληματίζουν και αγαπάς. Έμαθες, ότι χρειάζεται για να το προωθήσεις και να το κάνεις γνωστό και έχεις ήδη αποκτήσει το σταθερό σου κοινό. Παρακολουθείς και τις εξελίξεις διαβάζοντας το edityourlifemag.gr και λες εδώ είμαστε. Είμαι blogger. Και ξαφνικά σου βγαίνουν από τη στροφή οι Microbloggers. Τι είναι το Microblogging και ποιο από τα δύο τελικά ταιριάζει σε σένα;
blogging and microblogging


Η επανάσταση που έφερε το Web 2.0 ήταν η δυνατότητα δημιουργίας περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες. Όμως, καθώς τα χρόνια περνούσαν και με το Web 3.0, Web 4.0 και αισίως και το Web 5.0 είναι αστείο να αγνοήσουμε την μεγάλη συνεισφορά των social media Και φυσικά να μην λάβουμε υπόψη το Microblogging.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε, το Microblogging αναφέρεται στο περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες σε πλατφόρμες όπως το Twitter ή το Instagram. Σε αντίθεση 

Η διαφορά είναι στο μέγεθος...


Η αλήθεια είναι ότι η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στο blogging και στο Microblogging είναι στο μέγεθος του περιεχομένου. Ως blogger δεν έχετε κάποιο περιορισμό στις λέξεις. Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε ολόκληρο βιβλίο bloggάροντας. Αντιθέτως, στο microblogging έχετε στην διάθεση σας συγκεκριμένο αριθμό χαρακτήρων ή λέξεων για να περάσετε το μήνυμα σας.

Διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο


Όπως είναι λογικό, ο περιορισμός στο μέγεθος του κειμένου επιδρά σημαντικά και στο ύφος που θα υιοθετήσει κάποιος. Εκεί που το blogging σου δίνει τα περιθώριά να αναπτύξεις πλήρως το σκεπτικό σου, οι λίγες λέξεις ή φράσεις που θα χρησιμοποιήσεις στο Twitter ή το Instagram διαφοροποιούν και το ύφος 

Επιπλέον, το περιεχόμενο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Άλλωστε, στο blogging είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις και να μην ξέρεις τι να γράψεις, γιατί πρέπει να βρίσκεις διαρκώς ενδιαφέροντα θέματα για το κοινό. Σε αντίθεση με το microblogging που μπορείς να "ξεφύγεις" και με κάτι πιο απλό και καθημερινό όπως απλά μια καλημέρα, μια είδηση από την καθημερινότητα ή απλά μια ιδέα που είχες και ήθελες να την μοιραστείς χωρίς περαιτέρω ανάπτυξη.

Χρόνος και συντήρηση

Επιπρόσθετα, χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και αφοσίωση για ένα blog. Από την συγγραφή μιας ανάρτησης, μέχρι την προώθηση της, τον προγραμματισμό της και τυχόν επιπλέον μέσα όπως video Που μπορεί να την πλαισιώνουν. Ενώ, στο microblogging χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος για να αφιερώσετε.

Σε όλο αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται στο blogging για να συντηρήσεις τις αναρτήσεις σου. Σκεφτείτε μόνο πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαρίζεται κάθε τόσο τα broken links για παράδειγμα. Σε αντίθεση με το microblogging, που το μόνο που απαιτεί είναι λίγη όρεξη και ένα smartphone.

Συχνότητα αναρτήσεων


Στο blog σου μπορείς να αναρτάς τις δημοσιεύσεις σου όποτε επιθυμείς. Συνήθως βρίσκεις συγκεκριμένες ώρες και ημέρες που βολεύουν εσένα ή το κοινό σου (ή και τα δύο) και προγραμματίζεις τις αναρτήσεις σου. και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα ανέβει ένα άρθρο μια φορά την εβδομάδα ή τρεις φορές το μήνα, αλλά όχι μόνο δεν θα επηρεάσει την επιτυχία του blog σου, αλλά θα δώσει και χρόνο στο εκάστοτε άρθρο να "διαβαστεί". Αντιθέτως, στο microbloggging θα πρέπει να ανεβάζεις πολύ πιο συχνά περιεχόμενο, σε μερικές πλατφόρμες ακόμα και κάθε ώρα ή λίγα λεπτά (πχ Twitter) προκειμένου να έχεις το κοινό σου ενημερωμένο και να κρατάς επαφή μαζί του.
Αν μείνει ανενεργό το microblog σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι ακόμα και να χάσεις μέρος από το κοινό σου. Για αυτό και το instagram για παράδειγμα, ζητά συχνές αναρτήσεις ή ακόμα και συχνότερα stories.

blogging vs microblogging


Ακολουθώντας τις τάσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που προβλέπεται για το μέλλον είναι το blogging να παραμείνει στα ίδια δεδομένα, ενώ το microblogging μπορεί να προσφέρει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και έκφρασης για τους χρήστες. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  συνεχίζουν να προσφέρουν διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης και διασύνδεσης.

Αλληλεπίδραση


Το Microblogging σου επιτρέπει να έχεις μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό σου σε αντίθεση με το Blogging. Για αυτό άλλωστε και πολλοί υποστηρίζουμε την συνύπαρξη των δύο για να προωθείς καλύτερα το Blog σου αλλά και να έχει άμεση και διαρκή επαφή με το κοινό που σε ακολουθεί. Και φυσικά, το microblogging είναι κατά πολύ ευκολότερο να το διατηρήσεις και να το αναπτύξεις σε σύγκριση με το παραδοσιακό blogging.


Σε γενικές γραμμές το Blogging απαιτεί λοιπόν πολύ περισσότερο χρόνο και αφοσίωση για την δημιουργία και τη δημοσίευση και προώθηση των αναρτήσεων σε σύγκριση με το microblogging. Από την άλλη, στο microblogging χρειάζεται πιο συχνή ενημέρωση και επικοινωνία, να μην χάνεις επαφή γιατί δεν συγχωράνε εύκολα οι κοινότητες. Για να αρχίσει κανείς στο microblogging απαιτούνται πολύ λιγότερα βήματα και είναι πολύ πιο εύκολο στο να το δημιουργήσεις. Ενώ η αλληλεπίδραση που μπορεί να χτιστεί στο microblogging δίνει πολλαπλάσιες δυνατότητες για Influencers καθώς θα μπορούν να χτίσουν ένα ενεργό κοινό με ικανή ανάδραση σε πραγματικό χρόνο. 


Διάβασε επίσης:


Να θυμάσαι: στο #edityourlifemag θα μαθαίνεις κάτι καινούριο για να κάνεις το μπλογκ σου καλύτερο και τη ζωή σου ως blogger πιο εύκολη. Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->