Μαγνήσιο: το πιο πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό

Διάβασε επίσης

Εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν σε ό,τι μου συμβαίνει (που αφορά τη λειτουργία του οργανισμού) ακούω την ίδια συμβουλή: "Πάρε μαγνήσιο". Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη: 

-"Ξύπνησα μέσα στη νύχτα από κράμπα στο πόδι και ακόμα νιώθω τον πόνο.." 
-"Πάρε μαγνήσιο"
ή
-"Κάθε μήνα υποφέρω από πόνους περιόδου"
-"Έχεις δοκιμάσει να πάρεις μαγνήσιο;"
ή
-"Έχω πονοκέφαλο εδώ και 3 μέρες και δεν περνάει με το παυσίπονο"
-"Γιατί δεν παίρνεις λίγο μαγνήσιο".

Κάπου εκεί κατάλαβα ότι το μαγνήσιο είναι ίσως κάτι παραπάνω από ένα πολύτιμο μέταλλο. Και ίσως θα πρέπει να του δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα και να το ψάξω κάπως παραπάνω. Και έψαξα, και δοκίμασα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Τα οφέλη για την υγεία είναι αμέτρητα πραγματικά. Και οι τροφές που μπορούμε να το βρούμε πάρα πολλές. Είναι ένα μέταλλο τόσο ζωτικής σημασίας, τόσο εύκολο να το βρεις, κι όμως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη του. Για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό; Είτε από ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη, είτε από δυσαπορρόφηση (όπως συμβαίνει με τη νόσο του Crohn). 



Τι προσφέρει το μαγνήσιο στον οργανισμό;

  • Πρόληψη της ημικρανίας. Ναι λοιπόν, είναι γεγονός. Η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των ημικρανιών ή έστω στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Καλύτερη υγεία των οστών. Μπορεί το ασβέστιο και η βιταμίνη D να είναι υπεύθυνα για την καλή υγεία των οστών, όμως το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφησή τους.
  • Καλύτερη διάθεση. Έχει διαπιστωθεί κατόπιν ερευνών ότι το μαγνήσιο συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης καθώς επιδρά στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. 
  • Μειώνει την εμφάνιση μυικών πόνων. Κάνει θαύματα στον αγώνα σου με τις κράμπες, είτε αυτές προέρχονται από σωματική άσκηση είτε από πόνους περιόδου. 
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Το μαγνήσιο συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, που είναι υπεύθυνες για την χαλάρωση του οργανισμού και την προετοιμασία του να μπει σε κατάσταση ύπνου. 
  • Συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το μαγνήσιο έχει καθαρτικές ιδιότητες όταν λαμβάνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς συγκρατεί περισσότερο νερό στο έντερο συμβάλλοντας στην καλύτερη μυική λειτουργία. 
  • Συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου. Κατόπιν ερευνών έχει διαπιστωθεί ότι το μαγνήσιο δρα προληπτικά ενάντια στον διαβήτη ενώ εάν έχει γίνει διάγνωση με την πάθηση, τότε συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. 


Σε ποιες τροφές υπάρχει το μαγνήσιο;

Τα καλά νέα είναι ότι το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές τροφές. Εάν όμως θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψή του και να λάβεις επαρκείς ποσότητες, τότε καλύτερα να επιλέξεις τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:
  • Ξηροί Καρποί: Πιο συγκεκριμένα μία μερίδα από αμύγδαλα και κάσιους μπορούν να σου προσφέρουν μία ικανοποιητική ποσότητα του μαγνησίου που χρειάζεται ο οργανισμός σου, όχι όμως όλη. 
  • Κολοκυθόσπορος, παρέχει το 37% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο
  • Μπανάνα, προσφέρει το 10% περίπου της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Μαύρη σοκολάτα, προσφέρει περίπου το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Βρώμη, προσφέρει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών
  • Τόφου, μισή κούπα προσφέρει 37mg μαγνησίου
  • Μπρόκολο, μισή κούπα προσφέρει 51mg μαγνησίου
Έχε υπόψη σου ότι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου είναι 320mg για γυναίκες άνω των 30 ετών και 420mg για άνδρες άνω των 30 ετών, ενώ οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη χρειάζονται 40mg παραπάνω ημερησίως.

Εσύ έχεις βάλει στη διατροφή σου το μαγνήσιο; 

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->