Ποιες τροφές πρέπει να βάλω στη διατροφή μου το φθινόπωρο;

Διάβασε επίσης

 Πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι φθινοπώριασε για τα καλά. Αφού κρύφτηκαν τα μαγιό στα βάθη της αβύσσου, εχμ της ντουλάπας εννοούσα, και μεταφέρθηκαν τα σορτσάκια στα πάνω φύλλα της ντουλάπας, ναι μπορώ να πω ότι το καλοκαίρι μας χαιρέτησε. Κι ενώ έξω βρέχει καταρρακτωδώς κι εγώ  ψάχνω χειμωνιάτικους προορισμούς για την επόμενη απόδραση έχοντας παράλληλα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να στρώσω και τα χαλιά, κάτι στην όλη εικόνα με χαλάει. Και είναι η παγωμένη λεμονάδα που έχω δίπλα μου. Τώρα θα μου πεις "δηλαδή τον χειμώνα δεν μπορούμε να πίνουμε κρύα ροφήματα; Κρύο καφέ; Μια μπύρα βρε αδερφέ!", θα σου πω, ναι εννοείται, ό,τι θέλεις τρως και πίνεις. Μην ξεχάσεις μόνο να εντάξεις και κάποιες πιο "χειμωνιάτικες" τροφές στη διατροφή σου. Γιατί; Γιατί κάθε τροφή έχει την εποχή της. Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τον καιρό του. Και τον σκοπό του. 




Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να εντάξω στη διατροφή μου το φθινόπωρο;

  1. Μήλα. Τα μήλα είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του χειμώνα. Τώρα θα βρεις τα πιο σκληρά, νόστιμα, κατακόκκινα (ή και καταπράσινα) μήλα. Είναι έτοιμα να θωρακίσουν τον οργανισμό σου και να τον προστατέψουν από κρυολογήματα και εποχικές λοιμώξεις. Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά αλλά και πηγή φυτικών ινών. Δεν βγήκε τυχαία το "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα". Τώρα τα χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ!
  2. Αχλάδια. Είναι ίσως το αγαπημένο μου φθινοπωρινό-χειμωνιάτικο φρούτο. Αυτή την εποχή θα σου δώσει την πιο γλυκιά γεύση, θα είναι ζουμερό και λαχταριστό! Τα αχλάδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Θεωρούνται φάρμακο για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και ο καλύτερός σου σύμμαχος για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, λόγω του χαλκού που περιέχουν.
 

3.Κολοκύθα. Για κάποιο λόγο έχω συνδυάσει την κολοκύθα με το Halloween που καθόλου δεν μου αρέσει. Το Halloween, όχι η κολοκύθα. Η κολοκύθα είναι υπέροχη! Γλυκιά και μπορείς να φτιάξεις άπειρες συνταγές με αυτή. Είναι πλούσια σε β-καροτένη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης, αλλά και στην διατήρηση της νεανικής όψης της επιδερμίδας. 
4. Παντζάρια. Επιτέλους ήρθε η εποχή τους! Τα παντζάρια είναι πολύ πλούσια σε φυσικά νιτρικά άλατα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.



5. Ρόδι. Καθαρά χειμωνιάτικο φρούτο, και μάλιστα συνδυασμένο με τα Χριστούγεννα! Προσωπικά με εκνευρίζει όταν το καθαρίζω, αλλά η γεύση του με αποζημιώνει. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ακόμα και σε σύγκριση με το πράσινο τσάι υπερτερεί. Ένα μόλις ρόδι καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, εμποδίζει την αύξηση της κακής χοληστερόλης και κατεβάζει την αρτηριακή πίεση.
6. Ακτινίδιο. To ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, χαλκό, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και φώσφορο. Συμβάλλει στην υγιή όψη του δέρματος, στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και βοηθάει στην μείωση της πίεσης. Δεν θεωρείται άδικα το φάρμακο της φύσης.
7. Μανταρίνι. Ακόμα ένα αγαπημένο φρούτο που μπορώ να πω ότι μου λείπει το καλοκαίρι. Εκτός από αυτή την υπερφανταστική μυρωδιά έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και καροτένιο που συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών, δοντιών αλλά και των ματιών. Είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης C που όπως είναι γνωστό συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού προλαμβάνοντας κρυολογήματα και ιώσεις. Επιπλέον οι φυτικές ίνες που περιέχει δίνουν αίσθημα κορεσμού, βοηθούν την πέψη και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. 

Εσύ έχεις εφοδιάσει τα ντουλάπια σου με αυτά τα τρόφιμα; 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->