Διαχείριση χρόνου-Στοχοθεσία
Και μόνο στο άκουσμα αυτής της λέξης βαριέμαι... Πόσο μάλλον να κάτσω να γράψω ένα ποστ για αυτό! Η πρώτη μου αντίδραση πριν τελικά αρχίσω να γράφω το παρακάτω κείμενο.
Γράφει η Μαρία από το ιστολόγιο Μαμά πάω δημοτικό!
Γιατί;
Μήπως επειδή βαριέμαι, είμαι αναβλητική, θεωρώ πως αν ασχοληθώ με την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού μου χρόνου και την επίτευξη των στόχων μου, θα προσθέσω μία επιπλέον δουλειά πάνω μου;
Κοίτα τι έγινε τώρα: Γράφοντας την τελευταία παράγραφο κάτι έγινε αυτόματα μέσα μου.
Σαν μία φωνούλα που μου λέει "ωραίο είναι αυτό Μαρία, προχωρά"
Γιατί; Μα είναι απλό: Είναι καταπληκτικό να έχεις ένα στόχο και ακόμη καλύτερο, να έχεις βάλει ένα πλάνο για να τον φτάσεις!
Πολλές φορές μέσα στην ημέρα μπορεί να "πελαγώνουμε" με αυτά που έχουμε να κάνουμε. Αφού κάνουμε όσα μπορούμε, πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας. Διαπιστώνουμε πως ξεχάσαμε αυτό και... το άλλο.
Μα φυσικά και το ξεχάσαμε.
Δεν είμαστε μηχανές!
Το σημειώσαμε κάπου;
Κάναμε ένα πλάνο της ημέρας μας ανάλογα με αυτά που έχουμε, πρέπει και θέλουμε να κάνουμε;
Χρησιμοποιησα τρία διαφορετικά ρήματα.
- Τι έχω να κάνω
- Τι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει
- Τι θέλω να το κάνω
Ξέρω, ξέρω! Υπάρχουν πράγματα που μέσα στη ημέρα πρέπει να γίνουν, δεν μπορείς να τα αποφύγεις κάντα λοιπόν για να ξεμπερδεύεις. Εμένα με βοηθάει να βάζω μουσική, όποια μουσική με εμπνέει εκείνη την στιγμή, μου δίνει κέφι, κάνοντας κάποιες δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν και δεν μπορώ να αποφύγω.
Για πάμε λίγο όμως στο πλάνο.
Σημειώνουμε με μολύβι και χαρτί σε ένα τετράδιο που έχουμε μόνο για αυτό το σκοπό. (ένα ημερολόγιό, ένα ημερήσιο planner) όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα.
Όλα. Ακόμη και το μπάνιο μας ή το λάδωμα της πόρτας που τρίζει ένα μήνα (δεν μπορώ να τη ακούω) και ξεχάσαμε πάλι να κάνουμε. Γράφουμε την ώρα που θα το κάνουμε και υπολογίζουμε πόσο θα διαρκέσει.
Έπειτα διαβάζοντας τα ξανά, επιλέγουμε τα τρία βασικότερα από αυτά. Τις τρεις top προτεραιότητες της ημέρας.
Τις γράφουμε λοιπόν σε ένα χωριστό πλαίσιο πάνω πάνω.
Σημαντικό: Οπωσδήποτε μία από τις top προτεραιότητες της ημέρας να είναι έχει να κάνει με τη διασκέδαση μας. Καλά διαβάσατε. Ο χρόνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μας δίνεται και εμείς οφείλουμε να τον απολαμβάνουμε. Αυτό, εκτός από την ευχαρίστηση, μας δίνει με τη σειρά του και επιπλέον θέληση, κίνητρο για να συνεχίσουμε. Να κάνουμε και τα υπόλοιπα.
Επαναλαμβάνω 2 με 3 (δουλειές) και 1 πράγμα που μας ευχαριστεί. Οτιδήποτε οποίο και αν είναι αυτό. Εμείς ξέρουμε.
Δεν γίνεται να έχεις 15 προτεραιότητες.
Μπορεί να έχεις 15 πράγματα να κάνεις αλλά σε αυτά που θέλεις να δώσεις περισσότερο σημασία, αυτά που τελικά έχουν περισσότερο σημασία, είναι και πρέπει να είναι λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού σου. Η μέρα έχει 24 ώρες. Δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι επίσημο.
Βάλε ως πρώτο task ημέρας αυτό που είναι πιο δύσκολο και το αναβάλλεις, να φύγει, να ξεμπερδεύεις με αυτό!
Στην πορεία της ημέρας τικάρεις με (ν) αυτά που έχεις πραγματοποιήσει.
Τί μεγάλη ευχαρίστηση μου δίνει αυτό το τικ!
Κάπως έτσι βλέπουμε τι κάναμε και τι όχι μέσα στην ημέρα μας, ποια αφήσαμε στη μέση ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στη βδομάδα κπλ. Επαναπροσδιορίζουμε τι χρειάζεται να μεταφέρουμε από αυτά που δεν ολοκληρώθηκαν για την επόμενη και τι όχι. Κάποια μπορεί να μην χρειάζεται να γίνουν τελικά.
Αν βρέχει δεν θα ποτίσεις τα λουλουδια, ποτίζονται μόνα τους και δεν γίνεται να πας τα παιδιά παιδική χαρά. Βρέχει λέμε!
Τα ψώνια από το super market μπορεί να τα έκανε κάποιος άλλος ή να μπορούν να μετατεθούν για άλλη στιγμή.
Κάπως έτσι προχωράμε για την επόμενη.
Τα πολλαπλά οφέλη του ημερήσιου προγραμματισμού
Όταν θα πεις ξανά "μα πόσο βαριέμαι με τη διαχείριση χρόνου" διάβασε και αυτό:
- Δεν σου παίρνει χρόνο, 5 με 10 λεπτά maximum.
- Βοηθάει στο να γίνουμε πιο αποδοτικοί. Σε επαγγελματικό επίπεδο, στην οικογένεια μας, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
- Βοηθάει να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας θέτοντας τους καθημερινούς μας στόχους
- Κάνουμε περισσότερα, δεν αμελούμε, γινόμαστε λιγότερο αναβλητικοί.
- Έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του χρόνου: Τι χωράει και τι μπορεί τελικά να γίνει μέσα στην ημέρα μας.
- Είμαστε πιο χαρούμενοι με εμάς τους ίδιους, και συχνά και οι γύρω μας με εμάς. Θέτοντας τους καθημερινούς μας στόχους δημιουργούμε μέσα μας μία προτροπή, θα μπορούσαμε να πούμε, μία επιπλέον διάθεση για ζωή.
Κάτι από αυτά δεν λειτουργεί σε εμένα...
- Δεν θα σου πω ψέματα! Το: "Βάλε ως πρώτο task ημέρας αυτό που είναι πιο δύσκολο και το αναβάλλεις να φύγει, να ξεμπερδεύεις με αυτό", δεν μπήκα καν στον κόπο να το δοκιμάσω και ούτε πρόκειται. Θα μου φανεί βουνό. Ακόμα κι αν το κάνω δεν θα γίνει με ευχαρίστηση ούτε με το φουλ των δυνατοτήτων μου! Απλά διότι δεν είμαι πρωινός τύπος. Δεν θα σηκωθώ να πάω για joking 6 η ώρα το πρωί. (μόνο που το σκέφτηκα κουράστηκα)! Δεν θα ανοίξω τον υπολογιστή ή το κινητό μου μόλις ξυπνήσω. Είμαι αργής καύσης...γίνομαι πιο παραγωγική ας πούμε 3 ώρες αφού ξυπνήσω! Οπότε στην αρχή της ημέρας μου, θα βάλω πιο απλά και βατά πράγματα και μετά τις 12 μμ . θα βάλω το πιο απαιτητικό. (Αν είσαι πρωινός τύπος αγνόησε την παράγραφο αυτή).
- Δεν το κάνω κάθε μέρα. Αν και ξέρω πως με βοηθάει και με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα δεν κάνω το ημερήσιο μου planner καθημερινά. Ίσως αυτό το άρθρο να αποτελεί και για την ίδια τη συγγραφέα δέσμευση και προτροπή για την καθημερινή του εφαρμογή.
Μία καινούργια συνήθεια μας παίρνει χρόνο ώστε να τη συνηθίσουμε. Περίπου 21 μέρες με ένα μήνα σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες. Οπότε στην αρχή θέλει να επιμείνουμε λίγο περισσότερο μέχρι να το κάνουμε αυτόματα. Να σημειώνουμε το ημερήσιο πλάνο χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η καθένας μας έχει και λειτουργεί ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟ. Εσύ ξέρεις πως θα εφαρμόσεις, τις παραπάνω οδηγίες πως θα τις προσαρμόσεις στην καθημερινότητά σου.
Σε εσένα τι λειτουργεί καλύτερα με τη διαχείριση και την οργάνωσή του προσωπικού σου χρόνου; Έχεις κάτι άλλο να προτείνεις στις αναγνώστριες μας;
Μαρία από το ιστολόγιο Μαμά πάω δημοτικό!
Υ.Γ. Αν χρειάζεσαι ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης blogger κάνε κλικ εδώ.
Δημοσίευση σχολίου
Take a moment to leave a comment!