Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Διάβασε επίσης

Πολύ συχνά διαβάζουμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Πόσο αληθεύει όμως? Και στην τελική έχουμε ανάγκη όλοι την ίδια ποσότητα νερού?




Όπως έχει ο καθένας διαφορετικές ανάγκες στη διατροφή και στην άσκηση, έτσι έχει και διαφορετικές ανάγκες στην πρόσληψη νερού. Ο γενικός κανόνας των 8-10 ποτηριών παραείναι γενικός.

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να μην καταναλώνουμε νερό, ή να θεωρούμε ότι έχουμε λάβει επαρκή ποσότητα από την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Λάθος ίδιας βαρύτητας είναι το να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Όχι δεν ισχύει ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο καλύτερο είναι για την υγεία μας. Υπάρχουν ομάδες που την παραπάνω λήψη νερού δεν μπορεί να τη διαχειριστεί ο οργανισμός τους, όπως άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. Είμαστε 60% νερό και θα πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό σταθερό.

Πότε και ποιο πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο νερό όμως? Σίγουρα τα παιδιά και οι αθλητές, αλλά και όσοι έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Επίσης η αυξημένη έκθεση στον ήλιο δημιουργεί την ανάγκη λήψης μεγαλύτερης ποσότητας νερού, επομένως ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να μην το ξεχνάμε και να εφαρμόζουμε τουλάχιστον τον γενικό κανόνα των 8 ποτηριών!


Σε αυτόν τον γενικό κανόνα έρχεται να προστεθεί κι ένας άλλος που λέει ότι όσο αυξάνονται τα κιλά τόσο αυξάνεται το νερό που πρέπει να πίνουμε. Σε έναν μέσο ενήλικα βάρους περίπου 63 κιλών αντιστοιχούν 2 λίτρα νερό (πάντα μιλώντας γενικά, γιατί παίζει ρόλο και η δραστηριότητα του καθένα).

Ωστόσο μην ξεχνάς ότι το νερό που λαμβάνουμε καθημερινά δεν είναι μόνο από τη βρύση, αλλά και από τις τροφές. Για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούνται από 90-95% νερό περίπου και ένα κεσεδάκι γιαούρτι ισούται με ένα ποτήρι νερό. Επομένως παρατηρώντας τη διατροφή σου μπορείς να προσδιορίσεις και το νερό που χρειάζεται να πιεις.

Τώρα εάν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που "ξεχνάνε" να πιουν νερό και δεν έχουν πειστεί ότι επιβάλλεται να το κάνουν, υπάρχουν μερικά τρικς που τα έχω εφαρμόσει κι εγώ και πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν:

  • Πιες ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσεις το πρωί. Από ένα σημείο και μετά αυτή η κίνηση θα γίνεται μηχανικά και σχεδόν δεν θα καταλαβαίνεις ότι το κάνεις. Λένε μάλιστα ότι αυτή η συνήθεια "ξυπνάει" τον οργανισμό και το μεταβολισμό σου!
  • Πιες ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Αυτό θα περιορίσει και την όρεξή σου και θα καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες. Άλλωστε πολλές φορές νιώθουμε αίσθημα πείνας, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε και δεν το καταλαβαίνουμε και ουσιαστικά ξεδιψάμε λαμβάνοντας το νερό που περιέχεται στην τροφή.
  • Να έχεις ένα μπουκάλι/κανάτα νερό στο γραφείο σου. Έτσι θα το βλέπεις συνέχεια και θα θυμάσαι ότι πρέπει να πιεις. 
  • Υπάρχουν applications που σου υπενθυμίζουν να πίνεις νερό και έχουν και πινακάκια που συμπληρώνεις για να βλέπεις την πρόοδό σου κι αν έπιασες το στόχο σου!
Τέλος πρέπει να σημειωθεί κάτι πολύ σημαντικό: Μην πίνεις νερό μόνο όταν διψάς. Όταν έχεις αυτό το αίσθημα σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ήδη χάσει ποσότητα υγρών και χρειάζεται αναπλήρωση. Φρόντισε να προλαβαίνεις τη δίψα σου! 

Εσύ πόσο νερό πίνεις καθημερινά?

Βίλλυ από Make up your dayz 

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->