Πώς έχασα κιλά με την Αγιουρβεδική διατροφή

Διάβασε επίσης

   Πριν από 3 μήνες περίπου έπαθα ένα μικρό πρόβλημα στο μάτι. Επισκέφτηκα τον γιατρό μου, έκανα την απαραίτητη θεραπεία, ακολούθησα την αγωγή που μου έδωσε, τις συμβουλές του και όλα τα σχετικά. Δε σου κρύβω όμως ότι τρόμαξα πολύ. Άρχισε να με επηρεάζει και αυτό είχε επιπτώσεις και στην ψυχολογία αλλά και στην καθημερινότητά μου. 
   Έπρεπε να ενημερώσω και τη δασκάλα της yoga για το πρόβλημα που προέκυψε ώστε να προσαρμόσει τις ασκήσεις (πολλές απαγορευόταν να τις εκτελέσω). Συζήτησα το πρόβλημά μου μαζί της και τότε με ενημέρωσε για την Αγιουρβέδα.

ayurvedic diet



Η Αγιουρβέδα είναι μια αρχαία ινδική ιατρική μέθοδος, για την ακρίβεια το αρχαιότερο καταγεγραμμένο θεραπευτικό σύστημα στον κόσμο. Δεν καταπολεμά κάποια ασθένεια, αλλά στηρίζεται στη φιλοσοφία "η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία" και ενισχύει την ενέργεια του σώματος μέσω της διατροφής. Δεν έχω ειδικές γνώσεις πάνω στην αγιουρβέδα, οπότε θα μοιραστώ τη δική μου εμπειρία κι αν σε ενδιαφέρει κι εσένα, μπορείς να το ψάξεις και να βρεις την κατάλληλη διατροφή!

Μετά από ανάλυση του προφίλ μου και διάφορες ερωτήσεις που μου έκανε, κατέληξε στον αγιουρβεδικό τύπο μου. Εδώ να σε ενημερώσω ότι η αγιουρβέδα αναγνωρίζει περίπου 10 μεταβολικούς τύπους (3 καθαρούς τύπους και οι υπόλοιποι μικτοί τύποι). Με ενημέρωσε λοιπόν ότι είμαι ο πύρινος τύπος (ή αλλιώς Pita). Και με βάση αυτόν τον τύπο μου έδωσε οδηγίες σχετικά με τροφές που ενδείκνυται να τρώω και τροφές που καλό είναι να αποφεύγω (εντελώς). Δεν ήταν κάποια δίαιτα με πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό. Μόνο κατηγορίες τροφών που μπορούσα να τις καταναλώσω όπως ήθελα. Όμως είχε άλλες δυσκολίες στην αρχή, θα τις δεις παρακάτω αναλυτικά!

Εβδομάδα 1η: Το πήρα πολύ ζεστά το θέμα, όχι για να αδυνατίσω, αλλά επειδή ήθελα να βοηθήσω/ενισχύσω το θέμα που προέκυψε με το μάτι μου και γενικότερα το σώμα και την υγεία μου. Την πρώτη εβδομάδα δυσκολεύτηκα αρκετά. Οι τροφές χωρίζονταν σε κατηγορίες: γλυκές, πικρές, αλμυρές, ξινές, στυφές, πικάντικες κτλ. Είχα κολλήσει λοιπόν το φυλλάδιο με τις οδηγίες στο ψυγείο και προσπαθούσα να αποστηθίσω τις τροφές απ' έξω και να θυμάμαι ποιες κατηγορίες είναι για εμένα και ποιες όχι. Όχι ντομάτα, όχι κρεμμύδι, όχι αλμυρά και σκληρά τυριά. Ναι στα υπόλοιπα λαχανικά, στα φρούτα εκτός από το γκρέιπφρουτ, στα μαλακά και γλυκά τυριά. Όσο περνούσαν οι μέρες συνειδητοποίησα ότι οι τροφές που επιτρέπονταν ήταν και οι τροφές που μου άρεσαν περισσότερο, ενώ αυτές που απαγορεύονταν ήταν αυτές που δεν συμπαθούσα ιδιαίτερα! 

ayurvedic diet


Εβδομάδα 2η: Ευτυχώς αυτή η διατροφή δεν έχει κάποιες εξεζητημένες απαιτήσεις. Στην πραγματικότητα στηρίζεται σε όλες τις τροφές που υπάρχουν γύρω μας και στο σπίτι μας. Οπότε δε χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη λίστα στο σούπερ μάρκετ, ούτε κάποια ιδιαίτερη παραγγελία όταν έτρωγα έξω. Επιπλέον άρχισα να συνηθίζω τον διαχωρισμό, χωρίς βέβαια να τα ακολουθώ όλα κατά γράμμα. Έκανα λάθη, μπερδευόμουν, αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο είχα μπει στο νόημα! Άρχισα να κατανοώ τι σημαίνει "τροφές που εξισορροπούν την ενέργειά μου" οπότε σιγά σιγά τα πράγματα ήταν και πιο εύκολα.

Εβδομάδα 3η: Άρχισα να νιώθω λίγο πιο ανάλαφρη, λιγότερο "φουσκωμένη" και είχε περιοριστεί κάπως η αδηφάγα όρεξή μου (αυτό ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά μου, μετά το pop δεν έχει stop)! Δεν είχα όλη την ημέρα το φαγητό στο μυαλό μου, μετά το κάθε γεύμα ένιωθα χορτάτη χωρίς όμως να το έχω παρακάνει. Το πιο σημαντικό: δεν ένιωθα ότι θέλω "κάτι ακόμα για τη γεύση"

Εβδομάδα 4η: Σκέφτηκα να ζυγιστώ. Αφού κάνω που κάνω τη συγκεκριμένη διατροφή, η οποία έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, να μη δω και τι αλλαγές μπορεί να έχει (ή και να μην έχει) στα κιλά μου; Κι όμως! Μείον 3,5 κιλά χωρίς να το καταλάβω!

Εβδομάδα 5η: Αφού είχα χάσει και 3.5 κιλά συνέχισα να ακολουθώ αυτή τη διατροφή με περισσότερο ζήλο! Όπως με είχε ενημερώσει από την αρχή η δασκάλα της yoga, η αγιουρβέδα έχει μακροπρόθεσμα και συνολικά οφέλη. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι τροφές που ενδείκνυται για κάθε τύπο είναι τροφές που αρέσουν στον κάθε τύπο. Είμαι σίγουρη ότι σκέφτεσαι "Δηλαδή εμένα που μου αρέσουν τα σουβλάκια, θα μπορώ να τρώω σουβλάκια και να αδυνατίζω;" Αυτή την απορία την είχαν οι φίλες μου! Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω σε αυτό, μάλλον όχι, αν σκεφτείς ότι τα σουβλάκια είναι παχυντικά ανεξάρτητα από αγιουρβεδικές διατροφές κι όλα τα άλλα. Όμως θα βρεις τροφές που δεν ήξερες ότι μπορεί να σε επιβαρύνουν. Για παράδειγμα εγώ αποφεύγω τον ανανά. Ο ανανάς όχι μόνο είναι υγιεινός και θρεπτικός, αλλά είναι και τρομερά λιποδιαλυτικός! Είναι όμως ξινός και για τον δικό μου τύπο δεν ενδείκνυται. Δεν θα παχύνω αν φάω ανανά, ούτε θα συμβεί κάποια καταστροφή. Όμως είναι πολύ πιθανό να μου δημιουργήσει αίσθημα αυξημένης όρεξης, παραπάνω δίψα ή ακόμα και αίσθημα ανικανοποίητου της γεύσης. 

   Πριν από 2,5 μήνες ξεκίνησα την αγιουρβεδική διατροφή και μπορώ να πω ότι είναι ο πιο εύκολος και υγιεινός τύπος διατροφής που έχω κάνει ποτέ. Δεν θα σε μαλώσει κανένας αν κάνεις λάθη, αν ξεφύγεις, ή αν δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες, γιατί κανένας δεν θα σε παρακολουθεί και δεν θα σε ελέγχει. Εκτός από εσένα την ίδια! Και μόλις διαπιστώσεις μόνη σου τα οφέλη που έχει στο σώμα σου, στη διάθεσή σου και στην ψυχολογία σου, δεν θα θέλεις να τη σταματήσεις ποτέ! Και κάτι τελευταίο που κατάλαβα είναι ότι τελικά δεν είναι μια μόδα, ή κάποια δίαιτα- εξπρες (καλά δίαιτα εξπρες δεν θα μπορούσε να είναι), είναι ένας συνολικός τρόπος ζωής!

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->