Ποιος είναι ο κανόνας 80/20 και πώς σε βοηθάει στο να μην πάρεις κιλά

Διάβασε επίσης

Εντάξει το παραδέχομαι. Διαβάζω μανιακά άρθρα για διατροφή και fitness γενικότερα και δοκιμάζω όλα τα trends που κυκλοφορούν σχετικά με αυτά τα θέματα! Και όταν αυτά τα trends συνοδεύονται από αριθμούς, αναλογίες, κανόνες κτλ τότε είναι που ανυπομονώ να τα δοκιμάσω! Δεν θα μπορούσα να αφήσω λοιπόν να περάσει απαρατήρητος ο κανόνας 80/20, ο οποίος λένε μάλιστα ότι είναι η μεγαλύτερη τάση στο Holywood. Ποιος είναι όμως αυτός ο κανόνας και που αναφέρεται?


Αναφέρεται στη διατροφή. Όταν κάνεις μια συγκεκριμένη διατροφή είτε για να χάσεις βάρος, είτε για να διατηρήσεις το βάρος σου πρέπει να είσαι πειθαρχημένος, εγκρατής, συνεπής, και κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη και λίγο ακοινώνητος. Πώς μπορείς να βγεις με την παρέα σου όταν είναι μέρα αποτοξίνωσης? Και τι να παραγγείλεις στο εστιατόριο, γιαούρτι με δαμάσκηνα? Γι' αυτό βγήκε αυτός ο κανόνας! Για να απελευθερώσει όλους εμάς τους έρμους που προσπαθούμε πάντα να κάνουμε υγιεινές επιλογές, αλλά δε μας βγαίνει πάντα.

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, τρως 80% υγιεινά και 20% αυτό που θέλεις. Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι πάντα πειθαρχημένος και επειδή θέλει να νιώθει και λίγο ελεύθερος κι όχι ότι βρίσκεται συνεχώς σε τιμωρία. Και δε χρειάζεται να ανησυχείς και να αγχώνεσαι με τα μαθηματικά και να υπολογίζεις ποσοστά. Εάν τρως πέντε γεύματα την ημέρα, τότε τα τέσσερα θα είναι υγιεινά και σύμφωνα με το πρόγραμμά σου και το ένα μπορεί να περιέχει και λίγο υδατάνθρακα παραπάνω. Οι ειδικοί λοιπόν υποστηρίζουν ότι αυτό το μοτίβο σε βοηθά να κρατήσεις τις υγιεινές σου συνήθειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου και όχι αποκομμένος από το περιβάλλον σου επειδή προσέχεις τη διατροφή σου. Εγώ από προσωπική εμπειρία θα συμφωνήσω με το πρώτο σκέλος, ότι συμβάλει στη διατήρηση ενός μεγαλύτερης διάρκειας υγιεινού τρόπου ζωής και σε κρατάει ασφαλή από δίαιτες αστραπή.


Ας μην ξεχνάμε και το δικό μας ρητό "παν μέτρον άριστον". Δε χρειάζεται να φτάνουμε σε ακρότητες και να ξεπερνάμε συνεχώς τα όριά μας ούτε να παίζουμε με τις αντοχές μας για να φτάσουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Άλλωστε αυτή η τακτική είναι ανθυγιεινή από μόνη της, δε νομίζεις?

Πηγή: www.popsugar.com

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->