Πως να οργανωσεις την κουζινα σου για το Φθινοπωρο

Διάβασε επίσης

Φίλη μου στο προηγούμενο ραντεβού μας σου έδωσα κάποια tips για να εξοικονομήσεις χρήματα από τη λίστα σχολικών του Σεπτέμβρη. Σήμερα όμως σκέφτηκα να σου γράψω τα δικά μου tips για την οργάνωση της κουζίνας για το Φθινόπωρο. Σα γνήσια ζυγός όταν  τελειώνει το καλοκαιράκι, αρχίζω τις σκέψεις περί ανανέωσης και οργάνωσης του σπιτιού, του γραφείου μου ακόμα και της ζωής μου. Σήμερα λοιπόν θα επικεντρωθούμε στην κουζίνα που κατά τη γνώμη μου είναι ένα κομβικό δωμάτιο του σπιτιού.

How to organise your kitchen for Fall



Κάποτε παλιά (πολύ πριν αποκτήσω δικό μου "επίσημο" νοικοκυριό) κορόιδευα τη μαμά μου που κάθε εξάμηνο έβγαζε τα πάντα εκτός ντουλαπιών και έκανε γενική καθαριότητα!!! Που να ήξερα;;; Και μάντεψε...τώρα πια με κοροϊδεύει η μαμά μου!!!

Για πάμε να ξεκινήσουμε:

1. Καθαριότητα ψυγείου
Διάλεξε μια μέρα πριν ψωνίσεις από σούπερ μάρκετ και λαϊκή ώστε το ψυγείο σου να είναι σχετικά άδειο και βγάλε όλα τα πράγματα από τη συντήρηση για λίγη ώρα. Τσέκαρε την ημερομηνία λήξης σε όλες τις συσκευασίες και βεβαιώσου πως είναι όλα εντάξει. Σε ένα μπολ ή λεκανάκι βάλε λίγο απορρυπαντικό πιάτων ή αν έχεις πλάκα από σπιτικό πράσινο σαπούνι (γιατί λευκαίνει και τα λευκά σημεία του ψυγείου) και ξεκίνα να καθαρίζεις όλες τις επιφάνειες του ψυγείου και μετά να τις ξεπλένεις με ένα βέτεξ. Κι εδώ σου έχω ένα μυστικό για να μοσχομυρίσει το ψυγείο σου. Αφού τελειώσεις με το πλύσιμο των επιφανειών, βάλε στο λεκανάκι σου νερό με μια μεγάλη σχετικά ποσότητα ούζου και πέρασε ξανά τις επιφάνειες κι άσε να στεγνώσουν. Μυστικά από γιαγιά Πόντια και φοβερή νοικοκυρά!!! Κάνε το και θα με θυμηθείς!!! Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και στην κατάψυξη απλά σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Αν το ψυγείο είναι λευκό εξωτερικά συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο κι έξω. Αν είναι INOX, τότε για να γυαλίσει μετά την καθαριότητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μικρή ποσότητα από baby oil σε καθαρό πανί κι απλά να το τρίψεις καλά.

2. Οργάνωση ντουλαπιών.
  • Βγάλε έξω το περιεχόμενο από ένα ντουλάπι κάθε φορά. Καθάρισε εσωτερικά και στο πορτάκι το ντουλάπι σου και ξεχώρισε τα άχρηστα πράγματα που μόνο χώρο σου πιάνουν και τίποτε άλλο. Θα εκπλαγείς με το πόσος χώρος θα ελευθερωθεί. 
  • Επίσης κατά το ξεκαθάρισμα που περιγράφεται παραπάνω θα βρεις και πολλά άδεια γυάλινα βάζα από μαρμελάδες ή μαγιονέζα κλπ. Βγάλε τις ετικέτες τους, αφήνοντας τα βάζα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό, απορρυπαντικό πιάτων και ξύδι και θα έχεις πρώτης τάξεως χώρους αποθήκευσης. Εγώ χρησιμοποιώ βάζα και βαζάκια παντού (δες παρακάτω τη φωτογραφία). Κι επειδή τα βάζω και στα συρτάρια τα βάζω ανάποδα για να βλέπω αμέσως τι έχει το κάθε βαζάκι μέσα! 
  • Αν έχεις πρόβλημα με τις πετσέτες της κουζίνας και πως να τις χωρίσεις όπως είχα εγώ όταν η μαμά και η πεθερούλα έπλεναν τα πιάτα ή εμπλέκονταν στην κουζίνα μου... Μπερδεύαν τα ποτηρόπανα με τις πετσέτες που σκουπίζω τα χέρια μου όταν ετοιμάζω το φαγητό κι εγώ μπορούσα άνετα να φρικάρω. Βρήκα όμως λύση και ονομάζεται "κουτιά από παπούτσια". Έντυσα λοιπόν με χαρούμενα χαρτιά περιτυλίγματος κάποια καθαρά κουτιά παπουτσιών και βάζοντάς ετικέτες χώρισα τις πετσέτες μου κι όλοι ξέρουν ποιες πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε φορά. 
How to organise your kitchen for Fall

How to organise your kitchen for Fall

3. Οργάνωση βιβλίου Συνταγών
Είμαι σίγουρη πως όλο και πάνω σε κάποια συνταγή γραμμένη σε χαρτί σκοντάφτεις επάνω κάθε φορά που είσαι στην κουζίνα σου. Η λύση είναι μια... να αποκτήσεις βιβλίο συνταγών. Κι αν βαριέσαι να αντιγράφεις συνταγές, μπορείς άνετα να κολλήσεις τα αποκόμματα στις σελίδες του τετραδίου με πανέμορφες washi tapes κι έτσι δε χρειάζεται να κάνεις πολύ κόπο. άρα και η κουζίνα θα δείχνει πιο συμμαζευμένη κι εσύ θα αποκτήσεις το προσωπικό σου αρχείο συνταγών.


How to organise your kitchen for Fall
4. Αλλαγή διακόσμησης
Επέλεξε να επενδύσεις σε λίγα τραπεζομάντηλα σε στυλ αντίστοιχο της κουζίνας σου καθώς κι ένα-δυο σετ από σουπλά που θα σου αρέσουν πολύ κι έτσι αλλάζοντας αυτά τα στοιχεία της κουζίνας, ο χώρος θα ανανεώνεται αυτόματα και μαζί μα την κουζίνα σου κι εσύ μαζί. Αν πάλι σου αρέσουν τα πλαστικά τραπεζομάντηλα τότε απλά βγες βόλτα στα μαγαζιά και διάλεξε ένα καινούριο σχέδιο.

5. Καθαριότητα πάγκου κουζίνας
Ξεσκόνισε λεπτομερώς τις συσκευές που έχεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας όπως καφετιέρες ή μίξερ. Θα δεις μετά πως θα ανασάνει ο χώρος. Δε μπορείς να φανταστείς το χνούδι που θα φύγει.

Αυτά είναι τα δικά μου tips οργάνωσης της κουζίνας μου για το Φθινόπωρο και ήδη τα έχω ακολουθήσει. Αν κι εσύ έχεις κάποια πολύτιμα μυστικά για την κουζίνα σου μπορείς να τα μοιραστείς μαζί μας στα σχόλια.

Αυτά για σήμερα...
Είμαι η Έλενα
και μέχρι την επόμενη φορά
Σε φιλώ

3 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Υπέροχο άρθρο! Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Ειδικά αυτό το tip με το ούζο, θα το δοκιμάσω σίγουρα. Επίσης να προσθέσω ότι όλες οι επιφάνειες INOX καθαρίζουν μαγικά με το ειδικό πανάκι για τα τζάμια και νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμα tips!
    Τί ωραία ιδέα να κολλάς τις συνταγές με washi tape!Μέχρι τώρα τις κολλούσα με κόλλα stic, πολύ βαρετό!
    Γνήσια Ζυγός πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρησιμότατες όλες οι συμβουλές! Τα βαζάκια σου τα λάτρεψα όπως είναι όμορφα κ οργανωμένα! Μάλιστα μου έδωσες και ιδέα για τα δικά μου λαστιχάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->