Πώς να δημιουργήσεις περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα σου

Διάβασε επίσης

Κάπου διάβασα πριν από πολύ καιρό: "Παραπονιέσαι ότι δεν έχεις πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα? Έχεις ακριβώς όσες ώρες μέσα στην ημέρα είχε και ο Leonardo Da Vinci, ο Albert Einstein, ο Michaelangelo". Αν και δε χρειαζόταν να το πάω και πολύ μακριά γιατί είχα το παράδειγμα μέσα στο σπίτι μου: τη μαμά μου. Μέσα σε 24 ώρες προλαβαίνει τα πάντα, από δουλειά, δουλειές στο σπίτι, εξωτερικές δουλειές, υποχρεώσεις, προσωπικά ενδιαφέροντα, χαλάρωση, κοινωνική ζωή και προσωπική ζωή. Κι εγώ υπάρχουν μέρες που το μόνο που έχω προλάβει να κάνω από την "to do list" μου είναι να πάω στο σούπερ μάρκετ. Και να ξεχάσω να πάρω τα μισά ψώνια. Τι κι αν έχω διαβάσει χιλιάδες άρθρα σχετικά με τη διαχείριση χρόνου. Τι κι αν έχω προσπαθήσει να οργανωθώ με εκατοντάδες ατζέντες, planners και boards. Πάντα καταλήγω στο "Γιατί να μην είχε 30 ώρες το 24ωρο?".



Πήρα λοιπόν συμβουλές από τη master του είδους. "Μα πώς γίνεται να τα προλαβαίνεις όλα? Δεν ξεχνάς κάτι? Δεν κουράζεσαι? Δεν βαριέσαι καμιά φορά? Τι, δηλαδή κοιμάσαι κιόλας το βράδυ? Προλαβαίνεις να κοιμηθείς??" Τα tips που μου έδωσε ήταν απλά, ξεκάθαρα και απολύτως εφαρμόσιμα!

1. Οργάνωσε την εβδομάδα που ακολουθεί εκ των προτέρων. Σημείωσε όλες τις υποχρεώσεις σου και τις δουλειές που έχεις να κάνεις. Τα πάντα. Από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή. Προσοχή όμως: φρόντισε να αφήσεις κενό χρόνο μέσα στην εβδομάδα. Μπορεί να προκύψει κάτι έκτακτο, κάτι που θα μπορούσε να σε βγάλει από το πρόγραμμα, έστω κι αν αυτό είναι ο παραπάνω χρόνος αναμονής στην τράπεζα. Γι' αυτό θα έχεις τον κενό χρόνο, για να το καλύψεις. Κι αν δεν προκύψει, τότε θα είναι έξτρα χρόνος για σένα!

2. Εκμεταλλεύσου τον "κενό" χρόνο. Τον χρόνο που περνάει μέχρι να φτάσεις στη δουλειά σου ή στο ραντεβού σου. Μπορεί να λειτουργήσει ως χρόνος αποσυμπίεσης. Παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου, χαλάρωσε, αφουγκράσου τον παλμό της πόλης. Αυτός ο κενός χρόνος μπορεί να είναι και αναζωογονητικός αν τον εκμεταλλευτείς σωστά και έξυπνα.

3. Όρισε συγκεκριμένες ώρες για σερφάρισμα στο internet και τα social media. Μπορείς να χαζεύεις στο instagram το βράδυ πριν κοιμηθείς, κι όχι κάθε μία ώρα μέσα στην ημέρα. Είναι χρονοπαγίδα οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική. Και αλήθεια τώρα, είναι πραγματικά απαραίτητο να είσαι στο facebook σχεδόν όλη τη μέρα? Πραγματικά αξίζει τον κόπο να μείνεις πίσω απλά για να κάνεις ένα ανούσιο scroll down? Πόσα νομίζεις ότι θα έχουν αλλάξει εάν απέχεις για λίγες ώρες?

4. Τακτοποίησε τις εξωτερικές δουλειές με "γεωγραφική σειρά". Έχεις να πας στην τράπεζα, στο σούπερ μάρκετ, στον γιατρό, στη λαϊκή, στο φούρνο και στη ΔΕΗ? Σχεδίασε τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις για να μην πηγαίνεις μπρος-πίσω. Διαφορετικά θα σε πάρει το μεσημέρι, θα έχει κλείσει η τράπεζα και η ΔΕΗ και την επόμενη μέρα πάλι θα τρέχεις. Και θα έχεις κανονίσει κι άλλα πράγματα να κάνεις.



5. Μοιράσου ό,τι μπορείς. Σίγουρα τα περισσότερα tasks αφορούν τη δική σου ζωή, οπότε πρέπει να τα κάνεις εσύ. Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορείς να μοιραστείς. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια όπου και όταν χρειάζεται. Κι εσύ θα βοηθούσες κάποιον που πιέζεται από τον χρόνο!

6. Μπορείς να λες και "όχι". Η ζωή είναι γεμάτη προσκλήσεις και προκλήσεις. Θέλεις να τα κάνεις όλα, όμως μήπως να βάλεις κάποιες προτεραιότητες? Είναι πολύ όμορφη ιδέα να βγεις για φαγητό με την παλιά συμμαθήτριά σου που έχεις να τη δεις χρόνια, είσαι σίγουρη όμως ότι μπορείς αυτή την εβδομάδα που έχεις deadline από τη δουλειά, εκδηλώσεις στο σχολείο του παιδιού και τραπέζι στους κουμπάρους? Μήπως την επόμενη εβδομάδα θα είσαι πιο χαλαρή? Κοίταξε το πλάνο σου πιο μακροπρόθεσμα, έτσι και δεν θα στερείσαι εξόδους, αλλά θα είσαι και πιο χαλαρή ώστε να τις απολαύσεις.

7. Μάθε τα παιδιά σου να βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού. Προφανώς η 3 ετών κόρη σου δεν θα σφουγγαρίσει το πάτωμα ούτε θα βάλει πλυντήριο. Μπορεί όμως να μαζέψει τα παιχνίδια της από το πάτωμα. Και αυτό μπορεί να είναι μεγάλο "time saver".

8. Συνήθισε να ξυπνάς νωρίς. "Πόσο πιο νωρίς" θα μου πεις με αγανάκτηση και σε καταλαβαίνω. Κι όμως ένα 20λεπτο είναι αρκετό. Πάρε το χρόνο σου να συνέλθεις από τον ύπνο, να ρίξεις μια ματιά στο πρόγραμμά σου, να πιεις τον καφέ σου με την ησυχία σου. Θα είσαι πιο ήρεμη και γεμάτη ενέργεια να ξεκινήσεις τη μέρα σου! Που είναι τόσο γεμάτη!

Εσένα ποιο είναι το δικό σου time saver?

Βίλλυ από Make up your dayz

2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Μητέρες: οι καλύτεροι δάσκαλοι για τη διαχείρηση του χρόνου! Πολύ ωραίο άρθρο! Ειδικά το 3 με τα social media, θεωρώ ότι είναι το #1 tip...! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτές οι μαμάδες, έχουν τη λύση για όλα!! Συμφωνώ με τα social media, αν και προσπαθώ πολύ σκληρά για να το καταφέρω! Χαχαχα!! Ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->