Chia Pudding: το πιο θρεπτικό σνακ με ελάχιστες θερμίδες

Διάβασε επίσης

 Ποιος θέλει υγιεινό, εύκολο, θρεπτικότατο, υπερχορταστικό, λαχταριστό και με ελάχιστες θερμίδες σνακ; Το ξέρω ότι το θέλεις γι' αυτό και βρήκα την ευκαιρία να πειραματιστώ (πάλι κατά τη διάρκεια της καραντίνας) και να σου δείξω το υπερσνακ! Εμένα μου αρέσει να το τρώω για πρωινό, αλλά μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, άλλωστε είναι ελαφρύ! Και δεν είναι άλλο από το chia pudding, αυτή την πουτίγκα από σπόρους chia που έχει κάνει χαμό στα social media. 



Αρχικά να σου πω ότι είναι τόσο εύκολο που μπορείς να το φτιάξεις και με κλειστά μάτια και κάνοντας άλλα πράγματα παράλληλα. Τι θα χρειαστείς;

  • 1/4 της κούπας γάλα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 1-2 κ.γ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά)
  • φράουλες, μπανάνα, μήλο (όποιο φρούτο θέλεις) για γαρνίρισμα και φυστικοβούτυρο (προαιρετικά)


Σε ένα βαζάκι ρίχνεις το γάλα αμυδάλου και τους σπόρους chia και ανακατεύεις μέχρι να βυθιστούν οι σπόροι. Στη συνέχεια ρίχνεις το κακάο και το μέλι και ανακατεύεις ξανά μέχρι να διαλυθούν και να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Δεν θα γίνει αμέσως, οπότε το αφήνεις λίγα λεπτά και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Το βάζεις στο ψυγείο για 5 ώρες (ή όλη τη νύχτα) και το πρωί είναι πανέτοιμο! Μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα και να μεταφέρεις σε ένα μπολ όσο θέλεις να φας κάθε φορά. Άλλωστε διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα περίπου! Τα φρούτα που θα προσθέσεις και το φυστικοβούτυρο είναι προαιρετικά και μπορείς να τα αλλάξεις, βάζοντας ό,τι σου αρέσει: ταχίνι, βούτυρο ξηρών καρπών, άλλα φρούτα, κομματάκια σοκολάτας, ό,τι μα ό,τι σου αρέσει! Επίσης μπορείς να μην βάλεις κακάο και να το κάνεις σκέτο, από σένα εξαρτάται και τις προτιμήσεις σου! Είναι πανάλαφρο, ενώ θα σε κρατήσει χορτάτη για ώρες, γευστικό και γλυκό και πάρα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λόγω των σπόρων chia αλλά και των φρούτων. Τι οφέλη έχουν όμως για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου οι σπόροι chia;


Οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Μάγια και μάλιστα στη γλώσσα τους chia σήμαινε "δύναμη". Οπότε οι σπόροι chia είναι ένα "αρχαίο superfood". 

  • Είναι πολύ πλούσια φυσική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μάλιστα περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνης από τη βρώμη και σχεδόν τη διπλάσια από το καλαμπόκι. Όπως γνωρίζεις μία ισορροπημένη διατροφή που περιέχει την κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνης συμβάλει στη γράμμωσή σου! Η πρωτεϊνη σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας κρατώντας σε χορτάτη πολύ περισσότερες ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια κιλών, με υγιεινό τρόπο! Επιπλέον οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και άλλες πεπτικές διαταραχές. 
  • Είναι πλούσιοι σε σίδηρο. Το γνώριζες ότι περιέχουν σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι; 
  • Είναι πλούσιοι σε ασβέστιο. Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται (εμένα πάντως πολύ), περιέχει 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! 
  • Είναι πολύ πλούσιοι σε κάλιο και μαγνήσιο. Η περιεκτικότητα σε κάλιο με άφησε πάλι άναυδη, καθώς είναι η διπλάσια από τις μπανάνες, ενώ περιέχουν 12 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο. Και τόσο πλούσιοι σε αυτά τα συστατικά που είναι, δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσουν χωρίς ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας! Γι' αυτό προτιμώ να τους καταναλώνω νωρίς το πρωί!



Πώς μπορείς να τους καταναλώσεις; Οι σπόροι chia δεν έχουν γεύση, είναι μικρά σποράκια που διαστέλλονται κατά την προσθήκη τους στο νερό, δημιουργώντας ένα μείγμα που μοιάζει με ζελέ. Ωστόσο μπορείς να τους καταναλώσεις και σκέτους. Μερικές ιδέες θα βρεις παρακάτω:
  • Chia Pudding
  • Σε σαλάτες σαν topping
  • Στο γιαούρτι σαν topping
  • Σε smoothies και χυμούς
  • Στο αγαπημένο σου avocado toast!
  • Σε κέικ και μπισκότα
Προσωπικά νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω τους σπόρους chia σε ο,τιδήποτε τρώω! Ωστόσο να είσαι εγκρατής στην ποσότητα που καταναλώνεις, προσπαθώντας να μην ξεπεράσεις τη 1 κουταλιά της σούπας καθημερινά. Παν μέτρον άριστον!

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->