Yoga & Διαλογισμός : Ασκήσεις αναπνοής

Διάβασε επίσης

Πριν από αρκετά χρόνια έπαθα την πρώτη κρίση πανικού. Και ακολούθησε δεύτερη, που την ακολούθησε και τρίτη. Και γενικώς ακολουθούσαν κρίσεις πανικού απροειδοποίητα, σε διάφορα μέρη και σε διάφορες ώρες της ημέρας. Τις αγνοούσα, μέχρι που άρχισαν να δυσκολεύουν τη ζωή μου, αφού δεν μπορούσα να μπω στο μετρό πλέον.
Yoga & Διαλογισμός : Ασκήσεις αναπνοής

Και τότε μπήκε στη ζωή μου η yoga και μαζί με τη yoga ο διαλογισμός. Κι από εκεί που κοίταζα περίεργα όποιον μου έλεγε «Πάρε μια βαθιά αναπνοή», άρχισα να παίρνω βαθιές αναπνοές από μόνη μου. Και να κάνω και «ομμμ». Και να κάθομαι και οκλαδόν.


Ο διαλογισμός είναι μέρος της yoga. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία μπορείς να επιτύχεις πολύ βαθιά χαλάρωση και ηρεμία, επιβραδύνοντας και βαθαίνοντας την αναπνοή. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι αμέτρητα. Το κυριότερο βέβαια είναι η χαλάρωση και η καταπολέμηση του στρες. Λίγα μόλις λεπτά την ημέρα αρκούν για να χαλαρώσεις την ένταση της ημέρας και να χαμηλώσεις τους τόνους. Κι αν το δοκιμάσεις το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς, θα δεις σημαντική διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου.

Yoga & Διαλογισμός : Ασκήσεις αναπνοήςΓια να διαλογιστείς δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Μόνο ρούχα που θα σε κάνουν να νιώθεις πολύ άνετα κι ένα ήσυχο περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό κατά προτίμηση. Θα μπορούσες να διαλογιστείς ακούγοντας απαλή μουσική (θα βρεις πάρα πολλές επιλογές στο youtube). Προσωπικά προτιμώ ήχους από τρεχούμενο νερό, και θα σου συνιστούσα να ακούσεις διαφορετικές μελωδίες μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο! Παράλληλα θα μπορούσες να απολαύσεις και τις ευεργετικές ιδιότητες της αρωματοθεραπείας, επιλέγοντας ένα άρωμα που βοηθάει στη συγκέντρωση.  

Στο διαλογισμό το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η αναπνοή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αναπνοής. Η κοιλιακή/διαφραγματική αναπνοή, η θωρακική/πλευρική αναπνοή και η ελεύθερη αναπνοή. Για το διαλογισμό προτιμάται η κοιλιακή/διαφραγματική αναπνοή.


Η κοιλιακή/διαφραγματική αναπνοή: Όταν γεννιόμαστε η αναπνοή μας είναι κοιλιακή. Με το πέρασμα των χρόνων όμως αυτό αλλάζει. Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η αναπνοή παύει να είναι κοιλιακή επειδή συσσωρεύουμε πολύ αρνητική ενέργεια από άγχος και αρνητικά συναισθήματα, η οποία αποθηκεύεται στην κοιλιακή χώρα. Κι έτσι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για την αναπνοή.



Για να διαλογιστείς με την αναπνοή σου καλό είναι να καθίσεις σε μια άνετη στάση με τον κορμό κάθετα ευθυγραμμισμένο στο πάτωμα. Για καλύτερη συγκέντρωση μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να ακουμπήσεις τα χέρια στα γόνατα ακουμπώντας τον αντίχειρα στον δείκτη. Κατά την κοιλιακή αναπνοή νιώθεις να φουσκώνει η κοιλιά σου στην εισπνοή και να επανέρχεται στην εκπνοή. Θεωρείται η κατάλληλη αναπνοή για χαλάρωση, καθώς είναι πιο βαθιά και καταβάλλεται λιγότερη προσπάθεια και ενέργεια για να επιτευχθεί. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι πολύ λογικό, ειδικά στην αρχή να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς. Κάθε φορά όμως που από το μυαλό σου περνάνε οι έγνοιες και τα θέματα που σε απασχολούν, τότε προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου, νιώθοντας και ακούγοντάς την. Έστω και 3 λεπτά μέσα στην ημέρα για διαλογισμό αρκούν για να δεις τα οφέλη του. Κάποια από τα οφέλη που αντιλαμβάνεσαι άμεσα, είναι η βελτιωμένη συγκέντρωση, η αίσθηση ηρεμίας και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Είναι πολύ σημαντικό οι αναπνοές να γίνονται από τη μύτη.

Yoga & Διαλογισμός : Ασκήσεις αναπνοής


Πλευρική/Θωρακική αναπνοή:
Είναι η αναπνοή που πραγματοποιείται από τον θώρακα. Ξαπλώνεις, τοποθετείς τα χέρια σου στα πλευρά σου και με την εισπνοή νιώθεις να ανοίγει ο θώρακας και με την εκπνοή να κλείνει. Συνήθως επιλέγεται πριν από κάποια σωματική άσκηση.

Yoga & Διαλογισμός : Ασκήσεις αναπνοής


Ελεύθερη αναπνοή:
Δεν είναι ακριβώς διαφορετικό είδος αναπνοής, λέγεται ελεύθερη όμως γιατί δεν χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτήν και δεν είναι απαραίτητο να κρατάς κάποιο ρυθμό. Αφήνεις τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα, ενώ είσαι ξαπλωμένη ανάσκελα. Μετά από μερικά λεπτά στρέφεις το σώμα στη δεξιά πλευρά σε εμβρυακή στάση. Η ξαπλωτή αυτή στάση ονομάζεται savasana και γίνεται στο τέλος της yoga, όταν έχει προηγηθεί μια σειρά διαφορετικών στάσεων. Ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς και ηρεμεί το πνεύμα.

Yoga & Διαλογισμός : Ασκήσεις αναπνοής


Γι’ αυτό λοιπόν πάρε βαθιά ανάσα και πες χαμηλόφωνα «ομμμ»!

Διάβασε σχετικά: Ασκήσεις Stretching 
14 τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

Βίλλυ από το Makeup your dayz

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την yoga & pilates instructor και personal trainer Χριστίνα Βασκαντήρα για την καθοδήγηση και την προθυμία της να φωτογραφηθεί καθώς και το αγαπημένο μου γυμναστήριο 2be Fit (που με έκανε να αγαπήσω τη γυμναστική) για τη φιλοξενία!

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->