Yoga: Χαιρετισμός στον ήλιο Σωστή εκτέλεση βήμα βήμα

Διάβασε επίσης

" Surya Namaskar" στα σανσκριτικά σημαίνει "Χαιρετισμός στον ήλιο". Είναι μια σειρά ασκήσεων που γίνεται με τον ρυθμό της αναπνοής κι έχει συγκεκριμένες κινήσεις και θέσεις. 
yoga:surya namaskar
Ο χαιρετισμός στην ήλιο είναι η βασική άσκηση κάθε είδους yoga και μπορεί να θεωρηθεί μια ολοκληρωμένη άσκηση από μόνη της, καθώς γυμνάζει όλους τους μυς και φέρνει σε ισορροπία όλα τα συστήματα του σώματος, όπως το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό. Η καθημερινή εξάσκηση συμβάλει στην απομάκρυνση του λίπους, στην καλή διάθεση, στη διαύγεια του νου και στη σωστή αναπνοή. Επαναλαμβάνοντάς την καθημερινά θα δεις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεσαι αγχωτικές καταστάσεις. 


Ο χαιρετισμός στον ήλιο πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι. Προσωπικά προτιμώ να κάνω αυτή την άσκηση νωρίς το πρωί, όμως μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το είδος της yoga. Η παραλλαγή που παρουσιάζεται παρακάτω είναι της Ashtanga Yoga. Δεν είναι η πιο ήπια μορφή, όμως μπορεί να γίνει από όλους  και είναι πολύ ευεργετική στη βελτίωση της διάθεσης. 
Κάθε κίνηση γίνεται είτε με την εισπνοή είτε με την εκπνοή. Κατά την εισπνοή το σώμα τεντώνεται ή "ανοίγει" και κατά την εκπνοή το σώμα διπλώνεται ή "μαζεύει".

1. Pranamasana: όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα και τις παλάμες ενωμένες μπροστά στο στήθος. Αναπνέεις ελεύθερα και συγκεντρώνεσαι.

yoga:surya namaskar

2. Hasta Uttanasana: από την προηγούμενη θέση παίρνεις βαθιά εισπνοή και τεντώνεις τα χέρια ψηλά από το κεφάλι. Κάνεις μικρή προέκταση του σώματος προς τα πίσω, προσέχοντας να μην "κλείνεις" τους ώμους. 

yoga:surya namaskar

3. Pada Hastasana: με την εκπνοή κάνεις κάμψη μπροστά φέρνοντας τις παλάμες στο πάτωμα, δίπλα στα πέλματα, κρατώντας τα γόνατα τεντωμένα.

yoga:surya namaskar

yoga:surya namaskar

yoga:surya namaskar


4. Jump: παίρνοντας εισπνοή στηρίζεσαι στα χέρια και λυγίζεις τα γόνατα για να προετοιμαστείς. Με ένα μικρό πηδηματάκι φέρνεις τα πόδια πίσω και έρχεσαι στη θέση της σανίδας. Σε αυτό το σημείο γίνεται η εκπνοή. Αυτή είναι η παραλλαγή της Ashtanga Yoga. Στην πιο ήπια μορφή της φέρνεις πίσω το ένα πόδι κι ύστερα το άλλο μέχρι να έρθεις στη θέση της σανίδας, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις το πηδηματάκι (jump).

yoga:surya namaskar

5. Chaturanga: κρατώντας ψηλά τη λεκάνη λυγίζεις τους αγκώνες και κατεβάζεις τον κορμό λυγίζοντας τους αγκώνες. Στην πιο προχωρημένη μορφή της ακουμπούν στο έδαφος μόνο τα δάχτυλα των ποδιών και οι παλάμες (φώτο). Στην πιο ήπια μορφή της ακουμπούν και τα γόνατα. Σε αυτή τη θέση γίνεται εκπνοή.

yoga:surya namaskar

6. Upward facing dog: κρατώντας τις παλάμες στο πάτωμα και έχοντας κατεβάσει τη λεκάνη σηκώνεις τον κορμό και το κεφάλι προς τα πάνω κάμπτοντας τη μέση προς τα πίσω και εισπνέοντας.  
yoga:surya namaskar

7. Downward facing dog: εκπνέοντας από την προηγούμενη θέση ανασηκώνεις τη λεκάνη και φέρνεις το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με το σώμα. Τα χέρια και τα πόδια πρέπει να μένουν όσο γίνεται τεντωμένα. 

yoga:surya namaskar

8. Jump: από την προηγούμενη θέση εισπνέοντας και κρατώντας τα χέρια στο πάτωμα, με έναμικρό πηδηματάκι φέρνεις τα πόδια δίπλα στα χέρια. Εναλλακτικά φέρνεις πρώτα το δεξί πόδι και ύστερα το αριστερό, ώστε να επιστρέψεις στη θέση 3. 

yoga:surya namaskar

9. Pada Hastasana: εκπνέεις φέρνοντας τα πέλματα δίπλα στις παλάμες και κάμπτοντας τον κορμό προς τα μέσα (επανάληψη θέσης 3).

yoga:surya namaskar

10. Hasta Uttanasana: παίρνοντας βαθιά εισπνοή τεντώνεις τα χέρια ψηλά από το κεφάλι (επανάληψη θέσης 2).

11. Pranamasana: Επιστρέφεις στην αρχική θέση με τις παλάμες ενωμένες μπροστά στο στήθος εκπνέοντας.

Ο χαιρετισμός στον ήλιο ολοκληρώθηκε!

Για να κατανοήσεις καλύτερα την εκτέλεση και τον ρυθμό της άσκησης, μπορείς να κάνεις κλικ εδώ, όπου θα βρεις το χαιρετισμό στον ήλιο σε βίντεο!

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Χριστίνα Βασκαντήρα, pilates & yoga instructor για την πολύτιμη βοήθεια, την καθοδήγηση, τις συμβουλές της και που δέχτηκε να φωτογραφηθεί.

Είμαι η Βίλλυ και κάθε Παρασκευή θα τα λέμε από τη στήλη Body & Mind, ανακαλύπτοντας πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας εναρμονίζοντας το σώμα με το πνεύμα!

Βίλλυ από το Makeup your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->