Συνταγή: Το καλύτερο κανταΐφι που έχεις φάει ποτέ

Διάβασε επίσης

Σήμερα σκέφθηκα να σε γλυκάνω, θα ετοιμάσουμε κανταΐφι. Ένα γλυκό που αγαπώ πολύ μιας και το έχω συνδιάσει με τα παιδικά μου χρόνια, τότε που συνόδευα τους "μεγάλους" για καφέ στο χωριό και η δική μου παραγγελία ήταν πάντα ένα λαχταριστό, ζουμερό κομμάτι κανταΐφι. 

Παραδοσιακό, ζουμερό κανταΐφι με καρύδια

Κανταΐφι λοιπόν για σήμερα. Μην σε τρομάζει η παρασκευή του, πρόκειται για ένα πολύ εύκολο γλυκό, το οποίο συντηρείται πολύ καλά και κρατά καιρό (εάν τα καταφέρεις βέβαια και δεν φας όλο το ταψί). Το μυστικό του είναι το καλό "ξάσιμο". Το άνοιγμα δηλαδή με τα χέρια ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους. Εάν έχεις παιδιά στο σπίτι, μπορείς να τους αναθέσεις αυτό το κόμματι της προετοιμασίας, δεν φαντάζεσαι πόσο θα χαρούν! Άσε που θα κάνουν καλύτερα τη συγκεκριμένη δουλειά, μιας και εσύ είμαι σίγουρη ότι θα βαρεθείς μετά από ένα σημείο! 

Ας περάσουμε λοιπόν στη σημερινή συνταγή. 


ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Προετοιμασία: 30 λεπτά - Ψήσιμο: 50 λεπτά έως 1 ώρα

Υλικά για περίπου 15-20 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλο, τριμμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, λιωμένο ή ελαιόλαδο

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
150 γρ. γλυκόζη
φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπόλ, ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα. Κόβουμε μισή χούφτα κανταΐφι, το ανοίγουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους και βάζουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση (περίπου 1 κ.σ.). Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό, διπλώνοντας παράλληλα τα πλαϊνά προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Το μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκ.

2. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας ρολά και βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί κολλητά. Όταν τελειώσουμε, περιχύνουμε τα ρολά με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 50-60 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. 

3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Μόλις κρυώσει καλά το κανταΐφι, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι (έτσι θα γίνει πιο τραγανό). Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.

Σημ.
* Την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε και με αμύγδαλα αντί για καρύδια. 

Καλή απόλαυση!

Δοκίμασε επίσης Μια διαφορετική πορτοκαλόπιτα

Είμαι η Ιωάννα από το Ioanna's Notebook 

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα!

Συνταγή για παραδοσιακό, ζουμερό κανταΐφι με καρύδια

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ κανταΐφι! Γενικά με τα σιροπιαστά δεν το έχω πολύ! Στείλε ένα πιατάκι προς τα δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->