Step Tracker: Ναι ή Όχι?

Διάβασε επίσης

Τα περασμένα Χριστούγεννα ένας αγαπημένος μου φίλος μου έκανε δώρο έναν βηματομετρητή ή δραστηριογράφο, ή step tracker ή pedometer ή όπως αλλιώς λέγεται. Είναι αυτό το ρολόι που το φοράς στο χέρι και καταγράφει κάθε δραστηριότητά σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις ακουστά αυτή τη συσκευή, σίγουρα θα έχεις κάποια αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό σου που μετράει τα βήματα που κάνεις. Φαντάσου λοιπόν κάτι αντίστοιχο, αλλά κάπως πιο... προσωποποιημένο. Το ρολόι αυτό λοιπόν συγχρονίζεται με το κινητό σου και τον υπολογιστή/laptop και περνάς όλα τα στοιχεία σου (ηλικία, ύψος, βάρος, το επίπεδο δραστηριοτήτων ή κίνησής σου μέσα στην ημέρα κτλ.), τους στόχους που έχεις θέσει και κάπως έτσι σου βγάζει έναν προσωπικό ημερήσιο στόχο. Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις καθημερινά? Πόσο πρέπει να τρέχεις ή να κινείσαι? Πόσο να κοιμάσαι? Πόσες θερμίδες καις? Μάλιστα εάν παραμένεις ακίνητος για πολλές ώρες αρχίζει και δονείται για να πάρεις μπρος και να σηκωθείς από τον καναπέ.




Όλο αυτό αξίζει τον κόπο? Σε βοηθάει σε κάτι? Παραμένεις fit ή σε παρακινεί να αρχίσεις να είσαι?

Ναι. Εννοείται πώς ναι. Ακόμα κι αν δεν ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής και θέλεις απλά να δεις πόσο κινείσαι μέσα στην ημέρα, ακόμα και τότε σε βοηθάει πολύ. Ακόμα κι αν ξεκινήσεις με πολύ λίγα βήματα μέσα στην ημέρα, λειτουργεί σαν κίνητρο για να τα αυξήσεις. Και κάθε φορά που βλέπεις ότι ξεπερνάς το στόχο, θέλεις όλο και περισσότερο να ανεβάζεις τον πήχη. Έπειτα είναι και το "ημερολόγιο". Έχεις επιτέλους ένα διάγραμμα με το πόσο δραστήριος είσαι. Η προσπάθεια που κάνεις γίνεται εικόνα κι αν αυτό δε λειτουργεί ενθαρρυντικά, τότε τι μπορεί να σε παρακινήσει? Μετά από 10 μήνες χρήσης αυτής της συσκευής μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πράγματι σε βοηθάει να αποκτήσεις καλύτερες συνήθειες, τουλάχιστον όσο αφορά την άσκηση. Αλλά και με τη διατροφή κάτι γίνεται. Σου δείχνει πόσες θερμίδες έχεις καταναλώσει, οπότε μπορείς να προσαρμόσεις το διατροφικό σου πρόγραμμα ανάλογα. Κι αν "εθιστείς" πολύ σε αυτό το ρολόι και θέλεις να το πας κι ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να ενταχθείς σε ομάδες που βάζουν κοινούς στόχους και προσπαθούν να τους πετύχουν. Έτσι δεν θα νιώθεις κι ότι κάνεις αυτή την προσπάθεια μόνη σου! Ενώ λοιπόν θα τρέχεις στο πάρκο για να φτάσεις τα 20000 βήματα που έχει θέσει ως στόχο η ομάδα, θα ξέρεις κι ότι κάποιος στο Βερολίνο κάνει ακριβώς το ίδιο!

Το συμπέρασμά μου λοιπόν είναι ότι σε βοηθάει πολύ. Κι ότι όλο αυτό αξίζει τον κόπο. Όπως αξίζει τον κόπο το πρόγραμμα που μπορείς να βάλεις στη ζωή σου για να έχεις καλύτερη φυσική κατάσταση. Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε: κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου, κι αυτός θα στο ανταποδώσει στο δεκαπλάσιο!

Εσύ έχεις δοκιμάσει κάποια αντίστοιχη συσκευή ή εφαρμογή?

Βίλλυ από Make up your dayz

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Πριν από καιρό που έψαχνα να βρω καινούριο ρολόι αγόρασα ένα 'εξυπνο' ρολόι, που μέσα στις λειτουργίες του είναι και το step tracker. Στην αρχή το συμβουλευομουν και είχα θέσει στόχους, προσπαθούσα κάθε μέρα να φτάσω κάποια συγκεκριμένα βήματα αλλά με τον καιρό βαρέθηκα να τσεκάρω συνέχεια και πλέον μόνο ως ρολόι το χρησιμοποιώ. Άσε που τώρα σαν να μην κάνει καλή σύνδεση με την εφαρμογή του κινητού και δεν καταγράφει τίποτα. Οπότε είναι πολύ βασικό να βρεις κάτι που η εφαρμογή του κινητού να δουλεύει καλά. Το ξανασκεφτομαι τώρα να πάρω, αλλά αν το αποφασίσω θέλω να πάρω κάτι ποιοτικό, οπότε μάλλον θα περιμένω να μαζέψω κάποια χρήματα ώστε να έχω περισσότερες επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->