Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά - χωρίς τηγάνισμα

Διάβασε επίσης

Πρώτη συνταγή για τη νέα σεζόν και σήμερα σου έχω μια από τις αγαπημένες μου. Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά! Ακόμα και αν δεν αγαπάς ιδιαίτερα τη μελιτζάνα είμαι σίγουρη ότι αυτή τη συνταγή θα την λατρέψεις. Και γιατί όχι; Απλά φαντάσου ... στρώσεις από ψητές φέτες μελιτζάνας πλημμυρισμένες από σάλτσα ντομάτας και μπόλικο λιωμένο τυρί.

Πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λιωμένα τυριά χωρίς να απαιτείται τηγάνισμα! - Edit Your Life Magazine #myeditfood

Σου άνοιξα την όρεξη σωστά; Απλά διάλεξε μερικές καλές μελιτζάνες, κατά προτίμηση όλες στο ίδιο μέγεθος και την αγαπημένη σου σάλτσα ντομάτας. Εγώ συνήθως για λόγους ευκολίας και εξοικονόμησης χρόνου χρησιμοποιώ έτοιμη σάλτσα ντομάτας αλλά εσύ μπορείς να φτιάξεις την δική σου. Μπορείς να σερβίρεις τις μελιτζάνες σου ως ορεκτικό, συνοδευτικό ακόμα και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Πριν περάσουμε στη συνταγή θα σου πω το μυστικό της επιτυχίας κάθε συνταγής με μελιτζάνες και δεν είναι άλλο από την προετοιμασία της μελιτζάνας. Πριν πολλά χρόνια, η μαμά μου μου έμαθε ότι πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο ξεπίκρισμα της μελιτζάνας. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία που όμως παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της συνταγής. Απλά κόβετε σε φέτες τη μελιτζάνα, πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι, τις βάζετε στο σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30-60 λεπτά. Σε λιγάκι θα αρχίσουν να σχηματίζονται στην επιφάνεια τους μικρές σταγόνες, τις οποίες θα ξεπλύνετε στο τέλος μαζί με το αλάτι. Στεγνώστε τις φέτες με χαρτί κουζίνας και συνεχίστε με τη συνταγή σας. Τόσο απλό!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ - ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

Προετοιμασία: 15 λεπτά - Ψήσιμο: 35 λεπτά 

Υλικά για 4-6 άτομα
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες 2 εκ.
Αλάτι
1 1/2 φλ. Τριμμένη φρυγανιά
1/2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
½ κ.σ. ρίγανη, ξερή
Ελαιόλαδο
1 βάζο έτοιμη σάλτσα ντομάτας
2 φλ. τριμμένη Μοτσαρέλλα
1 φλ. τριμμένη Παρμεζάνα
1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση
1. Προαιρετικό βήμα: Εάν το επιτρέπει ο χρόνο σας και θέλετε να αφαιρέσετε την πικράδα από τις μελιτζάνες, πασπαλίστε τις φέτες με μπόλικο αλάτι και τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι. Αφήστε για 30-60 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με μπόλικο νερό και συνεχίστε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.

2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C και στρώστε 2 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.

3. Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε καλά την φρυγανιά, τη ρίγανη, το θυμάρι και 1 κ.γλ. αλάτι. Αλείψτε κάθε φέτα μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και αμέσως καλύψτε με το μείγμα φρυγανιάς. Μεταφέρετε τις φέτες στη λαμαρίνα και επαναλάβετε τη διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες φέτες. Ψήστε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τες ενδιάμεσα μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αποσύρετε από το φούρνο και κρατήστε στην άκρη.

Πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λιωμένα τυριά χωρίς να απαιτείται τηγάνισμα! - Edit Your Life Magazine #myeditfood

4. Καλύψτε τον πάτο από ένα πυρίμαχο σκεύος με 1/2 φλ. σάλτσα ντομάτας και στρώστε τις φέτες μελιτζάνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλύψτε με 1 φλ. σάλτσα ντομάτας και πασπαλίστε πρώτα με 1 φλ. μοτσαρέλλα, μετά με 1/2 φλ. Παρμεζάνα και από πάνω 1/4 φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό. Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, σάλτσα μοτσαρέλλα και παρμεζάνα.

Πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λιωμένα τυριά χωρίς να απαιτείται τηγάνισμα! - Edit Your Life Magazine #myeditfood

5. Ψήστε για 15-20 λεπτά έως ότου το τυρί λιώσει και ροδίσει. Αποσύρετε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως.

Καλή απόλαυση!

Πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λιωμένα τυριά χωρίς να απαιτείται τηγάνισμα! - Edit Your Life Magazine #myeditfood

Εάν φτιάξεις αυτή  τη συνταγή, μην ξεχάσεις να την μοιραστείς μαζί μας στο Instagram κάνοντάς μας tag και χρησιμοποιώντας το #myeditfood. 
Πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λιωμένα τυριά χωρίς να απαιτείται τηγάνισμα! - Edit Your Life Magazine #myeditfood


1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->