Έκανα για πρώτη φορά Hiit και είχα αυτά τα αποτελέσματα

Διάβασε επίσης

"Βίλλυ γράψε ένα άρθρο για το hiit" μου είπαν μία μέρα τα κορίτσια του Edit your Life σε ένα από τα meeting μας. 
Τι να απαντήσω, ότι δεν έχω κάνει ποτέ; Ότι δεν ξέρω τι είναι; 
Κάθισα και το έψαξα όμως. 

High- intensity interval training έβγαλε το google. 

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ελληνιστί. 

Τρόμαξα και μόνο στο άκουσμα. 

Εγώ yoga κάνω, pilates, άντε και λίγο spinning ή λίγο τρέξιμο αν δω ότι η ζυγαριά έχει ανέβει. 
Αυτά τα "διαλειμματικά" δεν τα ξέρω μάνα μ'. 

Μετά το πρώτο σοκ όμως σκέφτηκα "μια ζωή την έχουμε" και είπα challenge accepted. 

Θα πάω να κάνω hiit. 

Πήγα στο γυμναστήριό μου, τους ρώτησα αν έχουν αυτό το πρόγραμμα, μου είπαν ναι, δήλωσα συμμετοχή στην ώρα που με ενδιέφερε και πήγα. Χωρίς ερωτήσεις, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς να ξέρω τι με περιμένει.

 Υπολόγιζα μία ωρίτσα προπόνησης. Με ενημέρωσαν ότι είναι μισάωρη προπόνηση. Εκεί την ψυλλιάστηκα τη δουλειά.




Αρχικά ξεκινήσαμε με λίγο ζέσταμα. Όπου ζέσταμα βάλε επιτόπιο τρέξιμο, φτέρνες πάνω, φτέρνες πίσω, φτέρνες μπροστά, φτέρνες έντονες, γόνατα πιο ψηλά και όλο αυτό κράτησε ελάχιστα λεπτά, που όμως μου φάνηκε μισάωρο, αφού όταν τελείωσε το ζέσταμα ρώτησα αν ολοκληρώσαμε την προπόνηση. 
Και μετά ξεκινάει το "πάρτυ". 

5 ασκήσεις, 30 δευτερόλεπτα η κάθε μία, με όσο περισσότερες επαναλήψεις γίνεται σε αυτά τα δευτερόλεπτα, 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης μεταξύ των ασκήσεων και μετά άλλη μία φορά από την αρχή όλος ο κύκλος των ασκήσεων. 

Συνολικά κάναμε 3 κύκλους ασκήσεων, επί 2 φορές τον κάθε κύκλο, 5 ασκήσεις ο κάθε κύκλος, 30 δευτερόλεπτα η κάθε άσκηση. 

Για να σκεφτώ... 900 δευτερόλεπτα ασκήσεις, δηλαδή 15 λεπτά καθαρή άσκηση. 

Ποτέ στη ζωή μου δε φανταζόμουν ότι 10 δευτερόλεπτα θα ήταν τόσο πολύτιμος χρόνος (αυτά που μεσολαβούν από τη μία άσκηση στην άλλη) κι ότι 15 λεπτά προπόνησης θα με έκαναν να ιδρώσω σαν να τρέχω μαραθώνιο για 3 ώρες.


Οι ασκήσεις ήταν κυρίως αερόβιες. Που σημαίνει ότι είχαν πολλά πηδηματάκια, γρήγορες κινήσεις, ανεβοκατεβάσματα κτλ.

 Μία στις πέντε όμως ήταν πιο στατική, αν και έχω την υπόνοια ότι το έκαναν για μένα, για να μη λιποθυμήσω και δεν ξέρουν πώς να με συνεφέρουν.

 Το διάλειμμα μεταξύ των κύκλων των ασκήσεων το τράβηξα λίγο (μη φανταστείς, 60 δευτερόλεπτα διάλειμμα έκανα) και δώσαμε λιγάκι παραπάνω έμφαση στο ζέσταμα και στις διατάσεις στο τέλος (για να μπορώ να περπατάω και να είμαι λειτουργική τις επόμενες μέρες).


Συνολικά τι αποκόμισα από αυτή την εμπειρία:

  • Φ α ν τ α σ τ ι κ η προπόνηση! Νιώθεις πραγματικά ότι γυμνάζεσαι, νιώθεις ζωντανός, νιώθεις γρήγορος, αποφορτίζεσαι, σου φεύγουν όλα τα άγχη της ημέρας.
  • Εκτιμάς την αξία του χρόνου. Ποτέ άλλοτε δεν εκτίμησα τόσο πολύ τα 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης.
  • Επανεξετάζεις την έννοια του χρόνου. Ποτέ άλλοτε δε μου φάνηκαν ατελείωτα τα 30 δευτερόλεπτα.
  • Αφού είχαν περάσει 3 ώρες από την προπόνηση ένιωθα ότι οι μύες ακόμα συσπώνταν. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ήταν ιδέα μου ή αν όντως συμβαίνει, όμως είχα την αίσθηση ότι συνέχιζαν να δουλεύουν ακόμα και ώρες μετά το τέλος της άσκησης. 
  • Έκανα πολύ καλό ύπνο το ίδιο βράδυ. Βέβαια παίζει και η κούραση τον ρόλο της, αλλά κοιμήθηκα αμέσως μόλις ξάπλωσα και χωρίς διαλείμματα.
  • Ίδρωσα πολύ. Και αυτό είναι πολύ θετικό και αναζωογονητικό τις περισσότερες φορές. 
  • Δοκίμασα τις αντοχές μου. Δεν σου κρύβω ότι φοβόμουν πως δεν θα καταφέρω να βγάλω όλη την προπόνηση. Άμαθη στα αερόβια προγράμματα, πρώην καπνίστρια και νυν τρακαδόρα, μία αμφιβολία την είχα. Τα κατάφερα όμως! Και ένιωσα πιο δυνατή και ζωντανή από ποτέ! 
  • Πλέον το έχω βάλει στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα. Πηγαίνω μία φορά την εβδομάδα και τολμώ να πω ότι ανυπομονώ να πάω για το μάθημά μου.

Ναι, είναι μία προπόνηση που αξίζει να δοκιμάσεις. Μαζί με τον κατάλληλο προπονητή φυσικά που θα βγάλει ασκήσεις κατάλληλες για σένα και θα σε προσέχει ώστε να μην τραυματιστείς. 

Εσύ έχεις κάνει κάτι αντίστοιχο; 

Θέλεις να μάθεις τι άλλα έχω δοκιμάσει για τις ανάγκες του ¨ρεπορτάζ¨;
Έκανα διαλειμματική νηστεία στην καραντίνα, τι αποτελέσματα είδα μετά από ενάμιση μήνα;
Αν σε ενδιαφέρει κλικ εδώ Διαλειμματική νηστεία: αποτελέσματα

Θέλεις να βάλεις περισσότερη άσκηση και γυμναστική στη ζωή σου;

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ το αγαπημένο μου γυμναστήριο 2be fit και την Ειρήνη Πολυμενάκου που με παροτρύνουν να δοκιμάζω νέα πράγματα και να μη φοβάμαι να αναμετρώμαι με τις αντοχές μου και τις δυνατότητες μου!

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->