Τα απομεινάρια ενός γιορτινού τραπεζιού

Διάβασε επίσης

Οι επόμενες μέρες μετά τις γιορτές είναι η χαρά της μαγείρισσας γιατί μετά από την όλη κούραση της προετοιμασίας του γιορτινού τραπεζιού, δεν χρειάζεται να προβληματιστεί για το τι θα μαγειρέψει, αφού σίγουρα έχουν περισσέψει αρκετά φαγητά από το γιορτινό τραπέζι. Διότι αγαπημένη μου φίλη, Ελληνίδες είμαστε και ως γνωστό πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. 

Τα απομεινάρια ... ενός γιορτινού τραπεζιού ή πως να εκμεταλλευτείς δημιουργικά το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι - Edityourlife Magazine

Σήμερα λοιπόν, παρόλο που ξέρω ότι οι προετοιμασίες σου έχουν χτυπήσει κόκκινο, θα σε προετοιμάσω για την επόμενη ημέρα της γιορτής – είτε αυτή λέγεται Χριστούγεννα, είτε Πρωτοχρονιά – όπου τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού πρωταγωνιστούν στο δικό της τραπέζι. Βάλε καφέ ή ότι άλλο προτιμάς, και έλα να μιλήσουμε για το Plan B του γιορτινού τραπεζιού και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε από όλο αυτό το φαγητό που περίσσεψε. 

Κρέας

* Ό,τι κρέας και αν έχει απομείνει στο ταψί (γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί), μπορεί να ξαναμπεί σε μια σούπα, σε μια τάρτα, μια πίτα ή ακόμα και σε ένα μαγειρευτό με σάλτσα.
* Το λίπος, τα κομματάκια και τα κόκκαλα από το καθάρισμα του κρέατος είναι πρώτης τάξεως υλικό για να φτιάξεις νόστιμο ζωμό για μια σούπα ή το επόμενό σου φαγητό
* Ετοιμάστε μερικά σάντουιτς, ειδικά αν δουλεύετε αυτές τις ημέρες είναι ότι πρέπει. Κόψτε το κρέας σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό. 
* Άλλη μια έξυπνη ιδέα είναι η σαλάτα με κρέας. Για τα λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και σως γιαουρτιού για να την νοστιμίσετε.

Πατάτες

Σίγουρα το πιο διάσημο συνοδευτικό σε όλα τα εορταστικά τραπέζια. Όμως αυτό το μπολ που δεν φαγώθηκε, έχει μείνει εκεί στον πάγκο της κουζίνας παραπονεμένο, καθώς κανείς δεν προτιμά τις κρύες πατάτες. Ας δούμε λοιπόν πως θα το μεταμορφώσουμε: 
*Ετοιμάζουμε πουρέ με την γνωστή διαδικασία. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγη σάλτσα από το κρέας. 
* Μια άλλη έξυπνη ιδέα είναι να ετοιμάσουμε πατατοκροκέτες. Λιώνουμε τις πατάτες καλά με ένα πιρούνι, πλάθουμε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και τριμμένο τυρί και μπαχαρικά ενώ αν θέλουμε έξτρα τραγανές τις πατατοκροκέτες μας, προσθέτουμε μπύρα στο αλεύρι και φτιάχνουμε έναν γρήγορο χυλό. 

Τα απομεινάρια ... ενός γιορτινού τραπεζιού ή πως να εκμεταλλευτείς δημιουργικά το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι - Edityourlife Magazine

Ψωμί

Κάτι που ο φούρνος της γειτονιάς θα είναι κλειστός αρκετές ημέρες, κάτι που με τόσα φαγητά κανείς δεν τρώει ψωμί στο γιορτινό τραπέζι, το σίγουρο είναι ότι όσο καλούς υπολογισμούς και αν κάνετε, θα σας περισσέψει αρκετό. 
* Φρυγανίζουμε τις ήδη κομμένες φέτες και ετοιμάζουμε μπρουσκέτες για την επόμενη ημέρα χρησιμοποιώντας και τα τυριά και αλλαντικά που ενδεχομένως να έχουν περισσέψει. 
* Το βάζουμε σε σακουλάκι και το κρατάμε στην κατάψυξη για τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια μας. 

Αλλαντικά & τυριά

* Τα κομμένα αλλαντικά και τυριά που περίσσεψαν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας ζυμαρικά φούρνου. Βράζουμε ζυμαρικά, τα ανακατέβουμε με μπόλικα τυριά και αλλαντικά, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. 
* Φτιάχνουμε ομελέτα για το πρωινό της επόμενης ημέρας. Απλά τα ψιλοκόβουμε και τα αναμειγνύουμε με μείγμα των αυγών για ένα πεντανόστιμο και δυναμωτικό πρωινό. 

Μην ξεχνάτε ότι στην κουζίνα τίποτα δεν πάει χαμένο και η ανακύκλωση του φαγητού είναι το απόλυτο αξίωμα των ημερών, διότι εκτός δημιουργικό είναι και οικονομικό! 

Διαβάστε επίσης

Είμαι η Ιωάννα από το Ioanna's Notebook Σου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και να έχεις μια υπέροχη χρονιά γεμάτη όμορφες αναμνήσεις και πολλά χαμόγελα! 

Τα απομεινάρια ... ενός γιορτινού τραπεζιού ή πως να εκμεταλλευτείς δημιουργικά το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι - Edityourlife Magazine

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->