6 απλά βήματα για να καταφέρεις πραγματικά να υλοποιήσεις τους στόχους της νέας χρονιά

Διάβασε επίσης


…ώστε να μη μετατραπούν σε στόχους της επόμενης!


Βρε παιδιά, καλό τα new years resolutions, αλλά πώς στο καλό θα βάλουμε εκείνο το "τσεκ" δίπλα στον κάθε στόχο; Πώς θα βγάλουμε τα resolutions από το χαρτί; Πώς θα διατηρήσουμε τα κίνητρά μας μέσα στη χρονιά, ώστε τελικά να φτάσουμε στην αρχή του επόμενου έτους και να δούμε όλους τους στόχους του 2019 υλοποιημένους;

Είμαι η Ιωάννα, γνωστή και ως Athenian girl out and about και με μεγάλη μου χαρά συμμετέχω ως guest στο Edit Your Life Magazine με στόχο να σε βοηθήσω να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να βάλεις σε τάξη τη ζωή σου.

6 απλά βήματα για να καταφέρεις πραγματικά να υλοποιήσεις τους στόχους του 2019


Σε αυτό το άρθρο θα σου μάθω πώς είναι πράγματι δυνατό να επιτύχεις τους στόχους που έχεις αναθέσει για αυτή τη χρονιά. Θα αναφερθώ κυρίως σε δραστηριότητες πχ «θέλω να διαβάσω Χ βιβλία» ή θέλω να πάω διακοπές στο Υ μέρος» και συνήθειες πχ «υγιεινή διατροφή» κι όχι γενικούς στόχους όπως «θέλω να έχω λιγότερο άγχος». Αν θέλεις να δεις και κάτι τέτοιο, άφησε σχόλιο.

6 βήματα για να πετύχεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους στόχους σου για το 2019


1.Ο ΣΩΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. 

Καταρχάς, ξεκινάμε με τα βασικά. Βρες εκείνο το χαρτί στο οποίο είχες γράψει όλους τους στόχους για το '19 (ίσως σου πάρει λίγο χρόνο, αφού συχνά αυτό το χαρτί εξαφανίζεται μετά τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου). Κάτω από κάθε στόχο γράψε το γιατί και το πώς. Γιατί τον έχεις θέσει για τον εαυτό σου; Για να νιώσεις καλύτερα; 

Για να εξελιχθείς σε κάποιον τομέα της ζωής σου; Και πώς θα τον επιτύχεις; Διαμέλισέ τον σε μικρά και απλά βηματάκια, εύκολα υλοποιήσιμα. Για παράδειγμα, εγώ θέλω να ξεκινήσω (μετά από αρκετούτσικο καιρό) Aerial Yoga. Γιατί; Γιατί μετά το μάθημα νιώθω ευεξία. Πώς; Πρώτα πρέπει να πληρώσω τις συνεδρίες και ύστερα να κλείσω τις ώρες των μαθημάτων μου.

Πώς να πετύχεις τους στόχους σου τη νέα χρονιά σε 6 βήματα

Στην περίπτωση που θες να ξεκινήσεις μια καθημερινή συνήθεια, κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου ότι θα διαθέτεις πχ 30 λεπτά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ για αυτή τη συνήθεια. Αυτό δουλεύει τέλεια για μένα στην περίπτωση του διαλογισμού, στον οποίο αφιερώνω 15 λεπτά κάθε μέρα ό,τι κι αν συμβεί (εκτός κι αν ο Chris Hemsworth έρθει να με ζητήσει σε γάμο, οπότε αλλάζει το πράγμα).

Ώρα να φτιάξεις ένα χρονοδιάγραμμα για τον κάθε έναν από τους παραπάνω στόχους. Πότε θέλεις να ξεκινήσει και πότε να έχει ολοκληρωθεί; Εγώ θέλω να ξεκινήσω γιόγκα τον Φεβρουάριο και να σταματήσω τον Ιούνιο. Σημείωσε, λοιπόν, στο πλάνο του 2019 τη «γιόγκα» στον Φεβρουάριο.

 Έπειτα, αντιστοίχισέ τη σε μια συγκεκριμένη εβδομάδα πχ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Όταν θα έρθει πια εκείνη η εβδομάδα, προγραμμάτισε τη δραστηριότητα για μια (ή και παραπάνω) συγκεκριμένη μέρα. Για παράδειγμα, την Τετάρτη (που ξέρω ότι θα πάω στο γυμναστήριο) θα πληρώσω και θα κλείσω τα μαθήματα. 

Εάν ο στόχος έχει περισσότερα βήματα, όρισε ένα ή δύο κάθε μέρα (ποιότητα πάνω από την ποσότητα). Η καταληκτική ημερομηνία εξυπηρετεί δύο σκοπούς, Πρώτον, όλοι ξέρουμε πως αποδίδουμε καλύτερα όταν έχουμε ένα deadline (θα έχω καταφέρει να κάνω τη στάση της νυχτερίδας ως τον Ιούνιο άραγε;). Δεύτερον, η καταληκτική ημερομηνία ενός στόχου θα μπορούσε άνετα να είναι η εναρκτήρια για τον επόμενο!

2.Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ. Η αλήθεια είναι πως λίγο καιρό αφότου θέσουμε τους στόχους μας, τους ξεχνάμε. Πρέπει, λοιπόν, κάθε λίγες μέρες, (πχ κάθε εβδομάδα) να επιστρέφεις σε αυτό το αναθεματισμένο χαρτί και ξαναβλέπεις τους στόχους σου, μαζί με τα πώς και τα γιατί. 

Αυτό θα σου υπενθυμίσει τα θέλω σου και θα σου δώσει ξανά κίνητρο να τα ικανοποιήσεις. Ένας πολύ ωραίος τρόπος να μην ξεχνιέσαι ποτέ είναι να φτιάξεις έναν πίνακα οραμάτων (vision board), όπου θα έχεις συγκεντρώσει εικόνες ή μικρά κειμενάκια που θα αντικατοπτρίζουν τους στόχους σου. Εγώ, ας πούμε θα μπορούσα να έχω προσθέσει μεταξύ άλλων και μια κοπέλα να κάνει Aerial Yoga.

 Αυτός ο πίνακας μπορεί να είναι κρεμασμένος στον τοίχο σου, έτσι που να τον βλέπεις καθημερινά ή σε έναν φάκελο στο κινητό σου, σε έναν πίνακα του Pinterest ή ακόμα και screensaver. Για να πάρεις μια ιδέα, έχω προσθέσει το δικό μου vision board!Αν διαβάζεις μέχρι εδώ άφησέ μας σχόλιο με τη λέξη στόχος.

Vision board τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά


Μάθε περισσότερα για το :


Τι είναι το vision board και πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου



3.Ο ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ. Βρες έναν «συνταξιδιώτη» από το κοντινό σου περιβάλλον που να έχει τον ίδιο προορισμό με εσένα, όπως να αθλείται ή να τρώει υγιεινά και μοιραστείτε αυτό το ταξίδι μέσα στη χρονιά. Πηγαίντε μαζί για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο ή ανταλλάξτε φωτογραφίες με το υγιεινό φαγητό που μαγειρέψατε. Κάτι τέτοιο όχι μόνο αποτελεί σπουδαίο κίνητρο και για τους δύο αλλά και θα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο ευχάριστη! 

Πρόσεξε, όμως, αυτό το άτομο να είναι τόσο αφοσιωμένο στον τελικό στόχο όσο εσύ (ή και περισσότερο) ώστε να μην καταλήξετε να τρώτε παρέα σουβλάκια μακριά από τον στόχο. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές μικρές κοiνότητες εκεί έξω που βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι με εσένα! Γίνε μέλος σε αντίστοιχες ομάδες στο Facebook ή σε κάποιο σύλλογο της περιοχής σου (πχ χορών, σκακιού, βιβλίου ή οτιδήποτε άλλο) για να μοιραστείς την εμπειρία σου και να κινητοποιηθείς περισσότερο!

4.Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ. Φρόντισε να εμπνέεσαι συνεχώς και να διατηρείσαι σε motivation mood. Ένας τρόπος να το κάνεις αυτό είναι όπως είπαμε και παραπάνω, έχοντας έναν «συνταξιδιώτη». Ένας άλλος τρόπος είναι να ακολουθήσεις στα social media αλλά και σε podcasts, λογαριασμούς με περιεχόμενο αντίστοιχο του στόχου σου. 

Πρέπει ωστόσο να προσέξεις να μην πέσεις στην παγίδα της τελειότητας που συνήθως προωθείται στο Instagram! Επίλεξε λογαριασμούς αυθεντικούς, από ανθρώπους που πράγματι κοπιάζουν προς μια κατεύθυνση ή που έχουν πια καταφέρει τον σκοπό τους και μοιράζονται tips. Για εμένα, αυτό συνέβη όταν ακολούθησα την ομάδα GreekWomenBloggers του EditYourLIfeMag!

Αν έχεις κι εσύ στόχους που σχετίζονται με το blogging ήρθε η ώρα να οργανωθείς για τη νέα χρονιά ώστε να τους πετύχεις! Κάνε δωρεάν εγγραφή στο FREE 5-day blogging challenge που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις το blog σου σε 5 μέρες

Οργάνωσε το blog σου σε 5 μέρες


5.Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Μείνε στην πραγματική ζωή. Το να καταφέρεις να αλλάξεις ριζικά τη ζωή σου μέσα σε έναν μήνα δεν είναι εφικτό. Τελικά θα φτάσεις να τρως ένα κουτί σοκολατάκια κουκουλωμένη στο κρεβάτι βλέποντας Netflix. Και δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχε κατά νου πως η αλλαγή των συνηθειών μας και η δημιουργία καινούριων είναι κάτι που απαιτεί χρόνο αν θέλουμε να γίνει σωστά. 

Μην υπερφορτώσεις το πρόγραμμά σου και μην αναλαμβάνεις πάνω από έναν στόχο τη φορά. Μόνο έτσι θα μπορέσεις πραγματικά να συμμορφωθείς στις απαιτήσεις του και τελικά να τον καταφέρεις. Δεν θα προγραμματίσεις να κάνεις κάθε μέρα «Aerial Yoga» (βάλε εντός των εισαγωγικών τον δικό σου στόχο) για 2 ώρες κάθε φορά! Θα είναι λογικό να τα παρατήσεις τελικά. Επομένως, θέσε ένα χρονικό περιθώριο στο οποίο θα ξεκινάς μια καινούρια συνήθεια (βλ. βήμα 2.)

6 απλά βήματα για να καταφέρεις πραγματικά να υλοποιήσεις τους στόχους του 2019

6.ΤΟ ΤΣΕΚ. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν στόχο ή που νιώθεις ότι έχεις εσωτερικεύσει μια συνήθεια, γύρνα στους αρχικούς σου στόχους και βάλε το τσεκ. Το πιο ικανοποιητικό πράγμα του κόσμου; ΝΑΙ. ΝΑΙ. ΝΑΙ. Δεν υπάρχει κατά την άποψή μου καλύτερο συναίσθημα από το να βάζεις τσεκ σε μια λίστα με στόχους. 

Νιώθεις μια απίστευτη περηφάνια για τον εαυτό σου και θες απλά να περάσεις στο επόμενο κουτάκι-στόχο. 

Αφού βάλεις το τσεκ, γράψε από δίπλα πώς νιώθεις τώρα που τα έχεις πια καταφέρει. Λογικά θα περιέχει τις λέξεις χαρά, ανακούφιση, περηφάνια, ενθουσιασμός κλπ. Έτσι, κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, θα διαβάζεις τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ λέξεις και θα δίνεις κίνητρο στον εαυτό σου.

Σειρά σου!

Γράψε μας στα σχόλια ένα στόχο που έχεις βάλει εσύ για τη νέα χρονιά!


Να θυμάσαι: Στο edityourlifemag θα βρεις όλα όσα θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει για σένα και το blog σου.



Ιωάννα από το blog Athenian girl out and about 


4 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Πολύ σωστά τα λες! Αν έχεις πρόγραμμα και το θέλεις στα αλήθεια, θα βρεις τον τρόπο 😊
    Άλκηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως! Νομιζω οτι το προγραμμα ειναι ουσιαστικα ενα κινητρο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό άρθρο !! Μπράβο !! Στόχος για το 2019 είναι κάποια ταξίδια και επιτέλους να απομακρύνω ένα τοξικό άνθρωπο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ! Καλα ταξιδια! Μπραβο που θες να απομακρυνεις απο κοντα σου ο,τι και οποιομ νιωθεις οτι δεν σε κανει χαρουμενη! 😊

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->