5 τροφές για να διώξεις το άγχος

Διάβασε επίσης

Θυμάμαι είχα μία καθηγήτρια που σε κάθε εξεταστική με ρωτούσε: "Έχεις άγχος;" Της απαντούσα "Ναι, γίνεται να μην έχω;" και μου έλεγε "Το λίγο άγχος είναι δημιουργικό." 

Η αλήθεια είναι ότι με αποστόμωνε, γιατί θα προτιμούσα να μην έχω ούτε αυτό το λίγο.

 Όμως είχε δίκιο. 

Το λίγο άγχος τελικά ίσως να κάνει και λίγο καλό. 

Σε κρατάει σε εγρήγορση, σε κάνει πιο παραγωγικό, ενίοτε και πιο αποδοτικό.

 Πόσες φορές δε σου έχει τύχει να σου κατεβαίνουν αμέτρητες ιδέες λίγο πριν τη λήξη ενός deadline; Δεν σου έχει συμβεί να βγάζεις την πιο τέλεια εργασία σε ελάχιστες μόλις μέρες λίγο πριν την παράδοσή της δουλεύοντας πυρετωδώς;

 Ναι αυτό είναι το λίγο άγχος. 

Τουλάχιστον αυτό λειτουργεί σε ανθρώπους σαν εμένα που θέλουν και το χρονοδιάγραμμά τους.

 Όμως μην μπερδεύεσαι με το άλλο το άγχος. Αυτό που σε τρώει, αυτό που σε κάνει να φυσάς και να ξεφυσάς, αυτό που σου παίρνει τον ύπνο, αυτό που σε κάνει να σέρνεσαι, να έχεις νεύρα, να μπερδεύεσαι και να τρως ό,τι βρεις μπροστά σου ή να μην τρως τίποτα. 

Κι εκεί είναι και το κλειδί! Στη διατροφή!

5 τροφές για να διώξεις το άγχος



Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τη διατροφή θα βρεις από κάτω. Διατροφή για καλύτερο μεταβολισμό, διατροφή για επίπεδη κοιλιά, διατροφή για ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, διατροφή για τέλειο μαύρισμα (φυσικά και υπάρχει!), διατροφή για καλύτερη διάθεση και πολλά πολλά ακόμα, η λίστα δεν έχει τελειωμό! 

Λες να μην υπάρχει και διατροφή για την καταπολέμηση του άγχους; Και βέβαια υπάρχει! 

Πάρε χαρτί και μολύβι και κράτα σημειώσεις!

5 τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους:


1. Σολομός. Κι όχι μόνο. Γενικότερα τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα συγκαταλέγονται στα "παχιά" ψάρια και μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι καταπολεμούν την κατάθλιψη. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη διάθεση! Εκτός από τα ψάρια, περιέχονται και στον λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς.

2. Μαύρη σοκολάτα. Εδώ το μυστικό είναι στην υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Οπότε βάλε για λίγο στην άκρη τη σοκολάτα γάλακτος, τα soft cookies, τα ζαχαρωτά και όλα τα σχετικά νόστιμα και λαχταριστά γλυκάκια, γιατί αυτά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θέλεις. Η μαύρη σοκολάτα παράγει ενδορφίνες οι οποίες συνδέονται με το αίσθημα ψυχικής ευφορίας. Μάλιστα οι μελέτες λένε να προτιμάμε σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο.

3. Καρύδια, μπανάνες, ηλιόσποροι, βρώμη, μπρόκολο. Τι κοινό έχουν αυτές οι τροφές; Το μαγνήσιο! Για να είμαι ειλικρινής το μαγνήσιο το είχα συνδυάσει μόνο με την αποκατάσταση των μυών μετά τη γυμναστική. Όμως έχει πολλές περισσότερες ιδιότητες. Η έλλειψή του προκαλεί διαταραχές στη διάθεση, άγχος, νευρικότητα και κόπωση. Το μαγνήσιο διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης, μία ορμόνη που έχει αγχολυτική δράση.

Διάβασε σχετικά: Η βρώμη και τα οφέλη της στη διατροφή

5 τροφές για να διώξεις το άγχος

4. Πράσινο τσάι. Και πόσα δεν έχουν γραφτεί για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του είναι οι κατευναστικές του ιδιότητες. Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλει έως και 44% στη μείωση της κατάθλιψης. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης, και διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο. Και μια και το έφερε η κουβέντα το γνώριζες ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση; Γι' αυτό σε αυτό τη σημείο θα ανοίξω μικρή παρένθεση και θα σου θυμίσω να πίνεις νερό. Πολύ νερό.

5. Γλυκοπατάτες. Εκτός από πολύ νόστιμες είναι και πολύ ευεργετικές. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά β-καροτένιο, αλλά και φυτικές ίνες και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του άγχους. Άλλες τροφές που περιέχουν β-καροτένιο είναι το λάχανο, τα αποξηραμένα βερίκοκα και η βρώμη για την οποία μιλήσαμε και παραπάνω

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δε συμβάλουν μόνο οι τροφές στην καταπολέμηση του άγχους. Μία βόλτα με την αγαπημένη σου φίλη/φίλο, μία δραστηριότητα που σε γεμίζει, ο γεμάτος και καλός ύπνος, είναι λίγα μόνο από τα μικρά πράγματα που μπορείς να βάλεις στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα για να δεις το άγχος να υποχωρεί, έστω και σταδιακά, έστω και για λίγο.

 Αυτό το λίγο όμως θα σου δώσει μεγάλη δύναμη και μετά θα γίνει πολύ!

και μάθε τους πρακτικούς τρόπους για να καταπολεμήσεις το στρες




Βίλλυ από Make up your dayz

2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Τέλειο το άρθρο και πολύ χρήσιμο! Θα προσπαθήσω να υιοθετήσω και να ενσωματώσω στη διατροφή μου τις συγκεκριμένες τροφές και ελπίζω να δω το άγχος να μειώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Περιμένουμε με ανυπομονησία να μας πεις τα αποτελέσματα! Όπως και να'χει είναι πολύ θρεπτικές τροφές και οι περισσότερες υπάρχουν σε κάθε σπίτι!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->