Πώς η θετική σκέψη μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου - πρακτικές συμβουλές

Διάβασε επίσης

Όλη μου τη ζωή με χαρακτήριζαν ντροπαλή. Στην Ε’ δημοτικού, στο καινούριο μου σχολείο, ο δάσκαλος με φώναζε «φλύαρη» ειρωνικά, γιατί δεν μιλούσα σχεδόν καθόλου. Φέτος μόνο συνειδητοποίησα ότι όσο πιστεύω ότι είμαι ντροπαλή θα συμπεριφέρομαι ως ντροπαλός άνθρωπος. Φέτος συνειδητοποίησα πόση δύναμη κρύβει το μυαλό μας, πόσο μπορεί να μας περιορίσει αν δεν μάθουμε να το χειριζόμαστε και πόσο μπορεί να μας ωφελήσει και να μας απελευθερώσει όταν ξέρουμε πώς λειτουργεί.

Γράφει η Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr
pos-i-thetiki-skepsi-allazei-ti-zoi-sou-praktikes-simvoules


Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για το «μοντέλο» της Brooke Castillo, ιδρύτριας του The Life School και του The Life School podcast, μέσα από το οποίο κατάλαβα καλύτερα πώς λειτουργεί το μυαλό μου και πώς λειτουργώ ως άνθρωπος. (Δέσποινα, σ’ ευχαριστώ που μου το πρότεινες!) Η Brooke, λοιπόν, υποστηρίζει ότι όλα τα συναισθήματα και όλες οι πράξεις μας ξεκινάνε από κάποια σκέψη που κάνουμε. Το αν μείνουμε πιστοί σε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε ή το αν αλλάξουμε γνώμη και δεν κάνουμε τίποτα, έχει να κάνει με το τι σκεφτόμαστε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να χειριζόμαστε το μυαλό μας και τις σκέψεις μας και να μην αφηνόμαστε στον «αυτόματο πιλότο». Για παράδειγμα, έστω ότι σήμερα έχω πει στον εαυτό μου ότι το απόγευμα θα πάω για περπάτημα. Το αν τελικά πάω για περπάτημα ή όχι έχει να κάνει με κάποια σκέψη μου. Μπορεί να σκεφτώ «Ο καιρός είναι ωραίος και το περπάτημα θα με ωφελήσει» κι έτσι θα πάω. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να σκεφτώ «Τι να μου κάνει και το περπάτημα σήμερα που έχω φάει τον άμπακο;» κι έτσι δεν θα πάω.

Πώς οι σκέψεις μας καθοδηγούν τις πράξεις μας


Η συνειδητοποίηση αυτή, ότι δηλαδή οι σκέψεις μας είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις πράξεις και τα συναισθήματά μας, σε συνδυασμό με το πώς οι διάφορες «ταυτότητες» που θεωρούμε ότι μας χαρακτηρίζουν επιδρούν στη συμπεριφορά μας, με οδήγησε να γράψω το σημερινό άρθρο.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι όταν νιώθεις χαρούμενος συμπεριφέρεσαι λίγο διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Μπορεί να χαμογελάσεις στον σερβιτόρο που σου φέρνει τον καφέ σου, μπορεί να μιλήσεις περισσότερο στην τάξη ή στη δουλειά από ό,τι συνήθως. Επειδή ακριβώς νιώθεις χαρούμενος κάνεις καλύτερες σκέψεις για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, μπορεί στη δουλειά να σκέφτεσαι ότι αυτό που θα προτείνεις δεν θα είναι καλό οπότε δεν το προτείνεις, ενώ όταν νιώθεις χαρούμενος μπορεί να σκεφτείς ότι αυτό που θέλεις να προτείνεις θα είναι καλό και ωφέλιμο. Μπορεί να νιώθεις άβολα στις καφετέριες με πολύ κόσμο και γι’ αυτό συνήθως είσαι αμήχανος, όταν όμως νιώθεις χαρούμενος δεν σκέφτεσαι πόσο άβολα νιώθεις κι έτσι συμπεριφέρεσαι διαφορετικά.

Η συμβουλή μου για να κάνεις τη θετική σκέψη στάση ζωής και να δεις άμεσα τα οφέλη της έχει δύο μέρη και θα αναφέρω αρκετά παραδείγματα παρακάτω ώστε να δεις στην πράξη πώς μπορείς να αποκτήσεις μια πιο αισιόδοξη ματιά στην καθημερινότητά σου.

Κάνε καλύτερες σκέψεις για τον εαυτό σου.


Ιδίως όταν προσπαθείς να πετύχεις κάτι, το μόνο που θα καταφέρεις κάνοντας αρνητικές σκέψεις είναι να υπονομεύσεις τον εαυτό σου και την ίδια σου την επιτυχία. Αφού ο στόχος σου είναι να πετύχεις κάτι, ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο το «θέλω να μην νιώθω αμηχανία σε μια καφετέρια με πολύ κόσμο», θα σε ωφελήσει πάρα πολύ αν οι σκέψεις σου είναι θετικές. Αντί να σκέφτεσαι «Έχει πάρα πολύ κόσμο, αυτό με κάνει να νιώθω άβολα», θα σε ωφελήσει περισσότερο να σκεφτείς «Χαίρομαι που θα συναντήσω την παρέα μου, θα περάσουμε πολύ όμορφα». Αν ο στόχος σου είναι να πας για περπάτημα δεν θα σε ωφελήσει να σκεφτείς «Ναι, το περπάτημα θα με σώσει…». Θα ήταν καλύτερο να σκεφτείς κάτι όπως «Το περπάτημα είναι κάτι που εύκολα μπορώ να κάνω και είμαι σίγουρη ότι θα με ωφελήσει όσο σύντομο κι αν είναι».


Κάνε τη συμπεριφορά που επιθυμείς να έχεις ξανά και ξανά.


Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Αν θέλεις να μην νιώθεις αμηχανία σε μια καφετέρια, δεν θα το καταφέρεις με το να κάθεσαι στο σπίτι σου. Πρέπει να βάλεις στον εαυτό σου σε αυτή τη θέση, πρέπει να πας στην καφετέρια και να προσπαθήσεις για αυτό που θέλεις στην πράξη. Αν θέλεις να ξεκινήσεις το περπάτημα, δε θα σε ωφελήσει τόσο το να κοιτάς για καινούρια αθλητικά παπούτσια ή για νερομπούκαλο. Αυτό που θα σε ωφελήσει είναι να πας ξανά και ξανά για περπάτημα. Αν θέλεις να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν μιλάς στο τηλέφωνο (με κάποιον πέρα από την οικογένειά σου, αυτό το παράδειγμα είναι για μένα) πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση, ξανά και ξανά, μέχρι να εξοικειωθείς με το να μιλάς σε αγνώστους ώστε να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι.

thetiki-skepsi-taktikes-paradeigmata


Η σκέψη είναι η κινητήρια δύναμη, αλλά πρέπει σύντομα μετά τη σκέψη να ακολουθήσει η αντίστοιχη συμπεριφορά. Διαφορετικά, η σκέψη γίνεται παγίδα που σε απομακρύνει από την πράξη, αν παραμείνεις για πολλή ώρα στις αρνητικές σκέψεις σου.

Διάβασε σχετικά: Πώς να νικήσεις το φόβο και το άγχος που έφερε μαζί της η πανδημία

Διάβασε σχετικά Θετικές φράσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σου


Γράψε μας στα σχόλια τις δικές σου συμβουλές για μια πιο θετική στάση ζωής.
Βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Ερωφίλη από το ιστολόγιο erofilipateraki.gr


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->