6 τρόποι για να βρεις τη χαμένη σου έμπνευση

Διάβασε επίσης

Σε όλους μας συμβαίνει. Περνάμε περιόδους που οι ιδέες πέφτουν βροχή και είναι τόσες πολλές που δεν ξέρουμε πώς να τις διαχειριστούμε και πού θα βρούμε χρόνο να τις εφαρμόσουμε. 

Και αμέσως μετά έρχονται μέρες που δεν έχουμε απολύτως καμία νέα ιδέα, τίποτα καινοτόμο, τίποτα που να (μας) εμπνέει. Και μην πηγαίνει το μυαλό σου σε κάποιο μεγαλεπίβολο project. 

Ακόμα και σε απλά καθημερινά πράγματα που συνήθως γίνονται μηχανικά (αν και είναι πολύ λάθος αυτή η αντίληψη. Τι σημαίνει μηχανικά;). 

Για παράδειγμα 
  • Ξυπνάω το πρωί και δεν ξέρω πώς να συνδυάσω τα ρούχα μου. 
  • Θέλω να μαγειρέψω το μεσημέρι και δεν έχω ιδέα τι να φτιάξω. 
  • Θέλω να γράψω στο blog μου, έλα όμως που δεν μου έρχεται καμία καλή ιδέα για ανάρτηση. 

Κι επειδή οι περίοδοι που μου συμβαίνει δεν είναι συγκεκριμένες πάντα (ώστε να κάνω τα κουμάντα μου από πριν βρε αδερφέ, να είμαι προετοιμασμένη και ετοιμοπόλεμη όταν θα έρθει αυτή η στιγμή), βρήκα μικρές εύκολες λύσεις για να μην χάνω την έμπνευσή μου και τη δημιουργικότητά μου.

 Ρίξε μια ματιά, κάποιο από τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσει!




1. Κάντο όπως οι άλλοι. Και δεν μιλάμε για αντιγραφή. Μιλάμε για έμπνευση. Ρίξε μια ματιά στα άλλα blogs, κάνε το pinterest κολλητό σου, συζήτησε με μια φίλη σου, ακόμα και το instagram μπορεί να σε βοηθήσει. Πήγαινε κατευθείαν στην πηγή και πάρε ιδέες! Και το επαναλαμβάνω: δεν χρειάζεται να "κλέψεις", μόνο να εμπνευστείς. Ακόμα και μια όμορφη εικόνα μπορεί να σου δώσει πολλές ιδέες.

2. Κοιμήσου. Ο ύπνος είναι φάρμακο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν αποκαθίστανται μόνο οι βλάβες στο σώμα και τους μύες, ξεκουράζεται και το πνεύμα. Πάρε έναν υπνάκο (τον αναζωογονητικό όχι αυτόν που ξυπνάς και δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι) και μόλις ξυπνήσεις μπορεί να πράγματα να τα δεις αλλιώς!


3. Μην κάνεις τίποτα. Ναι υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το να μην κάνεις κάτι ή να κάνεις κάτι χαλαρωτικό χωρίς απαραίτητα να είναι παραγωγικό, όπως να παρακολουθείς ένα βίντεο με γάτες αυξάνει τη δημιουργικότητά σου. Από επιστημονικής άποψης λοιπόν, οι ιδέες είναι πιο εύκολο να έρθουν όταν έχεις κατεβάσει την "ένταση" της σκέψης και είσαι λίγο πιο χαλαρός. Σταμάτα λοιπόν να ασχολείσαι για λίγο με το πρόβλημά σου, με το project που έχεις αναλάβει ή με αυτό που πρέπει να φέρεις εις πέρας αλλά δεν έχεις έμπνευση για να το κάνεις, και ασχολήσου με κάτι άλλο. Επιπλέον, μέσα στο ίδιο πλαίσιο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν είσαι πιο κουρασμένος και πλέον έχεις αρχίσει και αποστασιοποιείσαι από το "θέμα" σου. Έτσι λοιπόν, οι "βραδινοί" τύποι που δουλεύουν τις βραδινές ώρες έχουν καλύτερες ιδέες νωρίς το πρωί και αντίστοιχα οι "πρωινοί" τύποι το απόγευμα.

4. Σημείωσε τα πάντα. Οι έμπνευση δυστυχώς δεν έρχεται κατά παραγγελία. Μπορεί να στύβεις το μυαλό σου για ώρες χωρίς αποτέλεσμα. Και εκεί που είσαι κολλημένος στο φανάρι και απηυδισμένος από την κίνηση να έχεις τη μεγαλύτερη αναλαμπή! Κρίμα δεν είναι να τη χάσεις και να μείνει στα αζήτητα; Έχε ένα σημειωματάριο κοντά σου και σημείωνε τα πάντα. Και δεν είναι απαραίτητο να σημειώσεις και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μπορεί να είναι μια σύντομη φράση, μια λέξη, ακόμα κι ένα σκίτσο. Έχεις χρόνο να το αναπτύξεις στην πορεία. Και ίσως εφαρμοστεί σε περισσότερα από ένα θέματα, ίσως πάρει και διαφορετική μορφή από αυτή που είχες αρχικά στο μυαλό σου. Σημείωσέ το όμως. Είναι σαν να κάνεις ένα brainstorming με τον εαυτό σου! Ακόμα και στο φανάρι στην Κατεχάκη.


5. Ξεκίνα ένα νέο hobby. Κοινώς βγες από την comfort zone σου. Πώς θα έρθουν νέες ιδέες εάν κάνεις συνεχώς τα ίδια πράγματα; Ξεκινώντας κάτι νέο, μπαίνεις σε μία διαδικασία εξερεύνησης. Και αυτό σε κρατάει σε εγρήγορση. Και μην εστιάζεις μόνο στο hobby αυτό καθεαυτό. Δες το σαν μια αλλαγή. Αν δεν έχεις χρόνο για μία ακόμα ασχολία, μπορείς να πειραματιστείς με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Άλλαξε τη διαδρομή που ακολουθείς για τη δουλειά σου, άλλαξε ραδιοφωνικό σταθμό για μία μέρα, βούρτσισε τα δόντια σου με το αντίθετο χέρι από αυτό που χρησιμοποιείς. Ειδικά το τελευταίο το λένε και οι επιστήμονες. Και ποια είμαι εγώ που θα διαφωνήσω;

6. Ερωτεύσου. Είτε μας αρέσει είτε όχι  ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη. Ερωτεύσου έναν άνθρωπο, μία ιδέα, τον εαυτό σου, μία εποχή, τον κόσμο όλο! Δεν ξέρω πώς εξηγείται επιστημονικά και για να σου πω την αλήθεια δεν θέλω να το ψάξω και ούτε θέλω να μάθω. Προτιμώ να πιστεύω στη μαγεία του έρωτα. Κι αν δεν είναι αυτό η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης τότε τι είναι;

Διάβασε σχετικά: 6 εύκολοι τρόποι να ξυπνήσεις τη δημιουργικότητά σου

Εσένα ποια είναι τα μυστικά σου όπλα όταν η έμπνευσή σου έχει πάει περίπατο;

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->