Συνταγή για σπιτικά, νοσταλγικά ροξάκια

Διάβασε επίσης

Τι λέτε να φτιάξουμε ροξάκια σήμερα; Ένα νόστιμο γλυκάκι γεμάτο αναμνήσεις. Λέγεται οτι πρωτοεμφανίστηκε στην Βόρεια Ελλάδα και συνδέεται με αναφορές στους Μικρασιάτες. Η δική μου πάντως πρώτη γνωριμία με τα ροξάκια ήταν στο σπίτι της πεθεράς μου, όπου χωρίς να ντραπώ καταβρόχθισα σχεδόν ολόκληρο το ταψί! 

Συνταγή για σπιτικά σιροπιαστά ροξάκια ή ροξ / Roxakia recipe: Cocoa Cinnamon Dough Swirls soaked in a tasty, aromatic syrup.

Τα ροξάκια στο μυαλό μου τα έχω κατατάξει στην κατηγορία "προ-Χριστουγεννιάτικα γλυκά" καθώς είναι κάθε χρόνο το γλυκό που προηγείται των κουραμπιέδων αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Τα ροξάκια είναι παντώς καιρού και γεμάτα νοσταλγία. Η παρασκευή τους είναι σχετικά εύκολη, η μόνη δυσκολία τους είναι ... να καταφέρεις να σταματήσεις στο ένα!


ΣΠΙΤΙΚΑ ΡΟΞΑΚΙΑ Ή ΡΟΞ

Προετοιμασία: 30 λεπτά - Ψήσιμο: 12-15 λεπτά - Αναμονή: 1 νύχτα

Υλικά για περίπου 50 ροξάκια
500 γρ. αλεύρι σκληρό
8 γρ. ξηρή μαγιά
220 ml. γάλα φρέσκο
100 ml. αραβοσιτέλαιο
2 αυγά
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. ζάχαρη
40 γρ. καρυδόψιχα
1 1/2 κ.γλ. κανέλα 
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο, σκόνη
1 κ.γλ. baking powder
1 βανίλια
αλάτι

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
430 ml. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και 1 κ.σ. από το αλεύρι, αφήνουμε 8-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε στο μείγμα τη βανίλια, τα αυγά, το baking, την ζάχαρη, το αλάτι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτωντας σταδιακά το αλεύρι και το αραβοσιτέλαιο. Μόλις η ζύμη μας είναι εύπλαστη και απαλή σταματάμε το ζύμωμα (η ζύμη δεν πρέπει να είναι καθολου σφικτή θα είναι περίπου σαν την ζύμη από τα τσουρέκια).

2. Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και την υπόλοιπη (την περισσότερη) την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την κρατάμε στην άκρη. Στο 1/3 της ζύμης, ενσωματώνουμε συνεχίζοντας το ζύμωμα το κακάο, τα μπαχαρικά και τα καρύδια. Μπορούμε να "βοηθήσουμε" την ζύμη με λίγο αραβοσιτέλαιο ή λίγο χλιαρό γάλα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλύτερα και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τη σκούρα ζύμη σε 3 ισόποσα κομμάτια και κάνουμε το ίδιο και με την λευκή. Πλάθουμε την σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκια. Ανοίγουμε την λευκή ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο μακρόστενο ώστε να χωρέσει μέσα το μπαστουνάκι της σκούρας ζύμης. Κλείνουμε σε ρολό την ζύμη και τεμαχίσουμε με ένα μαχαίρι σε φέτες περίπου 1,5 εκ.

4. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 12-15 λεπτά) στους 180°C. Δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά και δεν θα απορροφηθεί σωστά το σιρόπι.

5. Όσο ψήνονται τα ροξάκια, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Σιροπιάζουμε τα ροξάκια με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη ώστε να το «ρουφήξουν». Ιδανικά, εάν τα φτιάξουμε το απόγευμα τα αφήνουμε όλο το βράδυ, να σιροπιαστούν καλά. 

6. Διατηρούμε τα ροξάκια εκτός ψυγείου, σε σκεύος που κλείνει ερμητικά.

Σημ.
*Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε την σκούρα ζύμη και ξύσμα πορτοκαλιού.

Καλή απόλαυση!

Δοκίμασε επίσης Το καλύτερο Κανταΐφι που έχεις φάει ποτέ

Είμαι η Ιωάννα από το Ioanna's Notebook 

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα!

Εύκολη συνταγή για σπιτικά σιροπιαστά ροξάκια ή ροξ / Roxakia recipe: Cocoa Cinnamon Dough Swirls soaked in a tasty, aromatic syrup.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->