Βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά

Διάβασε επίσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές βρίσκεται στο απόγειό της και όλες μας βρισκόμαστε σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασιών. Σήμερα θα αποχαιρετήσουμε γλυκά το 2020 με μια συνταγή για βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα, η οποία ξεχυλίζει από τα αρώματα των μπαχαρικών

Εύκολη και πρωτότυπη βασιλόπιτα κέικ

Εάν τυχόν «ξεσκονίζεις» ακόμα τα βιβλία των συνταγών σου για το απόλυτο μενού των γιορτών τότε προφανώς δεν έχεις δει τις δικές μας προτάσεις (αδικαιολόγητο!) για το μενού των γιορτών, το οποίο συνοδεύεται και από ιδέες για την διακόσμησή του αλλά και για μικρά δωράκια.

Πριν πάμε στη συνταγή ας δούμε πώς ξεκίνησε το έθιμο της βασιλόπιτας και του φλουριού!


Το έθιμο της βασιλόπιτας ήρθε στην Ελλάδα από πολύ μακριά, πολλά χρόνια πριν. Όλα ξεκίνησαν από την Καισάρεια, όταν ο Μέγας Βασίλειος σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει γλυκά ψωμιά. Μέσα σε αυτά έβαλε κι από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει και στη συνέχεια τα μοίρασε στους κατοίκους της πόλης.Ως ςεκ θαύματος σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση καθένας κατέληξε να λάβει μέσα στο γλυκό ψωμί αυτό που είχε προσφέρει εξαρχής.

Το φλουρί, για το οποίο κάθε χρόνο γίνεται ... μάχη σε κάθε σπίτι, συμβολίζει την καλοτυχία και την έναρξη της νέας χρονιάς με αγαθά. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το έθιμο θέλει ως φλουρί να μπαίνει στην βασιλόπιτα, αντί για νόμισμα ένα φασόλι ή κάποιος άλλος καρπός που καλλιεργείται εκεί, συμβολίζοντας την αφθονία και την καλή σοδειά για την νέα χρονιά, ενώ δεν είναι λίγα τα μέρη της Ελλάδας, κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία, όπου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κόβουν αλμυρή βασιλόπιτα, δηλαδή πίτα με κοτόπουλο, χοιρινό, ή με κιμά και βάζουν και το φλουρί τους μέσα σε αυτήν.



Εμείς σήμερα θα ετοιμάσουμε μια εύκολη βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Είναι πολύ εύκολη, νόστιμη και γιορτινή συνταγή, την οποία μπορείτε να ετοιμάσετε όλο το χρόνο σαν κέικ, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες θα τη χαρείς ως βασιλόπιτα και εσύ και οι καλεσμένοι σου γιατί είναι πρωτότυπη και ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Special tip: Μην ξεχάσετε πριν βάλετε το κέικ στο φούρνο να βάλετε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

10 - 12 Άτομα
Προετοιμασία: 20 λεπτά - Ψήσιμο: 70-75 λεπτά

Υλικά
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλα
5 αυγά
4 κ.σ. κονιάκ (ή μαύρο ρούμι)
300 γρ. αποξηραμένα φρούτα (μύρτιλλα, κράνμπερι, παπάγια, μάνγκο, ανανάς), ψιλοκομμένα

για το γλάσο
1 φλ. ζάχαρη άχνη
2-3 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους στους 175°C (αέρας). 

2. Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 

3. Αλείφουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με βούτυρο και στη συνέχεια την αλευρώνουμε (για να μην κολλήσει το κέικ). Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την κανέλα και το γαρύφαλλο. 

4. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφρατέξουν. Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας στο μείγμα σταδιακά 1 αυγό και μετά λίγο από το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε συνεχώς και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα αυγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.

5. Σουρώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και προσθέτουμε το κονιάκ στο μείγμα του κέικ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι στα αποξηραμένα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά (αυτό θα τα εμποδίσει να πάνε όλα στον πάτο της φόρμας). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα.

6. Αδειάζουμε όλο το μείγμα του κέικ στη φόρμα (μην ξεχάσετε να προσθέσετε το φλουρί) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 70-75 λεπτά (χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου). Στα 70 λεπτά τρυπάμε το κέικ στο κέντρο του και αν βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά αν έχει υγρασία το ψήνουμε λίγο ακόμη.

7. Μόλις το κέικ ψηθεί, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

8. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε με το σύρμα την άχνη ζάχαρη με το γάλα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ωραίο και πηχτό γλάσο. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και διακοσμούμε με Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. 

9. Αυτό το κέικ διατηρείται για 4 ήμέρες εκτός ψυγείου, σκεπασμένο για να μην ξεραθεί. 

Φτιάξε το και πες μου τις εντυπώσεις σου στα σχόλια!


Πριν φύγεις ρίξε μια ματιά και στις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες προτάσεις μας για διακόσμηση, ιδέες δώρων, συνταγές για γιορτινά πιάτα και πολλά ακόμη!

Μελομακάρονα έφτιαξες; Ακόμα κι αν έφτιαξες ήδη δοκίμασε και τη δική μας συνταγή για μελομακάρονα, πετυχαίνουν κάθε φορά και είναι ιδανική συνταγή και για αρχάριες στην κουζίνα!

Σας αφήνω με την ευχή και την ελπίδα ο νέος χρόνος να σας φέρει τύχη, χαρά και υγεία σε αφθονία.

Βασιλόπιτα κέικ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->